Ankara Aslanları

1920-30'lu yıllarda Ankara'da şehrin muhtelif yerlerinde bulunan, Roma dönemine tarihlenen çok sayıda mermer aslan heykeli, günümüzde birkaç yerde bir araya getirilmiş bulunmaktadır. Aslan figürünün tarih boyunca güç ve egemenlik sembolü olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, söz konusu heykellerin Roma dönemi Ankara'sında nerede bulundukları veya hangi yapıyı koruma işlevini üstlendiklerinin belirlenmesi Roma dönemi Ankara şehir planını geliştirme çabalarına da katkı sağlayacaktır. Bu makale Ankara tarihi üzerine çalışan akademisyenlerin bu ilginç konuya dikkatlerini çekme amacıyla kaleme alınmıştır

Lions of Ankara

Numerous marble lion statues, which were located in various corners of Ankara during 1920-30's, are gathered together at certain places today. Considering that the lion figure is used to symbolize power and reign throughout the history, determining where these lions stood in Ankara and which buildings they protected during the Roman era will con- tribute to the efforts to plot the city plan of Roman Ankara. This article aims to draw the attention of academics to this interesting subject, who deal with the history of Ankara.

___

"Da Costantinopoli Ad Angora", L'Illustrazione Italiana (2 Ottobre 1898), Num. 40: 234.

"En Asie Mineure par Mme. B. Chantre", Le Tour Du Monde (29 Aout 1896), Livraison No. 35: 420.

Bayburtluoğlu, İnci, "Müze Belgelerine Göre Kuruluşundan Günümüze Kadar Anadolu Medeniyetleri Müzesi", Ankara Dergisi 2 (Mayıs 1991).

Dernschwam, Hans, İstanbul ve Anadolu'ya Seyahat Günlüğü, çev. Yaşar Önen, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 1987.

Tanpınar, Ahmet Hamdi, Beş Şehir, Altıncı baskı, İstanbul: Dergâh Yayınları, 1979.