Yerinden Olmuşlar ın yoksulluğunu yeniden üreten habitus

Bu makalenin amacı ülke içinde yerinden olmuşlar olarak tanımlanan vatandaşlarımızın kent ortamında yoksullukla ilişkilerini Bourdieunünhabitus ve kültürel sermaye kavramlarıyla açıklamasını yapmaktır.Yerinden olmuş kişiler yaşanan zorunlu göç sonucunda; kentsel yoksulluk, eğitim hakkından yararlanamama, sağlık hizmetlerinden yararlanamama, sosyal güvenceden yoksunluk, işgücü piyasasına yeterince katılamama, işsizlik ve kentsel mekânda ayrımcılığa uğrama gibi birçok sorunla baş etmek zorundadırlar. Bu çerçevede gelişen yoksulluk kültürü, yoksulluk döngüsünü kıracak bir gelir düzeyi yakalayamayan aileler içerisinde yetişen yeni neslin kültürel sermayesini oluşturmakta ve onların bedenlerine yazılmaktadır. Dolayısıyla bu yerinden olmuş kişilerin algılama, düşünme ve davranma kalıplarını biçimlendirmekte ve yeniden üretilmesini sağlamaktadır.

Habitus that reproduces the poverty of the Internally Displaced Persons

The purpose of this paper is to discuss and analyze the problems of internally displaced persons who live in poverty in urban settlement, with special reference to Bourdieu s terms habitus and culture capital .Internally displaced persons have suffered urban poverty, lack of education, lack of better access to health services, poor participation in labor market and they have been subjected to the so called urban discrimination , that is, a discrimination that is not based on belief and orethnicity as expected, but is based on urban-rural dichotomy . The culture of poverty generated under such conditions become man made fate of Thus, new generations grown up within the families living below poverty line have developed a culture of poverty determining the thinking and perception of internally displaced persons and their cultural and social reproductions. In other words, poverty in its all dimensions becomes a vicious circle, a man made fate written into the bodies of internally displaceds or a culture capital in Bourdieuan terms.

___

  • Ansart, Pierre (1990) Les Sociologies Contemporaines, Paris: Le Seuil. Bourdieu, Pierre (1979a) La Distinction. Critique Sociale Du Jugement, Paris: Minuit. Bourdieu, Pierre (1979b) “Les Trois États Du Capital Culturel.” Actes De La Recherche En Sciences Sociales, no. 30, 3–6. Bourdieu, Pierre (1980) Le Sens Pratique, Paris: Minuit. Bourdieu, Pierre (1997) Toplumbilim Sorunları, (Çev. Işık Ergüden), İstanbul: Kesit. Bozkurt, Necati (2000) Denizi Kurutmak Dünden Bugüne Zorunlu Göç ve İskan Politikası, İstanbul: Belge. Chambers, Iain (2005) Göç, Kültür, Kimlik, İstanbul: Ayrıntı. Davis, Mike (2010) Gecekondu Gezegeni, İstanbul: Metis. Demirci, Emin Yaşar, Ahmet Zeki Ünal, Hasan Hüseyin Tekin (2006) Yerinden Olmuşların Köye Dönüş ve Yerleşim Tercihleri UNDP Raporu, Van. Gül, Hüseyin ve Cem Ergun (2003) “Mutlak Yoksulluk ve Nedenleri: Ankara Örneği”, Yoksulluk, Deniz Feneri Y., İstanbul, C. 1, s. 386-397. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü (2006) Türkiye Göç Ve Yerinden Olmuş Nüfus Araştırması, Ankara: HÜNEE. Hükümetin Çerçeve Metni, http://www.icisleri.gov.tr/_Icisleri/Web/Gozlem2.aspx?sayfaNo=722 Kälin, Walter (2005) Ülke İçinde Yerinden Olma Konusunda Yol Gösterici İlkeler, (Çev. Kerem Altıparmak), Ankara: İmaj. Keser, İnan (2011) Göç ve Zor (Diyarbakır Örneğinde Göç ve Zorunlu Göç), Ankara: Ütopya. Kurban, Dilek, ve diğerleri (2006) “Zorunlu Göç” İle Yüzleşmek: Türkiye’de Yerinden Edilme Sonrası Vatandaşlığın İnşası, İstanbul: TESEV. Mc Neil, Patrick ve Charles Townley, (1981) Fundamentals of Sociology, London: Hutchinson. TESEV Ülke İçinde Yerinden Edilme Sonrası Vatandaşlık Haklarının Yeniden Tesisi ve Rehabilitasyon Araştırma ve İzleme Grubu, “Türkiye’de Ülke İçinde Yerinden Edilme Sorunu: Tespitler Ve Çözüm Önerileri” Raporu. http://www.tesev.org.tr/etkinlik/TESEV_UYE_Grubu_Raporu.pdf TESEV, Norwecian Refugee Council, İDMC (2006) “Güvensizlik Mirasının Aşılması: Devlet ve Yerinden Edilmiş Kişiler Arasında Toplumsal Mutabakata Doğru” Raporu, http://www.tesev.org.tr/etkinlik/Turkish_Report_Turkish-Final.pdf Turner, Jonathan H., Leonard Beeghley, Charler H. Power (2010) Sosyolojik Teorinin Oluşumu, (Çev. Ercan Tatlıdil), İstanbul: Sentez. Ünal, Ahmet Zeki (2004) Sosyal Tabakalaşma Bağlamında Pierre Bourdieu’nün Kültürel Sermaye Kavramı (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji ABD. Yükseker, Deniz (2006) “Yerinden Edilme Ve Sosyal Dışlanma: İstanbul Ve Diyarbakır’da Zorunlu Göç Mağdurlarının Yaşadıkları Sorunlar”, Dilek Kurban ve diğerleri, “Zorunlu Göç” İle Yüzleşmek: Türkiye’de Yerinden Edilme Sonrası Vatandaşlığın İnşası, İstanbul: TESEV, s. 216–233. Weib A., A.-M. Nohl, K. Schittenhelm, O. Schmidtke, (2011) Göç ve Kültürel Sermaye (Türkiye, Almanya, Kanada ve Büyük Britanya›da Yüksek Vasıflı Göçmenler), İstanbul: Kitap.