YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANIMINDA TOPLUMSAL BİLGİ STOKUNUN ROLÜ

Bu çalışmada seçilen örneklem kapsamında toplumsal bilgi stokundaki artışın (hidroelektrik harici) yenilenebilir enerji kullanımı üzerindeki etkisi ekonometrik olarak incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kullanımının talep yönüyle toplumların genel bilgi düzeyinden, arz yönüyle teknik bilgi birikiminden etkilenmesi nedeniyle toplumsal bilgi stokunun göstergeleri olarak kamu eğitim harcamaları ile kamu ve özel sektör kaynaklı ar-ge harcamaları seçilmiştir. Analiz veri kısıtları çerçevesinde 1998-2014 dönemini ve 43 ülkeyi kapsamaktadır. Tahmin edilen ilişki hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için ayrıca gelişmiş, yükselen ve gelişmekte olan diğer ülkeler ayrımına da gidilmiştir. Uygulamada örneklemin niteliğine uygun olarak sabit etkiler modeli ve statik panel eşik yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar ar-ge harcamalarının, ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeyi fark etmeksizin yenilenebilir enerji kullanımı ile pozitif ilişki içerisinde olduğunu göstermiştir. Diğer yandan eşik modeli kamu eğitim harcamalarının milli gelire oranının % 7.48’i aşması halinde eğitim harcamalarının yenilenebilir enerji kullanımına pozitif yansıyacağını tespit etmiştir.

___

  • Margues, Antonio; Fuinhas, Jose ve Manso, Pires (2010), “Motivations Driving Renewable Energy In European Countries: A Panel Data Approach”, Energy Policy, 38, 6877-6885.
  • Ackah, Ishmael ve Kizys, Renetas (2015), “Green Growth In Oil Producing African Countries: A Panel Data Analysis of Renewable Energy Demand”, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 50, 1157–1166.
  • Aguirre, Mariana ve Ibikunle, Gbenga (2014), “Determinants Of Renewable Energy Growth: A Global Sample Analysis”, Energy Policy, 69, 374-384.