Grupla Psikolojik Danışmada Terapötik Bir Güç Olarak Psikolojik Danışman

Grupla psikolojik danışmada etkili bir terapötik güç olan psikolojik danışman gruptaki diğer terapötik güçler olan ait olma, güven, gruba katılma, sorumluluk alma, açıklık, gruba hazır olma, terapötik gerilim, beklentiler, grup tarafından kabul, grubun çekiciliği, geri-bildirim grubun üyeleri gibi öğeler arasındaki dengeyi saylayan bir işleve sahiptir. Lider, grup sürecinde tüm bu öğelerden etkilenip aynı zamanda her birini etkileme durumundadır. Bu makalede grupla psikolojik danışmada etkili bir terapötik güç olan psikolojik danışmanın sahip olduğu terapötik beceriler, kişilik özellikleri, liderlik tarzı ve grup içerisindeki rolü ve işlevleri üzerinde durulmuştur.

PSYCHOLOGICAL COUNSELOR AS A THERAPEUTIC FORCE IN GROUP COUNSELING

As an effective therapeutic force in group counseling, the psychological counselor has a function to provide equilibrium among other therapeutic forces such as belonging to the group, confidence, participation in the group, taking responsibility, openness, readiness, therapeutic tension, expectations, acceptance by the group, attractiveness of the group, group members and feedback. In the process of group counseling, the leader is not only affected by all of these forces, at the same time the leader influences the other forces. In this article, it is aimed to investigate the therapeutic skills, the personality, the leadership style, the role and the functions of the group counselor.

___

  • 1. Carroll, M. R., & Wiggins, J. D. (2008). Grupla psikolojik danışmanın öğeleri kavramlar, ilkeler ve uygulamalar (1. Baskı). (S. Doğan, ed., Çev.). Ankara: Pegem Akademi.
  • 2. Corey, G. (2000). Theory & practice of group counseling (5th ed.). USA: Wadsworth/ Thomson Learning.
  • 3. Corey, G (2006). Psikolojik danışma, psikoterapi kuram ve uygulamaları. (7.Basım). (T.Ergene, Çev.). Ankara: Mentis Yayıncılık.
  • 4. Eisenberg, S & Delaney, D.J. (1993). Psikolojik danışma süreci (1.Baskı). (N. Ören, M. Takkaç, Çev). İstanbul.
  • 5. Fehr, S.S. (2004). Grup terapisine giriş (2.Basım). (F.Zengir, Çev.). İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • 6. Malnati, R.J.& Trembley, E.L.(1974). Group procedures for counselors in educational and community settings. (1th ed.). New York: Mss Corporation.
  • 7. Meier, S.T & Davis, S.(2006). Psikolojik danışmada temel öğeler (1.Baskı). (S.Doğan vd. .Çev.). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • 8. Naar, R. (1993). Grup psikoterapisine ilk adım (1. Baskı). (N. H. Şahin, Çev.). Ankara: İmge Kitabevi Yayınları (Orijinal çalışma basım tarihi 1982). Grupla Psikolojik Danışmada Terapötik Bir Güç Olarak Psikolojik... 119 January 2012 Vol:20 No:1 Kastamonu Education Journal
  • 9. Ohlsen, M. M. (1977). Group counseling (2nd ed.). New York: Holt, Rinehart and Winston.
  • 10. Voltan-Acar, N. (2009). Grupla psikolojik danışma ilke ve teknikleri (Geliştirilmiş 7. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • 11. Voltan-Acar, N. (2009). Yeniden terapötik iletişim kişilerarası ilişkiler (Geliştirilmiş 6. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • 12. Yalom, I. D. (2002). Grup psikoterapisinin teori ve pratiği (1. Baskı). (A. Tangör ve Ö. Karaçam, Çev.). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.