Siyaset Felsefesinde Adalet, Eşitlik, Özgürlük

Düşünce tarihine, Greklerden günümüze gelinceye kadar, bütünlüğü içerisinde bakıldığında, genel hatlarıyla birbirinden farklı iki adalet anlayışının oluşageldiğini söylemek mümkündür. İnsanların niteliksel eşitsizliği fikrine dayanan, etikle siyasetin birbirinden ayrı olarak düşünülmediği klasik etik ve siyaset felsefesinin adaleti. İnsanların niteliksel eşitliği fikrine dayanan, etikle siyasetin birbirinden tamamen ayrı olarak ele alındığı modern siyaset felsefesinin adaleti. Bu adalet artık söz konusu dört ana erdemden biri olarak düşünülmemektedir.Eşitlik kavramı, zaman zaman yanlış olarak, özdeşlik ya da aynılık anlamlarında da kullanılmakla birlikte, onun asıl anlamının her hangi bir şeyin bireyler arasında dengeli biçimde bölüştürülmesi olduğunun unutulmaması gerekir. Bireyler arasında neyin bölüştürüldüğüne bağlı olarak, birbirinden farklı eşitlik kavramlarından söz edilebilir. Eşitliğin en çok görülen üç şekli olarak, kurumsal eşitlik, biçimsel eşitlik ve fırsat eşitliği örneklerinden söz edilebilir.İnsanın var olduğu yerde varlıklarından söz edilebilecek olan ve birbiriyle bir karşıtlık ilişkisi içerisinde bulunan kavramlardan biri özgürlük diğeri otoritedir. Bu karşıtlık ilişkisi, toplum ya da bazı toplumsal sınıflar ile onları yöneten hükümet arasında var olduğu için, özgürlük otorite sahibi olan yöneticilerin despotik yönetimine karşı korunmayı ifade eden bir kavram olarak dikkati çeker. Özgürlük, en geniş anlamıyla, insan bireysel bir varlık olarak dikkate alındığında irade özgürlüğü, toplumsal bir varlık olarak dikkate alındığında siyasal özgürlük olarak gündeme gelir.

Justice, Equality, Freedom in Political Philosophy

In thought history, From Greeks until today, when viewed in its entirety, it is possible to say in general terms that there has been occurred two different sense of justice. One of them is Justice of classical philosophy of ethics and politics that is not considered to be separated from each other based on the qualitative inequality of human being The other is modern political philosophy in which justice and ethics are treated as completely separated, based upon the idea qualitative inequality of human being This idea of justice has not been considered as one of the four cardinal virtues. The concept of equality is used wrongly from time to time in the sense of identity or sameness. However, it should be remembered that the original meaning of equality is apportioning of anything between individuals. Depending on what is divided between individuals, it can be said there are concepts of equality different from each other. As an example, Institutional, formal and equivalent justice can be mentioned as three the most common form of equality. Where there are people in existence, there are two concepts whose existence can be mentioned, and they are in an adversarial relationship with each other. One of the concepts is freedom. The other is authority. This contrast relationship is there between the government and society that determine them or some social classes. Due to this kind of relationship, freedom refers to the protection against the despotic rule of the managers who have the authority as a concept that attracts attention. Freedom, in the broadest sense, all things considered human being as an individual, freedom of the will, considered as a social being comes to the fore as political freedom.

___

Aristoteles, Politika (Çev.Furkan Akderin), Say Yayınları, 2013 İstanbul.

A.Arslan, İlkçağ Felsefe Tarihi, Bilgi Üniversitesi Yayınları, Cilt 3, 2007 İstanbul.

L.Arnhart, Siyasî Düşüne Tarihi (Çev.Ahmet Kemal Bayram), Adres Yayınları, 2004 Ankara.

Aristoteles, Nikomakhos’a Etik (Çev.Furkan Akderin), Say Yayınları, 2014 İstanbul.

J.J.Rousseau, Toplum Sözleşmesi Ya da Siyaset Hukuku İlkeleri, Say Yayınları, 2008 İs-tanbul.

S.Aktaş, Hayek’in Hukuk ve Adalet Teorisi, Liberte Yayınları, 2001 Ankara.

F.A.Hayek, Hukuk, Yasama ve Özgürlük (Çev.Atilla Yayla-Mustafa Erdoğan-Mehmet Öz), Türkiye İşbankası Kültür Yayınları, 2012 İstanbul.

A.Heywood, Siyasetin Temel Kavramları (çev.Hayrettin Özler), Adres Yayınları, 2012 Ankara.

L.Strauss, Politika Felsefesi Nedir? (çev.Solmaz Zelyut Hünler), Paradigma Yayınları, 2000 İstanbul.

L.Gadret, Müslüman Site, Toplumsal ve Siyasi Hayat (Çev.Ahmet Arslan), Ayrıntı Ya-yınları, 2014 İstanbul.

J.S.Mill, Hürriyet Üstüne (çev.M.Osman Dostel), Liberte Yayınları, 2004 Ankara.

A.Yayla, Özgürlük Yolu(ÖY), Profil Yayıncılık, 2014 İstanbul.

N.P.Barry, Modern Siyaset Teorisi(MST) (çev.Mustafa Erdoğan ve Yusuf Şahin), Liberte, 3.Baskı, 2012 Ankara.

Montesquieu, Kanunların Ruhu(KR) (Çev.Fehmi Baldaş), Hiperlink Yayınları, İstanbul.

A.Heywood, Siyaset Teorisine Giriş (STG) (Çev.Hızır Murat Köse), Küre Yayınları, 2011 İstanbul.

T.Hobbes, Leviathan (Çev.Semih Lim), Yapı Kredi Yayınları, 2.Baskı, 1995 İstanbul.

A.Yayla, Liberalizm, 4.Baskı, Liberte Yayınları, 2002 Ankara.

M.S.Aydın, Âlemden Allah’a, Ufuk Kitapları, 2000 İstanbul.

A.Yılmaz, Çağdaş Siyasal Akımlar, Vadi Yayınları, 2.Baskı, 2001 Ankara.

L.Köker, İki Farklı Siyaset(İFS), dipnot yayınları, 2012 Ankara.