Kadın Çalışanların Yaşam Doyumu, Duygusal Zeka ve Ahlaki Olgunluk Düzeylerinin Üretim Karşıtı İş Davranışlarına Etkisi

Bu arastırma yasam doyumu, ahlaki olgunluk ve duygusal zekâ ile üretim karsıtı is davranışları arasında bir iliski bulunup bulunmadığını incelemiştir. Bu amaçla, kamuda görev yapan 180 kadın çalışana Üretim Karşıtı s Davranışları Ölçeği, Yasam Doyumu Ölçeği, Ahlaki Olgunluk Ölçeği ve Bar-On Duygusal Zekâ Anketi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, duygusal zekâ boyutlarından kisiler arası becerileri ile genel ruh durumu düşük düzeyde olan katılımcılar, kötüye kullanma ve sabotaj davranışlarını daha fazla sergilemektedirler. Aynı zamanda kisiler arası becerileri düşük olan katılımcılar çalma ve geri çekilme davranışlarını da daha fazla sergilemektedirler. Benzer biçimde bulgular, ahlaki olgunluk düzeyleri düşük olan kadın katılımcıların k.tüye kullanma, geri çekilme ve sabotaj davranışlarını daha fazla sergilediklerini göstermiştir.

___

  • Acar, F.T. (2001). Duygusal Zekâ Yeteneklerinin Göreve ve nsana Yönelik Liderlik Davranısları ile liskisi. Yayınlanmamıs Doktora Tezi, stanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Acar, F. (2002). “Duygusal Zekâ ve Liderlik”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, 53-68.
  • Annak, B.B. (2005). Sosyal Destek, Sosyal Ag, Yasam Kalitesi ve Yasam Doyumu: Duygu-Durum ve Anksiyete Bozuklugu Tanısı Alan Kisiler ve Düzenli Hemodiyaliz Tedavisi Gören Hastalar Açısından Bir Karsılastırma.Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Appelbaum S.H.; Deguire K.J. ve Lay M. (2005). “The Relationship of Ethical Climate to Deviant Workplace Behaviour”, Corporate Governance, 5(4),46-56.
  • Bowling, N.A. ve Gruys, M.L. (2010). “Overlooked Issues in the Conceptualization an Measuremant of Counterproductive Work Behaviour”, Human Resource Management Review, 20, 54-61.
  • Bowling, N.A.ve Burns, G.N. (2014). “Sex as a Moderator of the Relationships Between Predictor Variables and Counterproductive Work Behaviour”, Journal of Business and Psychology, DOI 10.1007/s10869-013-9342-5.
  • Bulut, N. (2007). “Okul Psikolojik Danısmanlarının Yasam Doyumu, Stresle Basaçıkma Stratejileri ve Olumsuz Otomatik Düsünceleri Arasındaki liskiler”, Türk Psikolojik Danısma ve Rehberlik Dergisi, 3(27), 1-13.