TÜRKİYE’ DE ALTERNATİF ENERJİ ÜRETİMİ İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN SAKLI EŞBÜTÜNLEŞME TESTİ İLE ANALİZİ

Günümüzde ekonomik kalkınma sürecine bağlı olarak enerji ihtiyacı artmaktadır. Birincil enerjinin temel girdilerini oluşturan petrol ve doğalgaza bağımlılığın artması, enerji girdilerine olan dış talebi arttırmakta ve özellikle azgelişmiş ülkelerin dış açık sorununun oluşmasında temel etkenlerden birini oluşturmaktadır. Birincil enerji girdilerinin fiyatlarındaki istikrarsızlık ve ani artışlar, zaman içinde ülkelerin enerji çeşitliliğini arttırmak için alternatif enerji kaynaklarına yöneldikleri görülmektedir. Türkiye’ nin 1974 petrol krizinden sonra dışa bağımlılıklarının artması ve 1979 enerji krizine hazırlıksız bir şekilde yakalanılması Türkiye’ de sanayi üretimini durma noktasına getirerek krizin derinlemesine yaşanmasına neden olmuştur. Bu durum ekonomik büyümeyi de olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Son yıllarda Türkiye’ nin ekonomik gelişme sürecinde enerji bağımlılığının azaltılması ve çeşitliliğinin arttırılmasına yönelik alternatif enerji yatırımlarının arttığı ve enerji politikalarının bu yönde teşvik edildiği görülmektedir. Bu çalışmada 1960-2014 dönemi için yıllık veri kullanılarak Türkiye’ de GSYH’daki büyüme ile toplam enerji kullanımı içerisindeki alternatif enerji kullanımının payı arasındaki ilişki Granger ve Yoon (2003) ile Hatemi-J ve Irandoust (2012) tarafından literatüre kazandırılan saklı eşbütünleşme testleri ile ölçülerek analiz edilmektedir. Yapılan testler sonucu ekonomik büyüme oranı ile toplam enerji tüketimi içinde alternatif enerji tüketiminin payı arasında saklı eşbütünleşme ilişkisinin olduğu ve bu ilişkinin uzun dönemde de var olduğu görülmektedir.

___

  • Apergis, N. & Danuletiu, D. C.(2014), “Renewable Energy and Economic Growth: Evidence from the Sign of Panel Long-Run Causality”, International Journal of Energy Economics and Policy, 4(4), 578-587.
  • Akar, B.G.(2016), “The Determinants Of Renewable Energy Consumption: An Empirical Analysis For The Balkans”, European Scientific Journal, 12 (11), 594-607.Armeanu, D. Ş., Vintilă, G., & Gherghina, Ş. C. (2017), “Does Renewable Energy Drive Sustainable Economic Growth? Multivariate Panel Data Evidence for EU-28 Countries”, Energies, 10(3), 381.
  • Bilginoğlu, M. A. (1991), “Gelişmekte Olan Ülkelerde Enerji Sorunu ve Alternatif Enerji Politikaları”; Erciyes Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 9, ss.122-147.
  • Bozkurt, Y. & Kurtoğlu, A. (1980), “Yenilenebilir Enerji Kaynakları” Orman Fakültesi Dergisi Cilt 30 Sayı 2
  • Doğan, B. & Akçiçek, Ö. (2013), “On the Causal Relationship between Economic Growth and Renewable Energy Consumption: The Case of Turkey”, International Journal of Science and Research, 2768-2777.
  • Dumitrescu, E.I. & Hurlin, C. (2012), “Testing for Granger Non-Causality in Heterogeneous Panels”, Econ. Mode, 29 (4), 1450–1460.
  • Engle, R.F., & Clive, W.J. Granger, (1987), “Cointegration and Error Correction: Representation, Estimation, and Testing”, Econometrica,Vol: 55, ss.251-276.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi