Anne ve Felsefe: Bastırılmış Dişilin Felsefe Tarihindeki İçkin Rolü Üzerine

Öz Felsefi metinlerde dişilin izlerini süren Fransız feminist düşünür Luce Irigaray, unutulmuş ve bastı-rılmış öteki öğe olarak annenin, Batı medeniyetinin kurumsal olarak düzenlenen tüm pratiklerde bir ön koşul olduğunu iddia eder. Çalışmalarında Platon’a ve onun kavramlarına gönderme yapan Irigaray, sistemin dışına atılmış olan dişilin, eril ve söz merkezli Batı metafiziğin yapısı içerisinde başından beri mevcut olduğu gerçeğini ifşa etmeye çalışır. Bu makalede Irigaray’ın Platon’un Devlet diyaloğundaki mağara benzetmesi, Şölen’deki Diotima (kadın) figürü ve Timaios’taki “khora” kavramına ilişkin yaptığı analizler üzerinden, dişil ve felsefe arasındaki ilişki ile dişilin felsefe tarihindeki bastırılmış/unutulmuş içkin rolü ele alınacaktır.

___

BUTLER, Judith (2004) Bela Bedenler, çev. Cüneyt Çakırlar-Zeynep Talay, İstanbul: Pinhan Yayınları.

COLEBROOK, Claire (1997) “Feminist Philosophy and the Philosophy of Feminism: Irigaray and the History of Western Metaphysics”, Hypatia French Feminist Philosophy, vol. 12, no. 1, pp. 79-98. HAFIZ, Muharrem (2016), Khora ve Felsefe: Platon’un Üçüncü Türü ve Felsefe Tarihindeki Yorumları, İstanbul: DM Yayınevi.

IRIGARAY, Luce (1985) Speculum of the Other Woman, trans. Gillian C. Gill, New York: Cornell University Press.

IRIGARAY, Luce (1989) “Sorcerer Love: A Reading of Plato’s Symposium, Diotima’s Speech”, trans. Eleanor H. Kuykendall, Hypatia French Feminist Philosophy, vol. 3, no. 3, pp. 32-44.

IRIGARAY, Luce (1995) “The Question of the Other”, trans. Noah Guynn, Another Look, Another Woman: Retranslations of French Feminism, Yale French Studies, no. 87, pp. 7-19.

IRIGARAY, Luce (2006) Ben Sen Biz: Farklılık Kültürüne Doğru, çev. Sabri Büyükdüvenci-Nilgün Tutal, Ankara: İmge Kitabevi.

SCHUTTE, Ofelia (1991) “Irigaray on the Problem of Subjectivity”, Hypatia, vol. 6, no. 2, pp. 64-76.