KASTAMONU BÖLGESİNDE SİYASAL TUTUM VE DAVRANIŞLARDA SOSYO-KÜLTÜREL VE DİNSEL FAKTÖRLERİN ETKİSİ

Siyasal tutum ve davranışlar, siyaset sosyolojisinin alanına giren siyasal katılma biçimlerinden sadece biri olmasına rağmen, bireylerin siyasal sistem karşısında durumlarını, tutumlarını ve davranışlarını yansıtan genel bir kavramdır. Bu açıdan siyasal davranış; basit bir karar almadan, yoğun bir eyleme kadar uzanan geniş bir tutum ve faaliyet alanını kapsamaktadır. Siyasal davranış konusu çok boyutlu bir konudur. Konunun kültürel, dinsel, ekonomik, politik, sosyolojik ve psikolojik gibi birçok y.nü bulunmaktadır. Başka bir ifadeyle, siyasal davranışı etkileyen ve yönlendiren pek çok faktör mevcuttur. Şimdiye kadar bu faktörlerin birçoğu çeşitli açılardan ele alınıp incelenmiştir. Ancak bu faktörler arasında kültürel ve dinsel olarak nitelendirilebilecek faktörler ülkemizde daha yeni yeni çalışma konusu olmaktadırlar. Çalışmamızın önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bireylerin siyasal tutum ve davranışlarında sosyo-psikolojik, kültürel ve dinsel faktörlerin rolünü temel alarak yapılacak bu çalışmanın iki y.nü bulunmaktadır. Çalışmanın ilk kısmında öncelikle bireylerin siyasal davranışlarının temel dinamikleri ortaya konularak bu davranışların genel karakteristikleri üzerinde durulmaktadır. Daha sonra siyasal davranışları açıklayan kuramsal modeller temel alınarak Kastamonu bölgesinde bireylerin siyasal davranışlarda etkili olduğu düşünülen dinsel, sosyo-psikolojik ve kültürel faktörlere yönelik olarak tutumları ve algıları tespit edilmeye çalışılmıştır.

___

  • ABUZAR, C. (2003). Sosyal Değişme Ve Din İlişkileri: Şanlı Urfa Örneği, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Ve Din Bilimleri Anabilim Dalı.
  • BAYKAL, Deniz (1970). Siyasal Katılma: Bir Davranış İncelemesi, Ankara: A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları.
  • BALTACI, Cemal ve Erdal Eke (2012). “Siyasal Propaganda Araçlarının Seçmen Davranışı Üzerindeki Etkisine Yönelik Seçmen Algısı: Isparta Örnek Olayı”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, C. 4, S. 1, ss. 115-126.
  • ÇAĞLAR, Nedret (2011). ‘’Kadının Siyasal Yaşama Katılımı Ve Kota Uygulamaları’’, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, C:3, S:4, ss. 56-79.