Karşılaştırmalı Edebiyat, Küreselleşme ve Göç Arasındaki İlişki Üzerine Genel Bir Analiz

Karşılaştırmalı Edebiyat, Küreselleşme ve Göç Arasındaki İlişki Üzerine Genel Bir Analiz

Küreselleşme sürecinin hızlanması ve göç hareketlerinin yoğunlaşması farklı dilden, dinden, kültürden ve ulustan insanın daha fazla iç içe olmasını ve birlikte yaşamasını zorunlu bir hale getirmiştir. Hem göç hem de küreselleşme sonucu kozmopolit bir yapıya kavuşan dünya ülkeleri kültürel, sanatsal, siyasi ve ekonomik açıdan daha yoğun bir ilişki ağına sahip olmuştur. Günümüzde göçün yoğunlaşması, teknolojik ve ulaşım araçlarının artması ile birlikte edebiyat bilimi de bütün dünyayı içine alan bir boyuta kavuşmuştur. Küreselleşme şartları edebiyatın ulusal kimliğinin yanı sıra uluslararası bir dünya ufku benimsemesine sebep olmuştur. Bu noktada evrensel bakış açısına sahip bir bilincin inşasında önemli rol oynayan karşılaştırmalı edebiyat biliminin önemi artmış ve bu alandaki çalışmalar hızla artmıştır. Karşılaştırmalı eserler aracılığıyla öteki/yabancı olan kültürlere ve toplumlara karşı bir düşünce yapısının ve algının oluşması sağlanır. Bu çalışmadaki amaç, küreselleşme ve göç hareketleri sonucu birbirleriyle ilişki içerisine giren farklı kültürlerin ve ulusların karşılaştırmalı edebiyatın sağladığı uluslararası bakış açısı ile birbirlerini daha iyi tanıdığını ve bu bilim dalının küresel huzura ve barışa hizmet ettiğini ortaya koymaktır. Çalışmanın ana yöntemi ise alan araştırmasıdır. Çalışmanın sonucunda ise, içinde bulunduğumuz çağa en çok etki eden iki faktör olan göç ve küreselleşme bileşenlerinin etkisini arttırmasıyla birlikte, karşılaştırmalı edebiyat biliminin öneminin ve bu bilime duyulan ihtiyacın da arttığı yapılan literatür taraması sonucu tespit edilmiş ve ortaya konmuştur. Ayrıca karşılaştırmalı edebiyat biliminin uluslararası ilişkilerde üstlendiği köprü görevinin, kozmopolit dünyanın tam da ihtiyaç duyduğu bir nitelik olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla karşılaştırmalı edebiyat, başka kültürlerle kurduğu bu iletişim köprüsü ile kültürel çatışmaları da engellemekte ve ulusların birbirlerinin farkına vararak birbirlerini anlamalarına hizmet etmektedir.

___

  • Referans1: Amodeo, Immacolata, Dimensionen einer Komparatistik im Zeitalter der Migration. Frank Zipfel (Ed.). Fremde Ähnlichkeiten Die ‹‹Große Wanderung›› als Herausforderung der Komparatistik içinde (s. 29-40). Stuttgart: J. B. Metzler, 2017.
  • Referans2: Steffen, Wanderungsbewegungen und Globalisierung: Zusammenhänge-Probleme-Handlungsmöglichkeiten. C. Butterwegge ve G. Hentges (Ed.). Flucht, Migration und Zuwanderungspolitik im Zeitalter der Globalisierung içinde (s. 32-47). Opladen: Leske u. Budrich, 2003. Erişim Ekim 2019. https://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:0168- ssoar-131669
  • Referans3: Aydın, Kamil. Karşılaştırmalı Edebiyat Günümüz Postmodern Bağlamda Algılanışı. İstanbul: Birey Yayıncılık, 1999.
  • Referans4: Aytaç, Gürsel, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, 3.Baskı, Ankara: Gündoğan Yayınları, 2013.
  • Referans5: Bayram, Yavuz, “Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi ve Bir Uygulama.” Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 16 (2004): 69-93.
  • Referans6: Bezci, Bünyamin, Avrupa’da Göç Politikaları, İslamofobi ve Aşırı sağın Yükselişi. B. Bezci, S. Tauscher ve F. Topal (Ed.), Avrupa’da Göç ve İslamofobi Avrupa’da göç ve Mülteci Olgusu Raporu Avrupa’da İslam Düşmanlığı Raporu 2016 içinde (s. 1-19). Ankara: Karınca Ajans Yayıncılık Matbaacılık, 2017.
  • Referans7: Butterwegge, Christoph, Weltmarkt, Wohlfahrtsstaat und Zuwanderung. C. Butterwegge, G. Hentges (Ed.). Zuwanderung im Zeichen der Globalisierung. Migrations-, Integrations- und Minderheitenpolitik içinde (s. 53-92). Opladen: Leske+Budrich, 2003.
  • Referans8: Čiarnienė, Ramunė ve Kumpikaitė, Vilmantė, “The Impact of Globalization on Migration Processes.”Socialiniai tyrimai/Social Reserach 3/13 (2008): 42-48.
  • Referans9: Colic-Peisker, Val, Globalization and Migration. A. Farazmand (Ed.). Global Encyclopedia of Public Administration, Public, Policy, and Government içinde. Melbourne: Springer International Publishing AG., 2017. doi: 10.1007/978-3-319-31816-5_3130-1
  • Referans10: Douzinas, Costas, Hukuk, Adalet ve İnsan Hakları Eleştirel Bir Yaklaşım, Çev. R. Sağlam ve K. Akbaş, Ankara: NotaBene Yayınları, 2016.
  • Referans11: Dyserinck, Hugo, Komparatistik Eine Einführung. Bonn: Bouvier Verlag Herbert Grundmann, 1981.
  • Referans12: Gesang, B. Sind Obergrenzen für Asylbewerber moralisch zu rechtfertigen und wo liegen sie? Auf dem Weg zum integrierten Asylberechtigten. T. Grundmann ve A. Stephan (Ed.). “Welche und Wie Viele Flüchtlinge Sollen Wir Aufnehmen?” Philosophische Essays içinde (s.84-98). Stuttgart: Philipp Reclam jun. Gmbh&Co. KG, 2016. Erişim Ekim 2019. https://www.goethe.de/ins/tr/tr/sta/ank/bib.html
  • Referans13: Gfrereis, Heike, Literatur. Stuttgart: Verlag J.B. Metzler, 2005.
  • Referans14: Grabovszki, Ernst. Vergleichende Literaturwissenschaft für Einsteiger. Wien, Köln, Weimar: Böhlau Verlag, 2011.
  • Referans15: Grundmann, Thomas ve Stephan, Achim, Welche und wie viele Flüchtlinge sollen wir aufnehmen? Philosophische Essays. Stuttgart: Philipp Reclam jun. Gmbh&Co. KG, 2015. Referans16: Hoesch, Matthias, Allgemeine Hilfspflicht, territoriale Gerechtigkeit und Wiedergutmachung: Drei Kriterien für eine faire Verteilung von Flüchtlingen- und wann sie irrevalent werden. T.Grundmann ve A. Stephan (Ed.). “Welche und wie viele Flüchtlinge sollen wir aufnehmen?” Philosophische Essays içinde (s.15-30). Stuttgart: Philipp Reclam jun. Gmbh&Co. KG., 2016.
  • Referans17: Kıvılcım, Fulya, “Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşme Sürecinin Gelişmekte Olan Ülke Türkiye Açısından Değerlendirilmesi.” Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5(1) (2013): 219-230.
  • Referans18: Kızıler Emer, Funda, Melek İmgesi. Konya: Çizgi Kitabevi, 2014.
  • Referans19: Kızıler Emer, Funda, Ein Überblick über die Grenzüberschreitende Entfaltung der Komparatistik. M. Zengin ve B. Zengin (Ed.). Karşılaştırmalı Edebiyat Yazıları içinde (s.159-182). İstanbul: Kriter Yayınevi, 2019.
  • Referans20: Özlem, Doğan, Tarih Felsefesi. İstanbul: Notos Kitap Yayınevi, 2012. Erişim Eylül 2019. file:///C:/Users/EYLUL/Downloads/2238-Tarix_Felsefesi-Doghan_Ozlem-2012-529s%20(1).pdf
  • Referans21: Öztürk, Ali Osman, Karşılaştırmalı Edebiyat Araştırmaları. Konya: Sel-Ün Vakfı Yayınları, 1998.
  • Referans22: Romová, Hana, Kultur in der Zeit der Globalisierung und der Migration. P. Knápek ve B. Beníšková (Ed.). Interkulturelle und transkulturelle Dimension im linguistischen, kulturellen und historischen Kontext içinde (s. 49-56). Pardubice: Univerzita Pardubice, 2014. Erişim Eylül 2019. https://dk.upce.cz/handle/10195/58604?locale-attribute=en
  • Referans23: Wagner, Bernd, Kulturelle Globalisierung Von Goethes ,,Weltliteratur” zu den weltweiten Teletubbies. Bundeszentrale für politische Bildung (Ed.). Aus Politik und Zeitgeschichte B 12 içinde (s.10-18). Bonn, 2002. Erişim Ekim 2019. file:///C:/Users/EYLUL/Downloads/WHY1RD%20(1).pdf
  • Referans24: Wendt, Fabian, Gerechtigkeit ist nicht alles: Über Immigration und sozialen Frieden. T. Grundmann ve A. Stephan (Ed.). “Welche und Wie Viele Flüchtlinge Sollen Wir Aufnehmen?” Philosophische Essays içinde (s.45-57). Stuttgart: Philipp Reclam jun. Gmbh&Co. KG., 2016. Erişim Ekim 2019. https://www.goethe.de/ins/tr/tr/sta/ank/bib.html
  • Referans25: Zemanek, Evi ve Nebrig, Alexander, Komparatistik. Berlin: Akademie Verlag, 2012.
  • Referans26: Zima, Peter von, Komparatistik Einführung in die Vergleichende Literaturwissenschaft. Tübingen: Francke Verlag, 1992.
  • Referans27: Zipfel, Frank, Fremde Ähnlichkeiten Die ‹‹Große Wanderung›› als Herausforderung der Komparatistik-Eine Einleitung. F. Zipfel (Ed.). Fremde Ähnlichkeiten Die ‹‹Große Wanderung›› als Herausforderung der Komparatistik içinde (s. 1-29). Stuttgart: J. B. Metzler, 2017.