Enerji Diplomasisi ve Türkiye

Enerji politikaları, hükümetlerin ürettiği kamu politikalarının önemli uygulama alanlarından birisidir. Enerji politikalarının şekillenmesinde ve geliştirilmesinde diplomatik alanda enerji konusuna önem verilmesi gerekmektedir. Enerji, uluslararası ilişkilerde ve devletlerin dış politikalarında belirleyici faktörlerden birisidir. Enerji arzı, enerji güvenliği ve enerji diplomasisi gibi konular stratejik öneme haizdir. Devletler ve hükümetler için, uluslararası alanda üretilen enerji politikalarında, enerji diplomasisi önemli bir yer tutmaktadır. Enerji diplomasi konusuna odaklanılan çalışma kapsamında, enerji konusu ile ilgili küresel gelişmeler, enerji diplomasisinin gelişimi ve özellikleri konularına yer verilmekte, dünyada ve Türkiye'de enerji politikaları genel hatlarıyla tartışılmaktadır. Çalışma enerji diplomasi konusunda Türkiye'ye yönelik öneriler ile sonlandırılmaktadır. Betimsel analiz yönteminden yararlanılan çalışmada konu ile ilgili ikincil kaynaklardan faydalanılmıştır.

___

  • AKBULUT, Hakan (2001) "Enerji Diplomasisi", Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, S:2, Mayıs, http://www.mfa.gov.tr/enerji-diplomasisi.tr.mfa, (Erişim Tarihi:24.11.2017).
  • DENİZ, Taşkın (2014), "Enerji Diplomasisi Açısından Siyasallaşan Mekân, Hazar: Statü ve Paylaşım Sorunu", Türk Coğrafya Dergisi, S:62, http://www.tcd.org.tr, (Erişim Tarihi:24.11.2017).
  • GÜLBAHAR, N. ve Kılınç, M.Y. (2011), "Enerji Güvenliği ve Türkiye", 6th International Advanced Technologies Symposium (IATS’11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turkey, ss.6-12
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi