ORMANLARIN TURİZM AMAÇLI TAHSİSİNİN İDARİ İŞLEMİN UNSURLARI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ormancılık hizmetleri ve turizm faaliyetleri birbiriyle yakın ilişki içindedir. Turizm çeşitlerinden bir kısmının orman arazileri üzerinde yapılmak istenmesi, orman arazilerinin turizm amacıyla tahsisinin gündeme gelmesine neden olmaktadır. Ormanların turizm yatırımları için tahsisi konusu Orman Kanunu, Turizmi Teşvik Kanunu ve Milli Parklar Kanunu’nda düzenlenmiş ve zaman içinde yasal düzenlemeler iptal davalarına konu olmuş ve mevzuatta değişiklikler yapılmıştır. Yasal düzenlemelerle ormanların turizm yatırımlarına tahsisine izin verilmeye başlanmasıyla birlikte özellikle turizm hareketliliğinin yoğun olduğu bölgelerde birçok orman alanı turizm amaçlı tahsis işlemine konu olmuştur. Bu çalışmanın amacı, idare tarafından orman arazilerinin turizm yatırımlarına tahsisi işleminin, idari işlemin unsurları bakımından incelenmesidir.
Anahtar Kelimeler:

Turizm, tahsis, orman, idari işlem

___

  • Akesen, A. (1983) ‘Ulusal Doğa ve Doğa Kaynakları Koruma Sistemimizin Temel Öğeleri’, Tabiat ve İnsan, Yıl 7, S.1.
  • Akyılmaz, B. (2000). İdari Usul İlkeleri Işığında İdari İşlemin Yapılış Usulü, Ankara: Yetkin Yayınları.
  • Ayanoğlu, S. (1999). Anayasa Hükümleri Karşısında Orman Mevzuatımız, Ankara: Türkiye Çevre Vakfı Yayını No:126, s.11-39.
  • Coşkun, A.A. (2008a). Orman Alanlarının Turizme Tahsisinde Durum, Temmuz 2015, http://www.foresteconomics.org/turizm.pdf