Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adaylarının Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi Öğretimine Yönelik Görüşleri

Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmeni adaylarının Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi öğretimine yönelik görüşlerini belirleyebilmektir. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu Gazi Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi’nde öğrenim gören 437 sosyal bilgiler öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre, sosyal bilgiler öğretmeni adayları Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi konularına orta ve üst düzeyde ilgi duymakta fakat konu ile ilgili az sayıda kitap okumaktadır. AİİT dersinin yükseköğretim düzeyinde zorunlu olarak okutulması, her Türk vatandaşının bu dersi alması, ders içeriğinin değişmemesi, amaçlarının gerçekleşme düzeyinin yeterli olduğu ifade edilmektedir.

The Views Of Pre-Service Social Studies Teachers Regarding The Teaching Of The Atatürk’s Princi-ples And History Of Revolution

This study aimed at determining the views of pre-service social studies teachers regarding the teaching of the Atatürk’s Principles and History of Revolution (APHR). Survey model was employed in the present study whose study group consisted of 437 pre-service social studies teachers from Gazi University, Karadeniz Technical University, Kastamonu University, and Aksaray University. According to the research results, pre-service social studies teachers have a medium-level and high-level interest in the subjects of the APHR, but read just a limited number of studies on such subjects. Based on the findings of the study, it is seen that the APHR should be compulsory in higher education, every Turkish citizen should receive this course, the lesson content does not change in the course of time, course hours allocated for this course are adequate, and the course objectives are achieved sufficiently, according to the views of the pre-service teachers.

___

  • Acun, İ. (2006). T.C. inkılâp tarihi ve atatürkçülük dersi öğretiminde bilgi ve iletişim tek- nolojilerinin etkili kullanımı, In Y. Doğaner (Ed.), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçü- lük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi, (pp.151-157). Ankara: Hacettepe Üni- versitesi Yayınları,
  • Akbaba, B. (2007). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin amaçlarına yönelik öğrenci görüşleri, Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(1), 339-352.
  • Akbaba, B. (2008). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretiminde karşılaşılan so- runlar (Gazi Üniversitesi örneği), Gazi Akademik Bakış Dergisi, 1(2), 177-197.
  • Akbaba, B. (2009). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretimine yönelik bir durum değer- lendirmesi (Gazi Üniversitesi örneği), Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(1), 29-52.
  • Akgün, S. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı, In B. Yediyıldız, T.F. Ertan ve K. Üstün. (Eds.), Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihinde Yöntem Arayışları, (pp.13- 58). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Yayınları.
  • Aksoy, İ. (2003). Yüksek öğretim kurumlarinda inkılâp tarihi öğretimi, Unpublished doc- toral dissertation, Gazi University, Ankara, Turkey.
  • Aksoy, İ. (2006). T.C. inkılâp tarihi ve atatürkçülük dersi konularının yüksek öğretimde öğretimi, In Y. Doğaner (Ed.), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Türkiye Cum- huriyeti Tarihi Öğretimi, (pp. 63-71). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 63-71.
  • Arslan, A. (2005). İnkılâp tarihi derslerinde başarı nasıl sağlanabilir? In M. Saray ve H. Tosun (Ed.), İlk ve Orta Öğretim Kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Konularının Öğretimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri, (pp. 65-71). Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları.
  • Aslan, E. (1998). Devrim tarihi ders kitapları, In S. Özbaran (Ed.), Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları, (pp.305-321). İzmir: Dokuz Eylül Yayınları.
  • Babaoğlu, R. (2013). Yükseköğretimde “Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi” dersi (Amaç, kapsam ve güncel tartışmalar ışığında), Tarih Okulu Dergisi (TOD), 6(XVI), 589-603.
  • Biletska, Y., Şahin, C. ve Şükür, İ. (2014). Kolektif hafıza ve milli kimlik bağlamında Türkiye’de resmi tarih yazıcılığı, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 3(1), 94-116.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri, (7. Baskı). Ankara: Pegem A.
  • Doğaner, Y. (2005). Yüksek öğrenimde atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğreti- minde karşılaşılan problemler ve yeni yaklaşımlar, Atatürk Araştırma Merkezi Der- gisi, 21(62), 589-611.
  • Gülmez, N. (2003), Üniversite gençliğinin Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersine bakışı, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, XIX(57), 1043-1088.
  • Hatipoğlu, M. (2004). Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihinin amaç ve kapsamı, In B. Yediyıldız, T.F. Ertan ve K. Üstün. (Eds.), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihinde Yöntem Arayışları, (pp. 13-58). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayınları,
  • İnan, S. (2012). Türkiye’deki üniversitelerde inkılâp dersleri: tarihsel bakış. Yükseköğre- tim Dergisi, 2(1), 52-55.
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel.
  • Metin, C. (2006). T.C. inkılâp tarihi ve atatürkçülük dersi konularının ortaöğretimde öğre- timi: ders kitaplarının değerlendirilmesi, In Y. Doğaner (Ed.), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi, (pp. 45-56). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
  • Ozankaya, Ö. (1978). Türk devrimi ve yüksek öğrenim gençliği, Ankara: A.Ü. SBF Yayınları.
  • Safran, M. (2006). İnkılâp tarihi öğretimine yaklaşım sorunları, In Tarih eğitimi makale ve bildiriler, (pp.99-111). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Sipahi, B., Yurtkoru, E.S. ve Çinko, M. (2010). Sosyal bilimlerde SPSS’le veri analizi. İstanbul: Beta.
  • Şimşek, A. ve Güler, M. (2013). Öğretmen ve öğretmen adayı görüşlerine göre lise atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi dersinin öğretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(14), 543-575.
  • Yılmaz, M. (2004), Eğitim bilimi ve bilim teknolojisi ışığında yeni yöntem arayışları, In B. Yediyıldız, T.F. Ertan ve K. Üstün. (Eds.), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihinde Yöntem Arayışları, (pp. 100-111). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayınları.
  • Yılmaz, M. (2006). Açılış konuşması, In (Ed.), Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Tür- kiye Cumhuriyeti Tarihi Öğretimi, (pp. 3-6). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
Kastamonu Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-8811
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

İngilizce Hazırlık Okulu Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri ve Başarı Puanlarının Öğrenme Stilleri ve Cinsiyetleri

Fatih GÜNGÖR, Demet YAYLI, Gülsün SOFRACI, Dilek ÇELİK

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ ÇEVRE EĞİTİMİ AÇISINDAN ANALİZİ

Talip ÖZTÜRK, Filiz ZAYİMOĞLU ÖZTÜRK

OKULLARDA YAŞANAN SİYASİ AYRIMCILIĞIN BİREYSEL VE ÖRGÜTSEL ETKİLERİ

Sultan Bilge KESKİNKILIÇ KARA

UTANGAÇLIK DÜZEYİ DÜŞÜK VE YÜKSEK OLAN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ UTANGAÇLIK İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Özkan KAHVECİ, Duran AYDINÖZÜ

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yürütücü Biliş, Düşünme Stilleri ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişki

Yavuz SÖKMEN, Durmuş KILIÇ

MADDENİN TANECİKLİ YAPISININ ANLAŞILMASI ÜZERİNE ANALOJİ VE DENEYLERİN ETKİSİ

Mustafa ALYAR, Kemal DOYMUŞ

TÜRK TARİH ÖĞRETMENLERİ EĞİTİCİ EĞLENCE HAKKINDA NE DÜŞÜNMEKTEDİRLER?

Ebru DEMİRCİOĞLU, İsmail Hakkı DEMİRCİOĞLU

Türkiye’deki Yeni İlköğretim İngilizce Programın Teorik ve Pratik Temellerinin İncelenmesi: Bir Süreç Analizi

Yasemin KIRKGÖZ, Servet ÇELİK, Arda ARIKAN

Teoriden Uygulamaya Geçiş: Okul Deneyimi Sürecindeki Matematik İle Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmen Adaylarının Karşılaştırılması

Rezan YILMAZ, Emine ŞENDURUR, Polat ŞENDURUR

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adaylarının Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi Öğretimine Yönelik Görüşleri

Bülent AKBABA, Bahattin DEMİRTAŞ, Togay Seçkin BİRBUDAK, Bahadır KILCAN