Popper ve Kuhn Arasında: Imre Lakatos ve Bilimsel Metodoloji İçin Yeni Bir Öneri

Öz Bilim olan ile bilim olmayan arasındaki ayrımın nasıl yapılacağı sorununa ilişkin tartışmalar, 20. yüzyılın bilim felsefecileri için öncelikli bir konuma sahip olmuştur. Bu noktada bilim felsefesi litaretaründe ayrıcalıklı bir yeri bulunan Lakatos, bilim tarihini iyi bilmenin gerekliliğini vurgulayarak yola çıkmış ve bilimi diğer etkinliklerden ayırt etmemizi sağlayacak bir felsefi analiz işine girişmiştir. Bu bağlamda düşünürün, Bilimsel Araştırma Programlarının Metodolojisi adlı eseri, bilimsel rasyonalite gibi temel konuların anlaşılması açısından incelenmeye değerdir. Bilimsel Araştırma Programlarının Metodolojisi’nde Lakatos, Popper’ın ortaya attığı yanlışlamacılık fikrini, “dogmatik yanlışlamacılık”, “metodolojik yanlışlamacılık” ve “sofistike yanlışlamacılık” olmak üzere üçe ayırmış ve Kuhn’un Bilimsel Devrimlerin Yapısı’nda geliştirdiği tarih tasarımıyla bir hesaplaşma gerçekleştirerek tarihsel olaylar silsilesi içinde bilimsel rasyonalitenin nasıl geliştiğini açığa çıkarmaya çalışmıştır. Lakatos’un öngördüğü bilimsel araştırma programının mantığına göre farklı kuramlar bir araştırma programı çerçevesinde birbirine bağlanmakta, bütün araştırmalar ortak bir “çekirdek” ekseninde birleşmektedir. Bu çalışmada, her ne kadar yöntem konusunda bütünüyle tamamlanmış bir eseri söz konusu olmasa da Lakatos’un bilimsel metodoloji için sunduğu yeni önerisi irdelenecektir. Çünkü Lakatos, bu konunun ifrat ve tefrite düşmeden nasıl değerlendirileceğinin en çarpıcı örneklerinden birini sunmaktadır.

___

ASLAN, Hasan (2004). “Bilim Felsefesinin Tarihi”, Felsefe Ansiklopedisi, Cilt II, ed. Ahmet Cevizci, ss. 423-453, İstanbul: Etik Yayınları.

ÇÜÇEN, A. Kadir (2012). Bilim Felsefesine Giriş, Bursa: Sentez Yayıncılık.

FEYERABEND, Paul K. (1991). Yönteme Kaşı, çev. Ahmet İnam, İstanbul: Ara Yayıncılık.

FEYERABEND, Paul K. (1992). “Uzmanlaşma Taraftarı İçin Teselliler”, Bilginin Gelişimi ve Bilginin Gelişimiyle İlgili Teorilerin İncelenmesi, ed. Imre Lakatos ve Alan Musgrave, çev. Hüsamettin Arslan, ss. 243-283, İstanbul: Paradigma Yayınları.

GÜZEL, Cemal (2013). Bilim Felsefesi, Ankara: Bilgesu Yayıncılık.

HEMPEL, Carl G. (1966). Philosophy of Natural Science, New Jersey: Prentice Hall Publisher.

KUHN, Thomas (1995). Bilimsel Devrimlerin Yapısı, çev. Nilüfer Kuyaş, İstanbul: Alan Yayıncılık.

LAKATOS, Imre & Alan MUSGRAVE (1992). Bilginin Gelişimi ve Bilginin Gelişimiyle İlgili Teorilerin Eleştirisi, çev. Hüsamettin Arslan, İstanbul: Paradigma Yayınları.

LAKATOS, Imre (2014). Bilimsel Araştırma Programlarının Metodolojisi, çev. Duygu Uygun, İstanbul: Alfa Yayınları.

MOLES, Abraham (2012). Belirsizin Bilimleri: İnsan Bilimleri İçin Yeni Bir Epistemoloji, çev. Nuri Bilgin, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

ÖZTÜRK, Ümit (2016). “Rudolf Carnap”, Felsefe Tarihi III: XX Yüzyıl Filozofları, ed. A. Kadir Çüçen, ss. 30-60, İstanbul: Sentez Yayınları.

POPPER, Karl R. (1998). Bilimsel Araştırmanın Mantığı, çev. İlknur Aka, İbrahim Turan, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.