Geçmişle Gelecek Arasında İnsan

Öz Hannah Arendt’e göre insan geçmişle gerecek arasında yaşayan bir varlıktır. Geçmişle gelecek arasında yaşayan insan, ancak eylem aracılığıyla insanlar arasına yerleşebilir ve kamusal bir alan kurabilir. İnsan ancak bu yolla “insan dışı” bir dünyadan kurtulabilir ve kendisinin yarattığı ortak bir dünyada, yani kendi evi olan bir dünyada yaşayabilir. Ne var ki, eylem öngörülemezlik ve belirsizlik özelliğiyle geçici olan, sonlanan bir etkinliktir. Onun kalıcı olmasını sağlayan tarihtir. Tarihe süreklilik sağlayan ise gelenektir. Geçmiş ile gelecek arasındaki bağı gelenek kurmakta ve gelenek sayesinde insan köksüzlükten kurtulabilmektedir.

___

ARENDT, Hannah (1970) The Human Condition, Chicago: The University of Chicago Press.

ARENDT, Hannah (1978) The Life of the Mind, (Thinking, Willing) San Diego-London:A Harvest Book, Harcourt Inc., [Metinde Thinking-a ile, Willing-b ile gösterilmiştir].

ARENDT, Hannah (1979) The Origins of Totalitarianism (Antisemitism, Imperialism, Totalitarianism), New York: Schocken Boks.

ARENDT, Hannah (1994) Essays in Understanding, New York: Schocken Boks.

ARENDT, Hannah (1996) Geçmişle Gelecek Arasında, (Çev. Bahadır Sina Şener), İstanbul: İletişim Yayınları.

HEIDEGGER, Martin (1997) Being and Time, (Translated by John Macquarrie, Edward Robinson), Oxford-Cambridge: Blackwell.

KILIÇ, Yavuz (2009) “Hannah Arendt” 1900’den Günümüze Büyük Düşünürler, (Editör: Çetin Veysal) 1.Cilt, İstanbul: Etik Yayınları.

MENGÜŞOĞLU, Takiyettin (1988) İnsan Felsefesi, İstanbul: Remzi Kitabevi.

ÖZLEM, Doğan (2008) “Gelenek, Kopuş, Felsefe”, Baykuş, Sayı:1.

SCHELER, Max (1998) İnsanın Kosmostaki Yeri, (Çev. Harun Tepe), Ankara: Ayraç Yayınevi.

TOKER KILINÇ, Nilgün (2003) “Hannah Arendt”, Felsefe Ansiklopedisi (Editör: Ahmet Cevizci), 1. Cilt, İstanbul: Etik Yayınları.