Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Öğrencilerinin Barınma Sorunlarının Tespiti ve Değerlendirilmesi

Barınma sorunu üniversite öğrencilerinin karşılaştığı en temel sorunlardan biridir. Üniversite öğrencilerinin sorunlarının ele alınması ve çözüme kavuşturulması ve bir genç nesil yetiştirilmesi sürecinde, öğrenci sorun alanlarının tespit edilmesi ile ilgili çalışmalar ciddi önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde Yüksek Öğrenim gören öğrencilerin karşılaştığı barınma sorunlarının belirlenmesi, barınma sorunuyla ilgili uygulanacak politikaların geliştirilmesi ve öğrencilerin eğitim-öğretim dönemi boyunca daha başarılı olmalarına ve kendilerini daha iyi yetiştirmelerine katkıda bulunmaktır. Çalışmada araştırma yöntemi olarak alan (saha) araştırması yapılmıştır. Anket soruları katılımcı bilgileri, gelir bilgileri, barınma sorunlarına ilişkin bilgiler ve barınma sorunlarına ilişkin memnuniyet durumu olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Anket sorularının analiz ve değerlendirmesinde, anketten toplanan verilerin özelliklerine göre çeşitli istatistiksel metot ve yöntemler kullanılmıştır Anket sonuçları genel olarak dikkate alındığında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde okumayı tercih eden öğrencilerin, Karaman iline yakın bölgelerden geldiği, sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin barınma şekline bakıldığında, en düşük oranın tek başına evde kalan öğrencilerden oluştuğunu en yüksek oranın ise arkadaşları ile birlikte evde kalan öğrencilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Devlet yurdunda kalan öğrencilerin büyük kısmı yurtlardan memnun olmadıklarını ve gelecek yıl yurttan ayrılmayı düşündüklerini belirmişlerdir. Çünkü devlet yurdunda kalan öğrenciler giriş-çıkış saatinden odaların kalabalık olmasından, yemeklerin güzel olmamasından, temizliğin iyi olmamasından ve elektrikli aletlerin yasak olmasından dolayı huzursuzluklarını beyan etmiştir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Öğrencilerinin Barınma Sorunlarının Tespiti ve Değerlendirilmesi

Housing problem is one of the main problems faced by university students. College students and the younger generation problems to be addressed and resolved in the process of training, students work on the problem areas to be identified is of serious importance. The purpose of this study, housing problems faced by students in Higher Education at the University of Karamanoğlu Mehmetbey determination on the question of housing policies to be implemented during the period of the development and education of students be more successful and to contribute to better themselves. In this study, the research method (field) was conducted. The survey questions, participant information, income information, information on housing problems and housing problems, consists of four parts, including satisfaction with the situation. Analysis and evaluation of the questionnaire, according to data collected in the survey used various statistical methods and techniques

___

  • Cılga İ., (1994), Gençlik ve Yaşam Niteliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: 126, Ankara.
  • Çalışkan Ş., Karabacak M. ve Meçik O., (2013), “Türkiye’de Eğitim-Ekonomik Büyüme İlişkisi: 1923-2011( Kantitatif Bir Yaklaşım)”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt:11, Sayı:21, ss.29-48.
  • EuropeanCommission,http://epp.eurostat.ec.europa.eu/stat istics_explained/index.php, Erişim Tarihi: 01.06.2013.
  • Kır İ., (2007), “Yüksek Öğretim Gençliğinin Boş Zaman Etkinlikleri: KSU Örneği”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17 (2), 307-328.
  • KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) (2008), T.C. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Stratejik Planı, 2009 – 2013, http://www.kyk.gov.tr/Dosyalar/Dosya/20092013plan030320 13020009.pdf, Erişim Tarihi: 20.05.2013.
  • Milli Eğitim İstatistikleri,Örgün Öğretim 2012-2013, http://sgb.meb.gov.tr/istatistik/meb_istatistikleri_orgun_egiti m_2012_2013.pdf, Erişim Tarihi: 15.05.2013.
  • Okçabol R., (2007), Yükseköğretim Sistemimiz: Tarihsel Gelişim, Bugünkü Durum ve Yükseköğretim Sorununa Sistemler Yaklaşımı, Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • Özel A., (2006), “Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısı”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16, 317-336.