Cytospora chrysosperma “Pers” Fr.’nın Virulans Durumu ve Değişik Kavak Klonlarının Reaksiyonu Üzerinde Araştırmalara

Bu çalışmada; Cytospora chrysosperma “Pers” Fr.’nın virulans durumunun incelenmesi amacıyla, patojenin hem PDA besiortamındaki miselyal gelişmesi ve hem de kavak kalemlerindeki nekrotik simptomları değerlendirilmiştir. Etmenin tek spor saf kültürü buzdolabında saklanmış, bu kültüre A depo kültürü adı verilmiştir. A depo kültüründen alınan A1 kültürünün PDA besiortamına ve daha sonra da kavak kalemlerine yapılan inokulasyonları 18 kez tekrarlanmıştır. A kültürü ile aplikasyona giren A1kültürünün 10’uncu ve 18’inci aplikasyonları karşılaştırılmıştır. Sonuçta gerek miselyal ve gerekse kavak kalemlerindeki nekrotik leke alan ölçüleri bakımından daima A>A10>A18 olduğu görülmüştür. Bu durumda patojenin virulansının doğaya bağlı olduğu ve gittikçe azaldığı saptanmıştır. Çeşitli kavak klonları ile yapılan reaksiyon çalışmalarında C. chrysosperma’ya karşı 77/10 nolu kavak klonu Orta Derecede Duyarlı (MS), 56/75, 67/1 ve 56/52 nolu kavak klonları ise duyarlı bulunmuştur

Researches on the Virulence of Cytospora chrysosperma “Pers” Fr. And Reactions of Various Poplar Clones

Keywords:

-,

___

  • Aktaş, H., Şimşek, Z., 2005. Çankırı Kenbağ Orman Fidanlığındaki Kavak Fidanlarında Cytospora Kanseri (Cytospora chrysosperma “Pers.” Fr.)’nin Morfolojisi, Zararı ve Alınabilecek Önlemler, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri A, Cilt 55, Sayı 2, 47-57.
  • Aktaş, H., Şimşek, Z., Kondur, Y., 2008. İç Anadolu Bölgesi’nde kavaklarda kurumalara neden olan Cytospora chrysosperma “Pers.” Fr.’nın morfolojik özellikleri, zarar durumu ve Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Lepidoptera: Sesiidae) arasındaki ilişkiler. Bitki Koruma Bülteni 48(3): 1-14.
  • Anonymous, 1994. Türkiye'de Kavakçılık. T.C. Orman Bak., Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araşt. Md., İzmit, 224s.
  • Güler, N., Can, P., 1994 Orta Ve Güneydoğu Anadolu’da Kullanılan Kavak Klonlarında Görülen Zararlılar. T.C. Orman Bak., Kavak Ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araşt. Md., İzmit, 24S.
  • Hinds, T.E., Krebill, R.G., 1975. Wounds And Canker Diseases On Western Apsen (Populus tremuloides). Forest Pest Leaflet, Forest Service, Us Department Of Agriculture, 152pp.
  • Jing, Y., Zhang, X.Y., Zhao, S.G.,Zhang, W.M., Lin, X.D., 1988. Estimation Of The Loss Of Tree Volume İn Poplars By Cytospora chrysosperma (Valsa sordida) and A Study Targets For its Control. Forest Science And Technology, 11: 3-6.
  • Karman, M., 1971. Bitki Koruma Araştırmalarında Genel Bilgiler, Denemelerin Kuruluşu Ve Değerlendirme Esasları. T.C. Tarım Bak. Zir. Müc. Ve Karantina Gn. Md. Yayınları, Mesleki Kitaplar Serisi, 279 S.
  • Steneker, G.A., Wall, R.E., 1972. Wound Healing And Fungal Colonization İn Stems Of Young. Trembling Apsen After Thining And Pruning. Nouthern Forest Research Center, Canada, Nor. X-37, 25 Pp.
  • Tacenur, İ.A., 1988. Bazı Kavak Fidanlık Ve Ağaçlandırma Sahalarının Toprak Özellikleri Ve İrdelenmesi İle Genel Değerlendirme. Hızlı Gelişen Türlerle Yapılan Ağaçlandırma Çalışmalarının Değerlendirilmesi Ve Yapılacak Çalışmalar Workshop, Orman Bakanlığı No : 083, Ankara, 255-231.
  • Uluer, K., Gürer, M., Güler, N., 1998. Kavaklarda C. chrysosperma (Pers.) Fr. Zararını Önleme Üzerine Araştırmalar. Orm. Bak. Yayını, Issn 1300 - 395 X. İzmit, 25s.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Cytospora chrysosperma “Pers” Fr.’nın Virulans Durumu ve Değişik Kavak Klonlarının Reaksiyonu Üzerinde Araştırmalara

Hüseyin AKTAŞ, Ziya ŞİMŞEK

Orman Mülkiyetinin Doğuşu ve Osmanlı Devletinde Tanzimat Dönemine Kadar Ormanlarla İlgili Yapılan Yasal Düzenlemeler

YAVUZ GÜLOĞLU

Tortella tortulosa (Hedw.) Limpr. Özütlerinin Antimikrobiyal Aktivitesi

ERGİN MURAT ALTUNER, BARBAROS ÇETİN, CUMHUR ÇÖKMÜŞ

Towards a coordinated development of the forest in Maamora (Morocco)

Drt. Laaribya SAİD, Pr Gmira NAJİB, Mme Alaoui ASSMAA

A Study on the Floristical, Phytosociological and Phytoecological Structure of Turkish Astragalus angustifolius subsp. angustifolius Associations

CENGİZ YILDIRIM, ARZU CANSARAN

Atık Bor Yağının Ağaç Malzemenin Bazı Fiziksel Özelliklerine Etkisi

Ayhan ÖZÇİFÇİ, FARUK BATAN

Geleneksel Yerleşmelerde Kültür Turizmi: Beypazarı Örneği

Filiz AKLANOĞLU

Zıvanalı Ahşap Doğrama Köşe Birleştirmelerinin Diyagonal Basınç Performansının Belirlenmesi

Mustafa ALTINOK, NİHAT DÖNGEL, CEVDET SÖĞÜTLÜ, ŞEMSETTİN DORUK

Cytospora chrysosperma “Pers” Fr.’nın Virulans Durumu ve Değişik Kavak Klonlarının Reaksiyonu Üzerinde Araştırmalar

Hüseyin AKTAŞ, ZİYA ŞİMŞEK

Ladin Ormanlarımızda Rhizophagus grandis (Gyllenhal)’in Dendroctonus micans (Kugelann) Popülasyonlarına Yerleşmesi ve Predatörün Kolonizasyon Düzeyleri

HAZAN ALKAN AKINCI, Mahmut EROĞLU, GONCA ECE ÖZCAN