Haçaturyan keman konçertosu üzerine bir çalışma

Üslubu, büyük ölçüde Ermeni halk müziğinin etkisiyle kişisel yönelimlerinin bir bileşimi olarak gelişen Haçaturyan, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türk halk şarkılarından etkilenmiştir. Besteci aynı zamanda batıyla doğunun klasik müzikte kesişme noktası olarak da anılır. Halk müziğinden etkilenmesinin bir sonucu olarak, yapıtlarında özgün bir ritmik yapı, melodi çeşitliliği ve zengin orkestra renkleri bulunur. Genellikle, üslubuna lirik bir anlatım egemendir. Eserleri; Türk motiflerini andıran ezgileri ve kompozisyonlarındaki folklorik öğeler sebebiyle sanki bir Türk bestecisinin yapıtı dedirtecek kadar halk ezgilerimize yakındır. Çalışmada incelemiş olduğumuz keman konçertosu, gerek biçimsel özellikleri gerekse çıkış noktasını geleneksel ezgilerden alarak bu yolla evrensel başarıya ulaşması sebebiyle, genç kuşak bestecilerimize hem eğitimleri boyunca hem de eser yaratma süreçlerinde ışık tutabilecek literatürdeki en çarpıcı eserdir. Halk müziği temaları ile senfonik eserler besteleyen Haçaturyan geçtiğimiz yüzyılın evrensel anlamda kabul görmüş bestecilerindendir. En önemli eserlerinden biri olan keman konçertosu gerek içerisindeki temaları oluşturan ezgileri gerekse orkestrasyon içerisindeki modal yapı bakımından Çağdaş Türk Müziğinin dünya müzik platformunda yakalamak istediği başarıya örnek teşkil edebilecek niteliktedir.

A study on khachaturian violin concerto

Although Khatchaturian’s compositional style was derived from Armenian folk music as well as personal stylistic features, it is affected by the folk music of Georgia, Russia, Ukrania, Turkmenistan, Azerbeijan and Turkey. The composer is often considered as a match point of the East and the West in classical music. As a result of these folkloric liasons many orginal rhythmical structures and melodic richness excist in his works, as well as rich orchestral colours. His style is mostly dominated by a lyric expression. Some of his compositions reminds of Turkish composers, since they include fokloric elements and tunes that resemble of traditional Turkish motives. The violin concerto, which is examined, is a highight that might enlight our composers education as well as creative production, with its traditional roots and its arches of universal success. This concerto is not only one of the important works, this renowned composer of 20th centry, but also has a potential of becoming a model of modal contemporary nationalistic classical musics.

___

  • 1. BARLOW, H., & MORGENSTERN, S., A Dictionary Of Musical Themes Revised Edition, Faber & Faber, London- Boston, 1948.
  • 2. EFE, M., Geleneksel Türk Sanat Müziği Kemani Bestekarlarının Eserlerindeki Batı Müziğine Ait Müzikal Unsurlar Ve Keman Eğitiminde Kullanılabilirliği, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2007.
  • 3. ÖZALP, N., Türk Musikisi Tarihi II, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları:3110, Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi:965, Araştırma İnceleme Dizisi:72, İstanbul ,2000.
  • 4. SAYGUN, A., Atatürk ve Musiki, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Yayınları 1. Ankara, (Tarihsiz).
  • 5. YENER, F., Müzik Kılavuzu, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2001.
  • 6. http://en.wikipedia.org/wiki/Violin_Concerto_(Khachaturian)
  • 7. http://www.beethovenlives.net/index.asp?ID=1582
  • 8. http://myclassical.blogspot.com/2008/05/khachaturian-violin-concerto-in-d-minor.html
Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8811
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: Halil İbrahim AKYÜZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite öğrencilerinin elektrokimya konusundaki kavramları anlamalarına jigsaw ve bilgisayar animasyonları tekniklerinin etkisi

Ataman KARAÇÖP, Ümit ŞİMŞEK, Kemal DOYMUŞ, Alev DOĞAN

TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması

Tuncay ÖĞRETMEN, N. Bilge UZUN, Selahattin GELBAL

Lise coğrafya 10. sınıf ders kitabının farklı okullara göre okunabilirliği ve hedef yaş düzeyine uygunluğu

İlhan TURAN, Yılmaz GEÇİT

İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin kesirlerde karşılaştırma ve sıralama yapmayı gerektiren problemlerin çözümlerinde kullandıkları temsiller

Çiğdem KILIÇ, Aynur ÖZDAŞ

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin eğitim sistemlerinin yönetim yapısı

M. Cevat YILDIRIM

Avrupa kayını (Fagus sylvatica)'nın Yıldız (Istranca) Dağlarındaki yeni yayılış alanları

Duran AYDINÖZÜ

Gelir dağılımının yüksek öğrenimde fırsat eşitliğine etkisi: Türkiye'de özel üniversite gerçeği

Ferudun KAYA, Orhan KANDEMİR

Bilgi toplumu olma yolunda öğrenen organizasyonlar, bilgi yönetimi ve e-öğrenme üzerine teorik bir çözümleme

Recep ÇAKIR

Öğretmen çalgısı olarak gitar kullanımının ilköğretim öğrencilerinin müzik dersi başarısına etkisi

Enver TUFAN, Soner ULUOCAK

Yazılı anlatım dersinin sınıf öğretmeni adaylarının iletişim becerileri ile okuma ilgi ve alışkanlıklarına etkisi

Asuman Seda SARACALOĞLU, Nurhak Cem DEDEBALİ, Nuri KARASAKALOĞLU