DKAB Ders Kitaplarına Yönelik Öğretmen Görüşleri (KKTC Örneği)

Bu araştırmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ortaokullarında uygulanmakta olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) ders kitaplarının öğrenme-öğretme sürecine katkısı ve yeterliğinin öğretmen görüşleri çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında KKTC’deki devlet ortaokullarında görevli olan tüm DKAB öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında KKTC’de görevli olan DKAB öğretmenlerinden 14’ü aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel bir araştırma deseni ile incelenen araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme sorularıyla elde edilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgular içerik analizine göre analiz edilerek yorumları yapılmış ve tartışma kısmına yer verilmiştir. KKTC’de DKAB ders kitaplarının yeterliği, ders kitaplarının öğretim sürecine katkısı ve ders kitaplarının olumlu-olumsuz yönleri gibi konularda KKTC’de yapılmış başka bir çalışmaya rastlanmamıştır. Dolayısıyla bu araştırmanın eğitim öğretim açısından program geliştirme ve ders kitaplarının hazırlanması süreçlerinde literatüre önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bir eğitim materyali olarak DKAB ders kitaplarının amacına hizmet etmesi için hedef kitlesine yönelik olması gerekir. Bu araştırmada DKAB ders kitaplarının amacına nasıl hizmet ettiği ve ders kitaplarıyla ilgili yaşanan problemler yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre KKTC’de uygulanmakta olan DKAB ders kitaplarında teknik hataların bulunduğu, anlatım ve kavramlar açısından kitapların öğrenci seviyelerinden uzak olduğu, kazanımları yerine getirme açısından ders süresi ve öğretim programıyla ders kitaplarının uyumlu olmadığı ortaya çıkmıştır. KKTC’de uygulanmakta olan DKAB ders kitapları genel olarak Türkiye’deki DKAB kitaplarından faydalanılarak hazırlanmıştır. Her ne kadar benzerlikler bulunsa da Türkiye ve KKTC toplumlarının ayrı bir sosyolojik geçmişleri olduğu bir gerçektir. Son yıllarda toplumsal yapıya uygun olması açısından DKAB ders kitaplarında bazı düzenlemeler yapılmış fakat yapılan düzenlemeler yeterli olmamıştır. Bu nedenle DKAB ders kitaplarındaki bu olumsuz intibaın eğitim öğretimi önemli ölçüde etkilediği dolayısıyla DKAB ders kitaplarının KKTC toplumuna yönelik olarak yeniden geliştirilmesi gerekmektedir.

Teachers' Views on DKAB Textbooks (TRNC Example)

This research aims to evaluate the contribution and competence of the Religious Culture and Moral Knowledge (DKAB) textbooks applied in the secondary schools of TRNC on the learning-teaching process within the framework of teachers opinions. The research was conducted by 14 DKAB teachers working in the TRNC in 2020-2021 academic year. The research data, which adopted a qualitative research design, were obtained by semi-structured interview questions. According to the results of the research, it has been revealed that there are technical errors in the DKAB textbooks applied in TRNC: the books are beyond the level of the students in terms of expressions and concepts; the course duration and the curriculum are not compatible with the textbooks pertainjng to fulfilling the achievements. It is seen that this negative aspect in the DKAB textbooks has a significant impact on education and therefore the DKAB textbooks in TRNC should be developed for the students in TRNC. The RCAC textbooks used in TRNC were generally prepared by making use of the RCAC textbooks in Türkiye. Although there are similarities, it is a fact that the societies of Türkiye and TRNC have different sociological backgrounds. In recent years, some arrangements have been made to the DKAB textbooks in order to be suitable for the social structure, but the arrangements have not been sufficient. For this reason, there is a need for new DKAB textbooks for TRNC society and the necessary steps should be taken by the relevant institutions and organizations.

___

  • Asri, S. (2011). Ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminde öğretim programı ders kitabı uyumu [Yayımlanmamış doktora tezi]. Ankara Üniversitesi.
  • Atalay, T. (2004). Öğretmen ve müfredat ekseninde KKTC’de örgün din öğretimi. Değerler Eğitimi Dergisi, 7-8, 7-39.
  • Celep, C. Bülbül T. ve Tunç B. (2000). Aday Öğretmenlerin Atanma Odakları. Trabzon. VIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bilimsel Çalışmaları, 1, 569-575.
  • Çınar, F. (2012). İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programına yönelik öğretmen görüşleri. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi, 3(5), 13-36.
  • Işıkdoğan, D. ve Korukcu, A. (2008), İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programı ve öğretmenlerin programa yönelik görüşleri. Dini Araştırmalar Dergisi, 11(23), 237-258.
  • Kaya, F. (2014). Öğretmen, öğrenci ve idarecilerine göre din kültürü ve ahlak bilgisi dersi: Tunceli örneği [Yayımlanmamış doktora tezi]. Ondokuz Mayıs Üniversitesi.
  • Kaymakcan, R. (2009). Öğretmenlerine göre din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri yeni eğilimler: Çoğulculuk ve yapılandırmacılık. İstanbul: DEM Yayınları.
  • Keskiner E. (2018). Din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarındaki kader öğretisi üzerine bir değerlendirme. Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2(2), 50-65.
  • Nurçin, V. (2019). Kıbrıs’ta din eğitiminin dönüşümü ve Türkiye’nin etkileri [Yayımlanmamış doktora tezi]. Marmara Üniversitesi.
  • Saban, A. ve Ersoy A. (Ed.) (2019). Eğitimde nitel araştırma desenleri (3. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Tosun, C. (2001). Din eğitimi bilimine giriş. Ankara: Pegem-A Yayınları.
  • Uçak, E. (2020). İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin kavram ve kavram öğretimi sürecine ilişkin görüşleri [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2021). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Zengin, M. (2010). Yeni ilköğretim DKAB öğretim programının uygulamadaki etkililiğinin değerlendirilmesi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(22), 121-160.