Firmaların Yenilik (İnovasyon) Yaratma Sürecinde Serbest

Yeni milenyumun yüksek derecede rekabetçi dünyasında hayatta kalmak ve başarılı olmak için işletmelerin yenilik (inovasyon) yapmaları yani değişim ve yeni fikirleri işlerinde uygulamaları gereklidir. Yenilik, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümesinde son derece önemli olan KOBİ’lerin hayatta kalmasına büyük katkı sağlar. Serbest bölgeler ise ülkelerin yeni teknolojileri yaratma ve kullanmasına ve yabancı yatırımları teşvik etmesine yardımcı olur.Bu çalışma, Kayseri Serbest Bölgesi’ndeki KOBİ’lerde uygulanan anketleri kullanarak KOBİ’lerin serbest bölgelerin sağladığı avantajları nasıl kullandığını ve bu avantajların firmaların yenilik uygulamasını kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını araştırmaktadır. Ayrıca, KOBİ’lerin inovasyona bakış açıları, yenilik yapma yöntemleri, A&G yatırımları, öncelikleri, kendi sektörlerindeki yeni teknolojilere ulaşma yöntemleri vs. gibi yönleriyle detaylı incelenmektedir
Anahtar Kelimeler:

-

Firmaların Yenilik (İnovasyon) Yaratma Sürecinde Serbest

Keywords:

-,

___

  • Doğan, İpekgil, Özlem (2002), “Kobi’lerin Dış Pazarlara Açılmada Karşılaştıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri Ve Bir Uygulama”, DT Dergisi, Sayı:24, Nisan. http://www.dtm.gov.tr/ead/DTDERGI/nisan2002/nisankapak.htm (Accessed: 13.04.2007).
  • Elçi, Şirin (2006), ”İnovasyon Kalkınma ve Rekabetin Anahtarı”, Nova Yayınları Memişoğlu,D.(2007), “Bölgesel kalkınmada yeni açılımlar:Bölgesel yenilik stratejileri” www.yerelsiyaset.com.
  • Orhan, Ayhan (2003), “Serbest bölgelerin sağladığı avantajlar: KOÇBAŞ örneği”, Kocaeli Ün. Sosyal Bil. Ens. Dergisi.
  • Savaşçı, İ. , Kazançoğlu, Y. (2004), Firmaların Yenilik Yaratma Sürecinde Serbest Bölgelerin Rölü, İİBF ( www.ogu.edu.tr /kongre bildirileri).
  • Taş, Ramazan (2005), “AR-GE Yoğunluğu- Rekabet Gücü İlişkisi Açısından Türkiye – AB Karşılaştırmalı Analizi”, 20. Türkiye Maliye Sempozyumu, Türkiye'de Yeniden Mali Yapılanma, Pamukkale Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü, Yayın No:1, 23 – 27 Mayıs, Karahayıt/Pamukkale.