FRANSIZ BURJUVA DEVRİMİ: BİR AYDINLANMA HAREKETİ OLARAK MUTLAK MONARŞİDEN CUMHURİYETE GEÇİŞ

Bu çalışmada Aydınlanma dönemi, Fransız aydınlanması ve Fransız devrimi üzerinden yaşanan olaylar tarihsel bağlamdan kopmadan ele alınacaktır. Şöyle ki 17.yüzyılda Descartes'in ortaya çıkardığı yeni fikrî akımı olan akılcılık tüm Avrupa'yı derinden etkilemiştir. 18.yüzyılda cereyan eden sonuçları bakımından da günümüze kadar etkisini gösteren, 1688 İngiliz devrimi ile başlangıcını oluşturan ve 1789 Fransız Devrimi ile de doruk noktasına ulaşan bir devri ve bu devirde Batı dünyasında bilim ve felsefi keşifler sosyal ve siyasal süreçler bir bütün olarak kastedilmektedir. Tüm gelişmeler Aydınlanmayla beraber değerlendirildiğinde Fransa’da daha radikal olarak adlandırılabilecek gelişmelerin meydana çıkmasına sebebiyet vermiştir.Çalışmanın ışığı altında şu aşamalardan geçilmesi hedeflenmiştir. Bu merhaleler şunlardır; Fransız devrimine giden yolda Voltaire, Rousseau, Condorcet, Montesquieu ve Diderot’un düşünceleri en başta gelmektedir. 18.yüzyıldaki politika, felsefe ve din konularındaki fikirlerin önemli yansıması olarak kabul gören Fransız aydınlanmasının başyapıtı olan Ansiklopedi de bu düşünürlerin ortak fikirlerinde birleşmesinden doğmuştur. Ortak fikirleri Mutlak Monarşi ve Kilisenin despot zorbacı yönetimi ve baskıları, halkın bu yönetim anlayışına karşı isyanı ve başkaldırısındaki haklılıkları ele alınacaktır. Çalışmanın sonunda konular, düşünürler ve olaylar üzerinden derinlemesine ele alınarak, nihayetinde Fransız Devrim ertesi kan dökücüleri olan Jakobenlerden de bahsedilerek Mutlak Monarşiden Cumhuriyete giden yolda kanlı taşların nasıl döşendiği, düşünce dünyamıza yaşanan bu devrimin bir kazanç mı zarar mı olduğu üzerinde bir analiz yapılarak öneriler sunulacaktır. 

FRENCH BOURGEOIS REVOLUTION: TRANSITION FROM ABSOLUTE MONARCHY TO REPUBLIC AS A MOVEMENT OF ENLIGHTENMENT

 In this study, the events of the Enlightenment period, the French Enlightenment and the French Revolution will be examined without breaking from the historical context. That's 17.in the century, the new intellectual movement of Descartes, rationalism, deeply affected all of Europe. 18.in terms of the results that took place in the century to the present day, the beginning of 1688 with the British revolution and 1789 with the French Revolution reached the climax of a period, and in this period in the Western world science and philosophical discoveries, social and political processes are meant as a whole. When all the developments are considered together with the Enlightenment, they have led to more radical developments in France.The aim of the study is to go through the following stages. The common ideas of absolute monarchy and the tyrannical administration and oppression of the Church, the people's rebellion and rebellion against this understanding of government will be discussed.At the end of the study, subjects, thinkers and events will be discussed in depth, and eventually the Jacobins, the bloodlusters after the French Revolution, will be told how the bloody stones were laid on the road from absolute monarchy to the Republic.

___

  • Ağaoğulları, M.A. (2009), Kral Devletten Ulus Devlete, Ankara: Image Kitabevi Yayınları.
  • Arslan, A. (2018), Fransız Devrimi ve 1789 Fransız Yurttaş ve İnsan Hakları Bildirisi, Genç Hukukçular Hukuk Okumaları, 4 (1), 9-27.
  • Atak, S.A. (2011), Hoşgörü Kavramının Voltaire Felsefesine Çeşitli Yansımaları, Akademik Araştırma ve Dayanışma Derneği Sosyal Bilimler Araştırma, 0 (17), 85-101.
  • Aydın, H. (2007), Fransız Devrimine Uzanan Yolda Jean-Jeques Rousseau, Muhafazakâr Düşünce, 3 (11), 143-156.
  • Bristow, W. (2010), enlightenment, Stanford Philosophy Encyclopedia, Metaphysical Research Laboratory, Stanford University.
  • Çelik, F., Fidan, S. Ve Şahin K. (2011), Aydınlanma’nın Fransız Düşüncesi İçinde “Katı Liberal Değerler” Bağlamında Ele Alınmasında Ansiklopedi ve Ansiklopedistlerin Yeri, Akademik Bakış, 0 (23), 1-19.
  • Cevizci, A. (2017), Aydınlanma Felsefesi, Bursa: Say Yayınları.
  • Copleston, F. (2004), Aydınlanma Fransız Aydınlanmasından Kant’a, çev. A. Yardımlı, İstanbul: İdea Yayınevi.
  • Çüçen, A. (2013), Batı Aydınlanmasının Düşünsel Kökenleri ve Eleştirisi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 25-34.
  • Demirli, A. (2018), Devrimin Çocuklarını Yargılamak: Jakobenler, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 8(1), 57-68.
  • Descartes, R. (1994), Metot Üzerine Konuşma, çev: K., Sahir Sel, İstanbul: Sosyal Yayınları.
  • Duman, Fatih. (2006), Akılcılık Bağlamında İki Aydınlama Geleneği: Fransız Aydınlanması Versus İskoç Aydınlanması, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi, 61 (1), 117-151.
  • Gökberk, M. (1961). Felsefe Tarihi, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • İşler, E. (1999). Voltaire ve Rousseau Etrafında Aydınlanma Çağı Fransız Yazını'na Bir Bakış, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 5 (5), 48-54.
  • Kahraman, H. (2016). Çağdaş Felsefe Öncesi Düşüncede Akıl – İlerleme İlişkisi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 20 (4), 1519-1533.
  • Kaynar, K.A. (2015). Fransız Devriminde Terör Dönemi, Siyaset Bilimi, 1-17.
  • Orhan, Ö. (2013). Rousseau ve Türkiye, FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler, 0 (16), 121-148.
  • Rousseau, J.J. (2012). Toplum Sözleşmesi, çev: V. Günyol, İstanbul: Kültür Yayınları.
  • Tüzen, M. (2019). Aydınlanmacı Aklın Oluşumu, Dört Öge, 0 (16), 97-113.
  • Yıldırım, T. (2012). Condorcet'nin Dini Gelişim Sürecini Tahlili, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 11(22), 137-157.