HOCAMIZ NEJAT GÖYÜNÇ VE ONUN ERDEMLİ HAYATININ SON TANIĞI BİR MEKTUP

Prof. Dr. H. Nejat Göyünç, Türk Tarihçiliği’nin velûd ve şahsiyeti itibariyle model nitelikli bir ilim insanı olarak temayüz etmiştir. Bu makalede Prof. Dr. Nejat Göyünç’le yaşadığım anılar, bazı olay ve olgular -fotoğraf/mektup- belgelerle desteklenerek ortaya konmuştur. Bu hatıralar doğal olarak, salt hatıra olmanın ötesinde onun müstesna şahsiyetini de açıklamaktadır. Makalede anlatılan ahlaki ve öğretici temalar içeren olay ve olguların hikâyeleri, değerler eğitimi açısından da son derece dikkat çekici örneklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Yine aralarında anlaşmazlığa düşen iki öğrencisinden biri olarak, yaşanan olaylara karşı takındığı tavrı belgeleriyle yazdım. Bu vakıa, tarihe eşine az rastlanır bir şekilde not düşen, anı/belge nitelikli bir makalenin yazılmasına vesile olmuştur. Makalede yaşanmışlıklar belgeleriyle birlikte, Hoca ile aynı evde yaşamak, Nejat Hoca, gurmeydi, Ülkesine tutku ile bağlılık, Akademisyen yetiştirme metotlarından bir örnek, Doğruluğundan taviz vermeyen modern bir gelenekçi, Selçuk Üniversitesinde bir sürgünün hizmetleri, Hocanın hak ve iyilik inadı, Türk Sanat Müziğine meftundu, Hanımlara mültefit gençlere örnek, Çocuklarımın Nejat dedesi, Mut yolculuğu ve fotoğrafların hatırlattıkları, Hocanın erkek şakaları, Selçuk Üniversitesine gelişi ve dedikodular, Vefatından önce Hoca üzüntüsünden kahroldu, Mektupları okuduğumda neler hissettim, Nejat Hocanın öğrencileri Hocalarından ne öğrendiler? Alt başlıkları altında okuyucuya sunmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Nejat Göyünç, Hatırat, Mektup

OUR TEACHER NEJAT GOYUNC AND HIS VIRTUOUS A LETTER TO LAST WITNESS OF HIS LIFE

Prof. Dr. H. Nejat Göyünç, personality of Turkish Historiography. He has distinguished himself as a model scientist. This in the article by Prof. Dr. Memories with Nejat Göyünç, some events and cases -photographs/letters- have been put forward supported by documents. These memories are naturally beyond being mere memories explains his personality. The moral and instructive described in the article. The stories of events and phenomena containing themes are also used in terms of values ​​education. Led to the emergence of very remarkable examples. Still, as one of the two students who had a disagreement between them, I wrote down his attitude towards the events with his documents. This is history, a memoir/documentary document whose peer is rarely noted. Contributed to the writing of the article. Experiences in the article living in the same house with Hodja, Nejat Hodja, Gourmet, Passionate devotion to his country, Raising academics. An example of his methods is a modern, uncompromisingly accurate traditionalist, services of an exile at Selcuk University, Hodja's rights and the stubbornness of goodness, infatuated with Turkish Classical Music, Compassion with ladies example for young people, Nejat grandfather of my children, Mut journey and what the photos remind you, Hodja's male jokes, Selçuk His arrival at the university and rumors, Before his death, Hodja He was devastated by his sadness, What did I feel when I read the letters, Nejat What did the teacher's students learn from their teacher? under the subheadings presented to the reader.

___

  • Baltaoğlu, A.G. (1997). Örnek Bir Hoca Örnek Bir Şahsiyet: Prof. Dr. H. Nejat Göyünç (Hayatı ve Bibliyografyası. Ata Dergisi, Sayı 7, 1-42.