MÜDAHALECİ DEVLET ANLAYIŞININ EROZYONU: İKTİSAT VE MALİYE POLİTİKALARINDA DEĞİŞİM - TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Dünya ülkelerinin büyük bir kısmını etkisi alan ve özellikle 1980 sonrası dönemde ön plana çıkmaya başlayan küreselleşme süreci, devlet anlayışını da yakından etkilemiştir. Bu süreçte, neoliberal bir yaklaşımla, devletlerin müdahaleci olmaktan çok, düzenleyici ve yönlendirici rolü üzerinde durulmuş ve serbest piyasa ekonomisi anlayışı benimsenmiştir. Devlet anlayışında meydana gelen değişim, devletlerin iktisat ve maliye politikaları uygulamalarını da yakından etkilemiştir. Bu bağlamda, iktisat politikası uygulamaları anlamında devletin iktisadi alanda fonksiyonlarının sınırlandırılması anlayışı benimsenirken, maliye politikası uygulamaları anlamında ise, mali disiplinin sağlanması, mali saydamlık ve yasal ve kurumsal anlamda vergi, kamu harcaması, borçlanma ve bütçe politikalarının kamu yapılandırılması anlayışı benimsenmiştir. finansman dengesini sağlayacak şeklide yeniden

Müdahaleci Devlet Anlayışının Erozyonu: İktisat ve Maliye Politikalarında Değişim - Türkiye Örneği

Keywords:

-,

___

  • ADDA, J. (2002), Ekonominin Küreselleşmesi, İletişim Yayınları, İstanbul. AKALIN,
  • (Globalizasyon) ve Demokrasi”, Globalizasyonun Yansımaları, Don Kişot Yayınları, Akademi-03, İstanbul, içinde, David Yaffe, „The Politics
  • web.easynet.co.uk/-regofıfı/marxism/article/glob137.htm.
  • AKTAN, C.C. (2007), “Yeni Değişim Dinamikleri ve Devletin Yeni Rolü”, http://www.canaktan.org/yeni-trendler/devlet-felsefe/degisim- devletin-rolu.htm, Erişim Tarihi:22-08-2007.
  • AKTAN, C.C. ve Vural, İ.Y. (2004), “Globalleşme ve Maliye Politikasında Değişim”, Kamu Maliyesinde Çağdaş Yaklaşımlar (Edit:Coşkun Can Aktan-Dilek Dileyici-İstiklal Y. Vural), Birinci Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara. ss:49-68.
  • AKTAN, C.C., Dileyici, D. ve Özen, A. (2004), “Geleneksel Maliye ve Yeni Maliye”, Kamu Maliyesinde Çağdaş Yaklaşımlar (Edit:Coşkun Can Aktan-Dilek Dileyici-İstiklal Y. Vural), Birinci Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara. ss:9-260.
  • BOZKURT, N. (1998), “Globalleşme ve Devlet”, İktisat Dergisi, Sayı:382, ss:47-57.
  • DEMİRCAN, Siverekli, E. (2004), “Türkiye‟de 1980 Sonrası Dönemde Uygulanan Vergi Politikaları”, Vergi Sorunları Dergisi, Sayı:195, ss:164-183.
  • DEMİRCAN, Siverekli, E. (2005), “Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Kamu Mali Yönetiminde Türk Bütçe Sistemi ve Analitik Bütçe Sistemine Geçiş”, Muhasebe ve Finansman Dergisi (MUFAD), Sayı:25, ss:60-69.
  • DEMİRCAN, Siverekli, E. (2006), “Yeni Ekonomik Düzende Bütçe Sistemlerindeki Değişim Süreci ve Türk Kamu Maliyesinin Uyumu”, Yönetim ve Ekonomi, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:13, Sayı:2, ss:47-61.
  • DEMİRCAN, Siverekli, E. (2006a), “Küreselleşme Sürecinde Yeni Devlet Anlayışının Bütçe Politikalarına Yansıması: Türkiye Örneği”, Kamu Maliyesine Yeni Bakış: Teori ve Uygulama, (Edit:Nihat Falay- Mehmet Şahin-Ahmet Kesik), Birinci Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara, ss:27-39.
  • DİLEYİCİ, D. (2004), “Devletin Mali Alandaki Rol ve Fonksiyonlarındaki Değişim”, Kamu Maliyesinde Çağdaş Yaklaşımlar (Edit:Coşkun Can Aktan-Dilek Dileyici-İstiklal Y. Vural), Birinci Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara. ss:27-45.
  • Uluslararasılaşması and Economics of Globalization‟, http://easy