Marie-Louise Winbladh. Arkeoloji ve Genetiğin Bilimsel Verilerinde Kıbrıslıların Kökeni (Çev. Defne Güler & Hülya Osmanağaoğlu. Lefkoşa: Galeri Kültür Yayınları, 2019. 96 sayfa. ISBN: 9789963660735)

tartışmaları başladığı andan itibaren, akla birçok soru geliyor. Bu sorular içerisinde belki de en önemlilerinden bir tanesi “Köken nedir?” sorusudur. Diğer bir deyişle, bahsedilen konunun geçmişe dayanarak meşruluğunu sağlayan köken, deyim yerindeyse, tıpkı Büyük Patlama gibi bir başlangıç noktası olarak mı kabul edilmeli? Peki, bu sorunun cevaplandığı an akla gelen ikinci bir soru “Kökenin kökeni nedir?” sorusu kendisine geçmiş üzerinden meşruiyet sağlayanlara yönelik ne söylüyor? ‘Kökenin kökeni nedir?’ sorusu, soruyu sorar sormaz son derece güçlü bir şekilde geçmişe dayanarak inşa edilmeye çalışılan “sağlam yapı”yı alaşağı edip, yapıyı söken bir soru olarak inşa edilen gerçekliklerin ne derece kaygan zeminler üzerinde durduğunu gözler önüne sermiyor mu? Tam da bu sebepten dolayıdır ki, kendisini köken üzerinden meşrulaştırmaya çalışan her düşünce, kendi kendisinin meşruiyetinin meşru ol(a)mayacağını, kökenin ‘dipsiz bir kuyu’dan farksız olduğunu ve en dibe inildiği sanılan anın aslında kuyunun dibinin hiç olmaması, hatta ve hatta kuyunun kuyu ol(a)maması gibi bir durum ile karşı karşıya kalınmasından ötürü sonsuz bir geriye gidişle noktalanamayacağını göstermesi bakımından önemlidir. Başka bir deyişle, bulunan her kökenin bir başlangıç anı var olduğundan, o başlangıcın başka köklerden var olduğu düşünüldüğünde, köken üzerinden meşruiyet sağlamanın ne kadar sorunlu bir düşünce olduğu ortaya çıkabilmektedir.

Marie-Louise Winbladh. Arkeoloji ve Genetiğin Bilimsel Verilerinde Kıbrıslıların Kökeni (Çev. Defne Güler & Hülya Osmanağaoğlu. Lefkoşa: Galeri Kültür Yayınları, 2019. 96 sayfa. ISBN: 9789963660735)

___

  • Marie-Louise Winbladh. Arkeoloji ve Genetiğin Bilimsel Verilerinde Kıbrıslıların Kökeni. (Çev. Defne Güler & Hülya Osmanağaoğlu). Lefkoşa: Galeri Kültür Yayınları, 2019. 96 sayfa. ISBN: 9789963660735