İnsan Hakları Bağlamında Özel Hayatın Gizliliği Ve Korunması

Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz’ (Anayasa 20. md.). Bu hak, Anayasa ile de güvence altına alınmıştır. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte özel hayata dâhil olan alanların boyutları da genişlemiştir. Kişinin, özel hayatı ve aile hayatı yanında, konutuna, haberleşmesine, kamusal ve sanal alanlardaki haklarına da saygı gösterilmelidir. Özel hayatın gizliliği bir insan hakkıdır ve ihlali durumunda suç teşkil eder. Milli güvenlik, kamu düzeni, genel sağlık, genel ahlak, ülkenin ekonomik refahı, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlükleri, dirlik ve düzenin korunması gibi durumlarda özel hayata müdahale olabilir. Ancak bu müdahale, yasayla belirlenmiş olmak koşuluyla ve bir kamu otoritesinin izniyle gerçekleşebilir. Yasalara dayanmayan ve bir izne tabii olmayan müdahaleler, özel hayatın gizliliğine müdahaledir ve suç teşkil eder. Makale, literatür taramasına dayalı niteliksel bir çalışmadır. Çalışmada, özel hayatın gizliliği ve korunması bir insan hakkı olarak ele alınmıştır

İnsan Hakları Bağlamında Özel Hayatın Gizliliği Ve Korunması

Everyone has the right to respect for his private and family life. Inviolable privacy of a private and family life '(Article 20 of the Constitution.). This right is guaranteed by the Constitution. With the development of technology in recent years has expanded the dimensions of the fields that are included in private life. The person next to her private life and family life, home, correspondence, public and respect the rights of sandboxes. If privacy is a human right and a violation of criminal offenses. National security, public order, public health, public morality, the country's economic well-being, the prevention of crime, the rights and freedoms of others, is peace and order, the protection of private life can interfere in such cases. However, this interference by a public authority and permission of the condition to be determined by the law occur. Interventions based on the law and not subject to authorization, confidentiality of private life and an offense to the intervention. The article is based on a qualitative study of literature. In the study, protection of privacy and is considered as a human right

___

  • Akyürek, Güçlü (2011). Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçları, Çeşitli Hukuk Dallarında Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Aras, Ümit Yaşar (2010). İnsan Hakları Temelinde Özel Hayat Hakkının Ulusal ve Uluslararası Alanda Uygulamaları, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Doyle, Carolin- Bagarıc, Mirko (2007). “Mahremiyet Hakkı: Cazip Ama Kusurlu”, Özel Yaşam, Medya ve Ceza Hukuku, Karşılaştırmalı Yayıncılık, s.91-131, Ankara.
  • İşçibaşı, Yaprak (2011). “Televizyon Haberciliğinde Etik Bağlamında Özel Yaşam Kavramı”, ll. Medya ve Etik Sempozyumu, Medya-Kültür İlişkisinde Etik, s.165-172, Elazığ.
  • Karahisar, Tüba (2011). “Özel Hayatın Gizliliği ve İnternette İşlenen Suçlar”, İlişkisinde Etik, s. 599-606, Elazığ.
  • Keklik, Ramazan (2012). Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçları, Adalet Yayınevi, Ankara.
  • Kılıçoğlu, M. Ahmet (2008). Şeref, Haysiyet ve Özel Yaşama Basın Yoluyla Saldırılardan Hukuksal Sorumluluk, Turhan Kitabevi, Ankara.
  • Kumcuoğlu, İpek (2011). “Mahremiyet mi, Kamu Çıkarı mı? Değişen Gazetecilik Kodları, Wikileaks ve Medya”, ll. Medya ve Etik Sempozyumu, Medya-Kültür İlişkisinde Etik, s.55-61, Elazığ.
  • Sevimli, K. Ahmet (2006). İşçinin Özel Yaşamına Müdahalenin Sınırları, Legal Yayıncılık, İstanbul.
  • Şen, Ersan (1996). Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması, Devlet ve Kitle İletişim Araçları Karşısında, Kazancı Hukuk Yayınları, No: 48, İSTANBUL
  • Uğur, Selen (2013). “Sosyal Medya ve Gizlilik”, Güncel Hukuk Dergisi, Ağustos 2013/8-116, İstanbul. TCK M.134
  • Anayasa TCK-CMK ve İnfaz Kanunu (2013). ‘Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması’, Madde 20-21-22, s.21-23, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • TDK (2005). Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğü, Ankara.