Agamben ve Homo Sacer

Giorgio Agamben’in siyaset felsefesine kazandırdığı Homo sacer kavramı, geçmişten günümüze siyasetin çözümlenmesinde oldukça önemli bir rol oynamıştır. O nedenle bu çalışmada, kutsal insanın kutsallığını denetleyip, tarihi okumalardan hareketle, bu esrarengiz figürün tüm yanlarına bir açıklama getirilmeye çalışılmıştır. Öncelikle, terim olarak nasıl ortaya çıktığından başlayarak, tarih içerisinde anlamını nasıl kazandığına ve nasıl değiştiğine odaklanılmıştır. Homo sacer’in başına gelenler doğrultusunda oluşan istisna halinin, modern siyaseti nasıl biyosiyasetle özdeş kıldığına, ortaya çıkan siyasi platform irdelenerek, homo sacer’in egemenlik karşısında, nasılda çıplak bir hayata sürüldüğü gözler önüne sunulmuştur. Çıplak hayatın içerisinde kurban olarak sıfatlanan homo sacer’in, benzer figürler ile kıyaslanması sonucunda bir netlik kazandırılmıştır. Agamben’in teolojik yanları ile homo sacer’in çelişkileri gözlemlenmiş, sonuç olaraksa bu figür ile ortaya konan geniş bir tarihsel dizge aydınlatılmaya çalışılmıştır.

Agamben and Homo Sacer

The concept of homo sacer, which Giorgio Agamben brought to political philosophy, has played a very important role in the analysis of politics from past to present. Therefore, in this study, it has been tried to control the sanctity of the holy man and to provide an explanation for all aspects of this mysterious figure, based on historical readings. First of all, it has been focused on how it emerged as a term, how it gained its meaning and how it changed in history. By examining the political platform that emerged, how the state of exception, which emerged in line with what happened to homo sacer, identifies modern politics with biopolitics, how homo sacer was put into a bare life in the face of domination was presented. As a result of comparing homo sacer, who is described as a victim in naked life, with similar figures, a clarity has been gained. The theological aspects of Agamben and the contradictions of homo sacer have been observed, and as a result, a wide historical sequence revealed by this figure has been tried to be illuminated.

___

  • Agamben, Giorgio, Kutsal İnsan, Egemen, İktidar ve Çıplak Hayat, Çev. İsmail Türkmen, 4.Baskı, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2020.
  • Aksoy, M. U. , Kutsal İnsan: Giorgio Agamben’in Egemenlik Anlatısında Kurbansal Durum, Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:22, ss.16-40, 2016.
  • Aksoy, M. U. , Giorgio Agamben: Mesihçi Bir Siyaset Felsefesinde Kutsal İnsan ve İstisna, Kaygı Dergisi, Sayı:7, ss.43-58, 2016.
  • Kahveci, T. ve Aras, K. , Hukuk-İktidar İlişkisi Üzerine Tarihsel ve Kuramsal Bir Soruşturma: Calr Schmitt, Walter Benjamin ve Giorgio Agamben’de Hukuk-İktidar İlişkisi, Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:32, ss.21-48, 2021.
  • Mocan, F. G. , Agamben: Tanığın İzini Sürerken, Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi, Sayı:7, ss.88-109, 2021.
  • Yağbasan, E. B. , İstisnalar Kaideyi Bozar Mı? Agamben ve Çıplak Hayat, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler e-Dergi, Cilt:1, Sayı:1, ss.9-16, 2017.