Craig ve Sinclair'in Kelam Argümanının Mantıksal Bir Eleştirisi

Öz Ünlü kelam kozmolojik argümanı, evrenin bir ilk nedeni olması gerektiği sonucunu, var olmaya başlayan her şeyin bir nedeni olduğu ve evrenin de var olmaya başladığı öncülleri üzerinden tanıtlamaya çalışır. Craig ve Sinclair, “The Kalam Cosmological Argument” başlıklı çalışmalarında, her iki öncülü de desteklemeyi amaçlayan önemli argümanlar geliştirir. Craig ve Sinclair, söz konusu ilk nedenin tanrı olduğunu göstermek için, çok tartışmalı bir kavramsal analiz de önerirler. Bu makalede, kelam argümanının aslında geçersiz, önerdikleri kavramsal analizin ise açıkça temelsiz olduğu gösterilmeye çalışılacaktır.

___

CRAIG, W. L. & J. D. SINCLAIR (2009). “The Kalam Cosmological Argument”, The Blackwell Companion to Natural Theology, ed. W. L. Craig & J. P. Moreland, pp. 101-201, London, Blackwell.

CRAIG, W. L. (2002). “Must the Beginning of the Universe Have a Personal Cause?”, Faith and Philosophy, 19/2002: 94-105.

GRÜNBAUM, A. (1967). “The Anisotropy of Time”, The Nature of Time, ed. T. Gold, pp. 49-186, Ithaca, NY: Cornell University Press.

GRÜNBAUM, A. (1990). “The Pseudo-Problem of Creation in Physical Cosmology”, Physical Cosmology and Philosophy, ed. J. Leslie, pp. 92-112, New York: Macmillan.

MACKI, J. L. (1982). The Miracle of Theism, Oxford: Clarendon Press.

MORRISTON, W. (2003). “A Critical Examination of the Kalam Cosmological Argument”, God Matters, ed. R. Martin ve C. Bernard, Longman: 95-108.

OPPY, G. (2006). Arguing About Gods, Cambridge: Cambridge University Press.

REICHENBACH, B. (2016). “Cosmological Argument”, Stanford Encyclopedia of Philosophy, https://plato.stanford.edu /entries/cosmological-argument.

SMITH, Q. (2007). “Kalam Cosmological Argument for Atheism”, The Cambridge Companion to Atheism, ed. M. Martin, pp. 182-198, Cambridge: Cambridge University Press.

SWINBURNE, R. (1979). The Existence of God, Oxford: Clarendon Press.