Ömer Seyfettin Öldü (Mü?): İkinci Ölüm Yıldönümü Münasebetiyle Ömer Seyfettin Hakkında Yarın Dergisinde Çıkan Yazılar

Ömer Seyfettin Öldü (Mü?): İkinci Ölüm Yıldönümü Münasebetiyle Ömer Seyfettin Hakkında Yarın Dergisinde Çıkan Yazılar

Modern Türk hikâyeciliğinin kurulmasında önemli bir rolü olan Ömer Seyfettin, ölümünün ardından sanılanın aksine sahipsiz kalmamış, arkadaşları ve sevenleri ona olan son vazifelerini yerine getirmişlerdir. Devrin basın yayın organları da haber niteliğinde de olsa sayfalarında onun ölümüne yer vermişlerdir. İlerleyen günlerde ve yıllarda da basın yayın organlarının bu ilgisi artarak devam etmiştir. Onun hayatı ve eserlerini konu alan özel bölümler ve anma sayıları çıkarılmıştır. Bunlardan biri de Yarın dergisidir. Yarın dergisi, 1922 yılında çıkardığı 21. sayısının bir bölümünü Ömer Seyfettin’e ayırarak devrin edebiyatçılarının onun ölümü ve edebî hayatı hakkındaki görüşlerine yer vermiştir. Ömer Seyfettin’in ikinci ölüm yıldönümü münasebetiyle kaleme alınan makale ekinde metni verilen bu yazılarda, zaman zaman onun şahsiyeti, edebî kişiliği ve üslubu hakkında eleştirel mahiyette görüşler ifade edilmekle birlikte, yazı sahiplerinin onun vefatının Türk hikâyeciliği için büyük bir kayıp olduğu fikrinde birleştikleri görülmektedir. Hepsinin bu acı kayıptan dolayı çok üzgün oldukları da bu yazıların muhtevasından anlaşılmaktadır.

___

  • ARGUNŞAH, Hülya, “Ömer Seyfettin Hikâyeler (Zaman Sıralı Dizim)”, Ömer Seyfettin – Hikâyeler 1, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2020:47-54.
  • ARGUNŞAH, Hülya, “Ömer Seyfettin Makaleler (Zaman Sıralı Dizim)”, Ömer Seyfettin – Makaleler, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2021:23-35.
  • İmzasız, “Ömer Seyfettin Merhumun Resm-i Tedfini”, Yeni Gün, 353 (8 Mart 1920):1-2.
  • KARAOSMANOLU, Yakup Kadri [Y.K. imzasıyla], “Hafta Musahabesi: Ömer Seyfettin”, İkdam, 8288 (10 Mart 1920):2.
  • POLAT Nâzım Hikmet, Şair Ömer Seyfettin-Bütün Şiirleriyle, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2014.
  • Ömer Seyfettin, “Ant”, Ömer Seyfettin – Hikâyeler 1, Haz. Hülya Argunşah, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2020:278-285.
  • SEÇKİN, Süheyla ve Osman YILDIZ, Yarın Mecmuası (İnceleme ve Edebiyatla İlgili Metinler), Danışman: Nâzım Hikmet Polat, Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Basılmamış Yüksek Lisans Tezi Ön Çalışması, 1989.
  • SEÇKİN, Süheyla ve Osman YILDIZ, “Yarın Mecmuası”, Yedi İklim Dergisi, 4/35 (Şubat 1993): 32-55.
  • TUĞLUK, Abdulhakim, "Ömer Seyfettin'in Ölümünün Gazete ve Mecmualardaki Yansımaları", Sonsuza Uzanan Ses: Ömer Seyfettin, Ed. Hülya Argunşah, Abdullah Şengül, Murat Gür, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2020:110-127.
  • TURAL, Sadık, “Ömer Seyfeddin’in Hayatı ve Eserleri”, Doğumunun 100. Yılında Ömer Seyfeddin, İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları, 1984:9-39.
  • [US], Hakkı Tarık, “Ömer Seyfettin Bey”, Vakit, 838 (7 Mart 1920):1.
  • ÜSTÜN, Koray, “Yüz Yıl Önce Yüz Yıl Sonra: Ömer Seyfettin’in Vefatının Türk Basınındaki Görünümü”, Vefatının 100. Yılında Ömer Seyfettin’e Armağan, Ed. Alev Sınar Uğurlu, Selçuk Kırlı, Bursa: Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi, 2020:349-372.