Kıbrıslı Türklerin Göçmenlere Bakışı

Bu çalışma Kıbrıslı Türklerin göçmen algısını; kendilerini Kıbrıslı, Kıbrıslı Türk olarak tanımlayan kişilerin, göçmenlere ilişkin görüşlerini tespit etmeye yöneliktir. Böyle bir araştırmanın çok kültürlü bir yapı içinde birlikte yaşamaya yönelik ipuçlarını taşıması umulur. Bu araştırmada öncelikle mevcut yaklaşımı ortaya koymak amaçlanmış olup daha sonra yapılacak çalışmalara ışık tutması beklenmektedir. Kıbrıslı Türklerin göçmenlere genel yaklaşımı sonraki çalışmalarda hangi hususların analiz edilmesi gerektiğini de göstermektedir. Yapılan saha çalışması ile Kıbrıslı Türklerin Göçmenlere bakışı ile ilgili bilgi edinmek için anket uygulanmıştır. Saha çalışması 920 kişilik bir örneklem ile Kıbrıs genelinde gerçekleştirilmiştir. Kıbrıslı Türklerin kendilerini “özgün” bir kimlik olarak tanımlaması ve göçmenlerle yaşadıkları en önemli sorunun kültürel farklılıklar olması gibi faktörler göz önüne alındığında; “Kıbrıslı Türk Kimliği”nin baskın bir kimlik olarak ele alınması mümkün gözükmektedir.AbstractThis study examines the immigrant perception of Turkish Cypriots; to identify the views of immigrants who define themselves as Cypriot and Turkish Cypriot. It is hoped that such a research could lead to living together in a multicultural structure. In this research, it is primarily aimed to present the current approach and it is expected to shed light on the work to be done later. The general approach of Turkish Cypriots to immigrants also shows what needs to be analyzed in subsequent studies. A survey was conducted within the scope of the fieldwork to obtain information on the view of Turkish Cypriots towards immigrants. The fieldwork was conducted throughout Cyprus with a sample of 920 people. Considering factors such as the fact that Turkish Cypriots define themselves as “unique” identity and cultural differences are the most important problem with immigrants; it is possible that “Turkish Cypriot Identity” can be regarded as a dominant identity. 

___

  • Kaynaklar
  • Arkonaç, S., Elçi, E., Şah, U., & Bakiler, E. (2011). Güç İlişkileri İçinde Öznel Varoluşlar: Kıbrıslı ve Türkiyeli. Subjective Presences within Power Relations: Cypriots and Turkish Migrants). Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 31, 29-59.
  • Beratlı, N. (1997). Kıbrıslı Türklerin Tarihi (Vol. 1). Galeri Kültür Yayınları. Lefkoşa, Kıbrıs
  • Çakmak, Z. (2008). Kıbrıs’tan Anadolu’ya Türk Göçü (1878–1938). Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi,14(36).
  • Hatay, M. (2007). Is the Turkish Cypriot population shrinking. Nicosia/Oslo, PRIO Cyprus Centre Report, 2, 2007.
  • Karacaoğlu, K., & Reyhanoğlu, M. (2006). “Kıbrıs Türkü” ve”Türkiyeli” Ayrımı Bağlamında İşyerinde Yıldırma. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 61(4).
  • Keser, U. (2006). Kıbrıs’ ta Göç Hareketleri ve 1974 Sonrasında Yaşananlar. ÇTTAD, V/12,( 2006/Bahar), s.s. 103–128
  • Nesim, A. (1990). Kıbrıslı Türklerin Kimliği. KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yayınları.
  • Savrun, E., & Tınal, M. Soğuk Savaş Döneminde İngiltere Ve Türkiye’nin Kıbrıs Politikaları. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi Journal Of Modern Turkish History Studies XVII/34 (2017-Bahar/Spring), ss. 349-371.
  • Şahin, İ., Şahin, C., & Öztürk, M. (2013). Barış Harekâtı Sonrasında Türkiye’den Kıbrıs’a Yapılan Göçler Ve Tatbik Edilen İskân Politikası. Electronic Turkish Studies, 8(7).
  • Şahin, S. (2011). Open borders, closed minds: The discursive construction of national identity in North Cyprus. Media, culture & society, 33(4), 583-597.
  • Xypolia, I. (2011). Cypriot Muslims among Ottomans, Turks and two world wars. Boğaziçi Journal,25(2), 109-120.