Güvercin uçuverdi bir tutku olarak Ankara ve Urfa'da Güvercin yetiştiriciliği ve kültürü

Bu çalışma güvercin yetiştiriciliği ve tutkusu üzerine bir alan araştırmasıdır. Güvercin yetiştiriciliği dünyada ve Türkiye'de yaygın bir pratik olmakla birlikte, tutkunları dışında çok da bilinmeyen bir alandır. Türkiye'de ve dünyada bu kültürün dinamikleri farklıdır. Evcil güvercinler uçuşta gösterdikleri takla atma, dönme, dalma, yüksekten uçma, çember dövme, filo halinde uçma gibi farklı performanslara göre sınıflanırken yetiştiricileri de bu sınıflamaya bağlı olarak kendi aralarında organize olur. Farklı uçuş performansları yetiştiricileri arasında yörelere göre değişen bir dil, anlamlandırma, adlandırma ve sosyal ilişkiler ağı oluşturmuştur. Türkiye'de güvercinler, ihalelerde satışa çıkarılarak el değiştirir; tutkunlar kuşçu kahvelerinde ya da güvercinlere ilişkin her türlü bilginin dolaşımda olduğu internet sitelerinde sosyal ilişkiler ağını sürdürürler; güvercin uçurma yarışmaları yörelere ve güvercinlerin performanslarına göre değişen kurallarla rekabet ve tutkuyu besler. Güvercin yetiştiriciliği aynı zamanda, tutkunun tanıma gelmeyen gölgeli dünyasını da içinde barındırırken yaşamın bir parçasında yer alıp bırakılan bir heves değil, bir tutku olarak kendini gösterir. Güvercin yetiştiricileri bir güvercinden aldıkları gösteri performansı ile yetinmezler, besledikleri ırkı korumak isterler ve güvercinlerin yavrularında da aynı uçuş performansını ararlar. Bu çalışma Türkiye'nin diğer illerinde de yürütülmekte olan bir araştırmadır ve öncelikle Ankara ve Urfa'da kuşçuların devam ettiği kahveler, ihaleler, farklı buluşma ortamları ve evlerine gidilerek görüşmeler ve kayıtlar ve çekimler yapılmış, tutkunun anlam dünyası içine girilmeye çalışılmıştır.

''Pigeon has flown'': pigeon breeding and culture in Ankara and Urfa as a passion

This study is a field research on pigeon breeding and the passion that inevitably comes with it. Although pigeon breeding is a worldwide activity, it is not that well known outside its practitioners. Its dynamics are different in Turkey than the rest of the world. While domesticated pigeons are classified according to their performances such as tumbling, spinning, diving, high flying, ring beating and team flying, their breeders are organized within themselves according to the said classifications. As a result of different flight performances there are different social networks among pigeon breeders alongside with different terminology, interpretation, naming in various regions. In Turkey, pigeons change hands in auctions, aficionados socially interacts in coffee houses turned pigeon clubs or in web sites which contain plethora amount of information on the subject over the Net. Pigeon races feed the feeling of competition and passion with their ever-changing rules based on regions and performances of the pigeons. Pigeon breeding is a life-long engagement and passion. Pigeon breeders are not only content with the performances of their pigeons but, at the same time, they aim to preserve the breed and also look and demand for a similar flight performance from off springs as well. This paper is a part of an ongoing research in some other cities and regions in Turkey. A number of interviews have been conducted and filmed with the breeders firstly in Ankara and Urfa in their own natural elements such as coffee houses, auction houses and other meeting points in order to understand and appreciate this world of passion and self indulgence.

___

  • CANETTI, Elias (1998) Kitle ve îktidar, Çev. Gülşat Aygen, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • DOUGLAS, B. & MOUSTAKAS, C. (1985) "Heuristic Inquiry: The Internal Search to Know", Journal of Humanistic Psychology, 25 (3), 39-55.
  • EDMONDS, Michael (2000) "Flights of Fancy: Birds and People in the Old Northwest", The Wisconsin Magazine of History, 83,3,154-179.
  • ENTRIKIN, Richard K. & S. H. BRYANT (1974) "Tumbling in Pigeons", Nature, 252- 20/27, 706-708.
  • ENTRIKIN, Richard K. & S. H. BRYANT (1975) "Electrophysiological Properties of Biventer Cervicis Muscle Fibers of Normal and Roller Pigeons", Journal of Neurobiology, 6-2, 201-212.
  • GÖKMEN, Mesut "Bazı Kuşçu Tiplemeleri", http://www.guvercin-birligi.com/
  • "Güvercinler Niye Takla Atar?", http://www.kuscular.org/ileti99087. html
  • JEROLMACK, Colin (2007) "Animal Practices, Ethnicity, and Community: The Turkish Pigeon Handlers of Berlin", American Sociological Review, 72, 6, 874-894.
  • KIERKEGAARD, Soren (Constantin Constantius) (1983) Fear and Trembling / Repetition (Ed. & Tr. Howard V. Hong and Edna H. Hong, Princeton: Princeton University.
  • Kütahya Kuşları Koruma Derneği Kuş Puanlama Tablosu Ve Yönergesi, http://www.taklaciguvercin.com/yonerge.htm
  • MOUSTAKAS, Clark (1990) Heuristic Research: Design, Methodology, and Applications, London: Sage Publications.
  • NİCHOLAS OF CUSA (1990) On Learned Ignorance (De Docta Ig-norantia) Translated by Jasper Hopkins, The Arthur J. Banning Press.
  • PEARCE, Susan M. (1995) On Collecting: An Investigation into Collecting in the European Tradition, London and New York: Routlegde.
  • POLANYI, Michael (1983) Tacit Dimension , Gloucester, MA: Peter Smith.
  • Sakarya Taklacı Güvercin Yetiştirici, Uçurucu, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Taklacı Oyun Kuşu Yönergesi, http://www.kuscular.org/takla-ci-guvercinler-taklaci-oyun-kuslari/yaris-kusu-tarifine-ornek-t8531 -20.html
  • Samsun Serinofil Derneği 2006 Puanlaması, http://www.taklaciguver-cin.com/yonerge.htm
  • SMITH, Greg N., Joseph Hingtgen and William DeMyer (1987) "Serotonergic Involvement in the Backward Tumbling Response of the Parlor Tumbler Pigeon", Brain Research, 400, 399-402.
  • ÜLKEN, Hilmi Ziya (1968) Varlık ve Oluş, Ankara: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları.
  • 2006 Türkiye Taklacı Güvercinler Performans Yarışması, http://www. taklaciguvercin.com/yonerge.htm