Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışına Farklı Bir Bakış: Cittáslow “Yavaş Şehir” Hareketi ve Sürdürülebilir Kalkınma

İktisat, sınırsız olan isteklerin sınırlı kaynaklarla nasıl karşılanacağıyla ilgilenir. Burada kaynakların sınırlılığı dikkat çekici bir ayrıntıdır. Bu bağlamda özellikle Sanayi Devriminden itibaren dünya ekonomilerinde ortaya çıkan hızlı değişimle birlikte üretim ve tüketim kalıpları inanılmaz bir şekilde değişmiş, modern dünya ekonomisi kapitalist bir tüketim toplumuna evirilmiştir. Homoeconomicus’un gittikçe artan isteklerinin karşılanması için daha fazla üretime ihtiyaç duyulmuştur. Bu durum gelecek nesiller ve dünyamızın geleceği düşünülmeden kaynakların aşırı kullanımı sorununu ortaya çıkmıştır. Dünyamızın ömrünün kısaldığının ve gelecek nesillere yaşanılabilecek bir dünya kalmayacağının farkına varan bir takım çevreler tarafından sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın nasıl sağlanacağı yönünde fikirler üretilmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda çeşitli “yeşil ekonomi” politikaları ortaya atılmış, çevreye duyarlı sürdürülebilir ekonomik politikalar desteklenmiştir. Bu çalışmada doğal kaynakları ve yerel değerleri koruyarak ekonomik kalkınmayı sağlamaya çalışan, çevreci bir kalkınmayı hedefleyen Cittáslow “Yavaş Şehir” konseptinin sürdürülebilir kalkınmaya katkısı incelenecektir.

A Different Perspective on Sustainable Development Approach: The Movement of Cittáslow “Slow City” and Sustainable Development

Economics is concerned how unlimited human needs are provided with the limited resources. Here, the limitation of the source is a remarkable detail. In this context, production and consumption patterns have changed tremendously, especially with the rapid change in the world economies starting from the Industrial Revolution. The modern world economy has evolved into a capitalist consumer society. Further production was needed to meet the ever-increasing demands of Homoeconomicus. This situation revealed that the problem of over-exploitation of resources without considering the future of generations and our world. Ideas have been started to be produced by the environment that will realize how sustainable economic development will be achieved by the circles who realize that the life of our world will be shortened and there will be no world to live in to future generations. In this context, various “green economic policies” were put forward and environmental economic policies were supported. In this study, it will be examined research the contribution of Cittáslow concept that try to provide economic development with the aid of natural and local value and to aim the green development to sustainable development.

___

  • Şehir Perşembe”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 7 Sayı: 29, 84-107.
  • Baldemir, E ve Şahin, TK ve Kaya, F (2013), “Yavaş Şehir Olma Durumunun Analitik Hiyerarşi Süreci İle Değerlendirilmesi”, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 29-50.
  • Cittáslow List, URL: http://www.cittaslow.org/sites/default/files/content/page/files/246/cittaslow_list_september_2018.pdf, (Erişim Tarihi:08.11.2018).
  • Coşar, Y (2014), “Yavaş Şehir Olgusunun Kentsel Yaşam Kalitesi Üzerindeki Algılanan Etkisi”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), 226 – 240.
  • Hekimci, F (2010), Daha İnsanca ve Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin; “Yavaş Şehirler”…, Anahtar Verimlilik, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, URL:http://vizyon21yy.com/documan/genel_konular/standart_kalite/Verimlilik/Daha_Insanca_ve_Surdurelebilir_Bir_Yasam_Icin_Yavas_Sehirler.pdf, (Erişim Tarihi:21 Ekim 2018).
  • Hekimci, F (2013), “Sürdürülebilir Bir Kentsel Yaşam Örneği; “Yavaş Şehirler””, Anahtar Verimlilik, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yıl:25, Sayı:290, Ankara.
  • Hekimci, F (2014), “Sürdürülebilir Bir Yerel Kalkınma Modeli: “Yavaş Şehirler” ve Ekoturizm”, Anahtar Verimlilik, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yıl:26, Sayı:300, Ankara.
  • Kaya, E, Kent Yönetiminde Yeni Yaklaşım Yerel Kalkınma Yönetimi, URL: http://erolkaya.com/wp-content/uploads/kitaplar/yerel-kalkinma-yonetimi.pdf, (Erişim Tarihi:21 Ekim 2018).
  • Kılıç, S (2006), “Yeni Toplumsal ve Ekonomik Arayışlar Sürecinde Sürdürülebilir Kalkınma”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 81-101.
  • OECD (2008), OECD Insights Sustainable Growth: Linking Economy, Society, Environment, URL: https://www.oecd.org/insights/41774515.pdf, (Erişim Tarihi:21 Ekim 2018).
  • Özmehmet, E (2008), “Dünyada ve Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Yaklaşımları”, E-Journal of Yaşar University, 3(12).
  • Özhancı, E ve Ardahanlıoğlu, ZB ve Yılmaz, H (2012), “Sakin Şehir Üyelik Süreci Analizi”, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 43 (2), 163-173.
  • Sırım, V (2012), “Çevreyle Bütünleşmiş Bir Yerel Yönetim Örneği Olarak “Sakin Şehir” Hareketi ve Türkiye’nin Potansiyeli”, Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi, 1(4), 119-131.
  • Soyer, T, Cittaslow: Sürdürülebilir Yerel Kalkınma Modeli, URL: http://www.afd.fr/webdav/shared/PORTAILS/PAYS/TURQUIE/Evenements/mustafa_tunc_soyer%20TR.pdf, (Erişim Tarihi:11 Temmuz 2015).
  • Şahin, İ ve Kutlu, SZ (2014), “Cittáslow: Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Bir Değerlendirme”, Journal of Tourismand Gastronomy Studies, 2(1), 55-63.
  • Torunoglu, E (2003), TÜBİTAK Vizyon 2023: Panel İçin Notlar: Sürdürülebilir Kalkınma Paradigması Üzerine Ön Notlar, Ankara: TÜBİTAK, URL:http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files/vizyon2023/csk/EK-16.pdf, (Erişim Tarihi:21 Ekim 2018).
  • TÜBİTAK (2003), Vizyon 2023: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Teknoloji Öngörü Projesi, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Paneli Vizyon ve Öngörü Raporu, Ankara.Türkiye’nin Marka Şehri: Seferihisar, URL:http://www.turmepa.org.tr/pdf/seferihisar.pdf, (Erişim Tarihi:11 Temmuz 2015).
  • United Nation, Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future, URL: http://www.un-documents.net/our-common-future.pdf, (Erişim Tarihi:21 Ekim 2018).
  • URL:http://cittaslowturkiye.org, (Erişim Tarihi:20 Ekim 2018).
  • URL:http://www.cittaslow.org/, (Erişim Tarihi:20 Ekim 2018).
  • URL:http://www.cittaslow.org/content/association, (Erişim Tarihi:08 Kasım 2018).
  • URL: http://www.slowfood.com, (Erişim Tarihi:08 Kasım 2018).
  • United Nations (2007), Indicators of Sustainable Development: Guidelinesand Methodologies, Third Edition, New York.
  • Üyelik Süreci ve Kriterleri, URL: http://cittaslowturkiye.org/uyelik-sureci-ve-kriterler, (Erişim Tarihi:20 Ekim 2018).
  • Yalçın A ve Yalçın S ve Alıcı, C URL:http://cittaslowturkiye.org/surdurulebilir-bir-yerel-kalkinma-modeli-olarak-cittaslow-agi-ve-kagizmanin-uyelik-potansiyeli/, (Erişim Tarihi:20 Ekim 2018).
  • Yalçın A ve Yalçın S, “Cittaslow Benzeri Sürdürülebilir Yerel Kalkınma Model Önerisi” 10.Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, URL:http://cittaslowturkiye.org/turk-devletleri-ve-topluluklarinda-yasanabilir-kentler-birligi-cittaslow-benzeri-surdurulebilir-yerel-kalkinma-model-onerisi/, (Erişim Tarihi:20 Ekim 2018).