Türkiye Mobilya Endüstrisinin Yapısı ve Bölgesel Dağılımı

Bu çalışmada, Türkiye mobilya endüstrisinin sınıflandırılması, yapısal görünümü ve bölgesel dağılımı belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu alanda faaliyet gösteren önemli işletmelerin de belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Devlet İstatistik enstitüsünden Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu numaraları ve Türkiye genelinde odalara kayıtlı işletmelerin bölgesel dağılımı belirlenmiştir. Ayrıca 608 işletmeye yapılan anket çalışması ile de yapısal görünümleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Buna göre mobilya endüstrisi ticari sınıflama içerisinde 94 01.00.00.00.00 ve 94 03.00.00.00.00 Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu (GTİP) numaraları ile tarif edilmektedir. Mobilya endüstrisinin yapısal görünümüne bakıldığında işletmelerin %99,9’ unun küçük, %0,01’inin ise orta ve büyük işletmelerden oluştuğu görülmektedir. Küçük işletmelerin %81,4’ü ferdi mülkiyet olup, bu işletmelerin %68,8’i mobilyacılar odasına kayıtlıdır. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin şirketleşme sürecini tamamladığı, ayrıca bu işletmelerin tamamına yakınının ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı olduğu görülmektedir. İşletmelerin bölgesel dağılımına bakıldığında İç Anadolu (%36) ve Marmara bölgesinde (%24) yoğunlaştığı, bu bölgelerdeki en önemli illerin ise Ankara ve İstanbul olduğu görülmektedir

Türkiye Mobilya Endüstrisinin Yapısı ve Bölgesel Dağılımı

Keywords:

-,

___

  • Dinçel, K., Işık Z. “Mobilya Sanat Tarihi”, Milli Eğitim Basımevi, S:5, İstanbul, (1979).
  • Efe, H., “Modern Mobilya Çerçeve Konstrüksiyon Tasarımında Geleneksel Ve Alternatif Bağlantı Tekniklerinin Mekanik Davranış Özellikleri”, Doktora Tezi, K.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Trabzon (1994). 4521, Ankara (1985). 4. Anonim, 5.
  • Trade Statistics Yearbook”, United Nations, New York, (1998).
  • Anonim, “Intenational Yearbook of Industrial Statistics”, UNIDO, Vienna, (2000).
  • Anonim, İGEME Ürün Profili”, T.C. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme “ Etüd Mekezi, Ankara (1996). 7. Demirci, S. “Türkiye Mobilya Endüstrisinin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Doktora Tezi, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara (2004).
  • Toğay, A., “Ahşap Yapılar, Türkiye Ahşap Yapı Endüstrisinin Durumu, Sorunları Ve Çözüm Önerileri”, Doktora Tezi, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara (2002).
  • Anonim, İmalat, Sanayi, İstihdam, Üretim Ödemeler, Üretim Eğilimi”, DİE, (2001)
  • Anonim, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kayıtları”, TOBB, Ankara (2001).
  • Anonim, “Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Kayıtları”, TAİF, Ankara (2002).