İşletmelerin Hesap Verebilirlikleri ile Performans Oranları İlişkisi: İMKB-30 Endeksinde Yer Alan İşletmeler Üzerine Bir Araştırma

Bu makalede Finansal raporlama standartlarını ve kurumsal yönetim ilkelerini uygulayan işletmelerin daha hesap verebilir nitelikte olacağı savından yola çıkarak işletmelerin hesap verebilirlikleri ile performans oranları arasındaki ilişki karşılıklı olarak test edilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmı; İMKB – 30 endeksinde yer alan işletmelerin; hesap verebilirliklerinin ölçülmesi, bu ölçümün işletme performansına yansımasının belirlenmesi söz konusu işletmelerin; internet sayfalarından, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) internet sayfasından ve faaliyet raporlarından açıklanan veriler esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan soru seti formu özellikle 2009 yılı faaliyet raporlarına uygulanarak işletmelerin hesap verebilirlik skor tablosu oluşturulmuştur. Oluşturulan skorlar, işletmelerin finansal performans ölçütü olarak ele alınan, verimlilik oranları ile nedensellik analizine tabi tutulmuştur.

İşletmelerin Hesap Verebilirlikleri ile Performans Oranları İlişkisi: İMKB-30 Endeksinde Yer Alan İşletmeler Üzerine Bir Araştırma

Keywords:

-,

___

  • Dinç E., Abdioğlu, H., (2009), “İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB – 100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma”, Balikesir Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:12, Sayi:2.
  • Kula V., (2006), Kurumsal Yönetim: Hissedarlarin Korunmasi Uygulamalari ve Türkiye Örneği, Papatya Yayincilik, İstanbul.
  • Cuervo A., (2002), “Corporate Governance Mechanism: A Plea for Less Code of Good Governance and More Market Control”, Corporate Governance: An Inetrnational Review, Vol:10, Number:2.
  • Çelik E., (2007), Kurumsal Yönetim Modeli Olarak Paydaş Yaklaşımı: Kamu ve Özel Hastane Karşılaştırması, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
  • Darman G. M., (2008), Küresel Ekonomilerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Türkiye, ICC Milletlerarası Ticaret Odası Yayını, Ankara.
  • Luo Y., (2005), “Corporate Governance and Accountability in Multinational Enterprises: Concepts and Agenda”, Journal of International Mangement, Vol:11.
  • Aksu H. M., Kösedağ, A., (2005), “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Şirketlerinin Şeffaflık ve Kamuyu Bilgilendirme 1st International and 7th National Conference of Accountancy in Turkey: Challenges and Emerging Issues in International Accountacy, Antalya, 20 – 24 April 2005, s.217-234.
  • Derecelendirilmesi”,
  • Belkaouı A. R., (1994), “Levels of Financial Disclosure by European Firms and Relation to Country Return and Risk”, Advances in International Accounting, Vol:7, s.171-181
  • Omneya H. A., WEETMAN, P., (2000), “Measuring Accounting Discosure In A Period of Complex Cahnges: The Case of Egypt”, Advances in International Accounting, Volume: 20, s. 75-104
  • Street D., Bryant, S., (2002), “Disclosure Level And Compliance With IASs: A Comparison of Companies With And Without US Listings And Filings”, The International Journal of Accounting, Vol:35, s.305-329
  • Wallace R., (1987), Disclosure of Accounting Information in Developing Countries: A Case Study of Nigeria, Unpublished Doctoral Thesis, University of Exeter, UK., 1987.
  • Sekreter M. S., AKYÜZ, G., ÇETİN, E. İ., (2004), “Şirketlerin Derecelendirilmesine İlişkin Bir Model Önerisi: Gıda Sektörüne Yönelik Bir Uygulama”, Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt:8, Sayı:4.
  • Çelik O., (2003), “İşletme Performansının Ölçülmesinde Bir Klasik Araç Olarak Gelir Tablosu: Teorisi, İlkeleri ve Sınırlılıkları”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı:10.