BİLGİ ÇAĞININ DEĞİŞTİRDİĞİ 21. YÜZYILIN REKABET ANLAYIŞINA BAĞLI OLARAK GELENEKSEL MUHASEBEDEN STRATEJİK MUHASEBEYE

Bilgi, iletişim ve üretim teknolojilerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler, işletmelerin üretim yapılarını ve buna bağlı olarak da rekabet yapılarını değiştirmiştir.işletmelerin rekabet edebilmek, hissedarların servetlerini artırmak ve şirketin geleceğine ilişkin kararlar alabilmek amacıyla çok yönlü, eksiksiz, zamanında ve ihtiyaca uygun bilgi gereksinimi artmıştır. İşletmelerin en önemli bilgi merkezlerinden biri olarak muhasebe departmanının sunmuş olduğu mali ve mali nitelikte olmayan bilgileri gösterebiliriz.İletişim ve üretim teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerin ışığında işletmelerin çağın rekabet koşullarına uyabilmek ve rekabet avantajı sağlayabilmek için daha fazla bilgiyi zamanında, eksiksiz elde etme gereksinimi artmıştır. Geleneksel muhasebenin tarihi bilgileri sunması işletmenin ihtiyacı olan bilgileri sunmaktan yoksundur. Bu nedenle stratejik muhasebe, işletmelerin değişik yönetim kademesinde ki yöneticilerine teknoloji ve rekabet alanında ki meydana gelen değişmelere bağlı olarak alacakları stratejik kararlarda ihtiyaçları olan bilgiyi sunmaktadır.Bu çalışmada işletme yöneticilerinin karar alma aşamasında geleneksel muhasebe sisteminden ihtiyacı olan bilgiyi elde etme süreci ve bu sürece stratejik muhasebenin katkısı üzerinde durulacaktır

Bilgi Çağının Değiştirdiği 21. Yüzyılın Rekabet Anlayışına Bağlı Olarak Geleneksel Muhasebeden Stratejik Muhasebeye

Keywords:

-,

___

  • AKIN, H. B. (1999),“Yeni Ekonomi Nedir?”, Verimlilik Dergisi, MPM Yayını, Sayı1.
  • ARIKAN, S., “Öğrenen Örgütlerde Liderliğin Rolü ve Önemi”, Yönetim ve Organizasyon, Nobel Yayınları, Ankara, 2001, s.472.
  • BOZKURT Veysel, “Sanal İşyeri: Kavramsal Çerçeve ve Yapısal Özellikler”, BRİNKER, B., Intellectual Capital: Tomorrow’s Asset, Today’s Challenge”, http://www.cpavision.org/vision/wpaper05b.cfm#note BROUTHERS K. D. ve ROOZEN F. A. "Is It Time to Start Thinking About Strategic Accounting?" http://www.elsevier.com/locate/lrp( erişim:20.04.2005)
  • ÇAPRAZ , N. “Yeni Ekonomi Ve Azalan Verimleri Tersine Çeviren Verimlilik Yaklaşımı”, http://www.ufukotesi.com/yazigoster.asp?yazi_no=20050376, (17.05.2005)
  • DİXON , R."Accounting For Strategic Management: A Pratical Application" , DRUCKER, P., (1996)Yeni Gerçekler, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara, 1996, s.213-214.
  • FINDIKÇI, İ.(1996) Bilgi Toplumunda Yöneticilerde Kendini Geliştirme, Kültür Koleji
  • Eğitim Vakfı Yayınları, İstanbul . GUILDING C. ve Diğerleri,"An International Comparison Of Strategic Management Accounting Practices"Management Accounting Research, 2000, sayı:11,http:rrwww.idealibrary.com,(erişim:10.04.2005)
  • HAMEL, G. P. ve C.K.,(1996) Geleceği Kazanmak, İnklâp Kitabevi Yayını, İstanbul. http://iktisat.uludag.edu.tr/dergi/3/veysel/veysel.html
  • Intellectual Capital Accounts,www.efs.dk/publikationer/rapporter/enguidenregn/sammenfatning.html. International Financial and Management Accounting Committee(IFAC), (1998) The Measurement and Management of Intellectual Capital: An Introduction, International
  • Management Accounting Study, Number 7, September, par.2. Invisible Value, -The Case For Measuring and Reporting Intelectual Capital, Business Competitiveness Division, Canberra, June 2001, s.24.
  • JANES, A. B., Knowledge Capitalisim Business, Work and Learning in The New Economy, Oxford University Pres, 1999.
  • Measuring and Reporting Intellectual Capital: Experience, Issues and Prospects, New Measures For The New Economy, Amsterdam, Tecnical Meeting, International Semposium, 9-10 June1999, par.32.
  • ÖNCE, S., Muhasebe Bakış Açısı ile Entelektüel Sermaye, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 1999
  • ROSLENDER R. ve HART, S. J."Integrating Management Accounting And Marketing IN ThePursuit Of Competetive Advantage: The Case For Strategic Management Accounting ", Critical Perspectives on Accounting, sayı: 13,2002, erişim:http://www.idealibrary.com,10.04.2005
  • TEECE, D. J., (200) Managing Intellectual Capital, Organizational, Stratejic, and Policy Dimensions, Oxford University Pres. TEKİN. M. ve Diğerleri, (2003)Teknoloji Yönetimi, Nobel Yayınları, Ankara.
  • TORUM, O. Sermayenin Değişimi, Entelektüel Sermaye, http://www.uted.org/dergi/2002/aralik_2.htm
  • TÜZ, M. V., “Yalın Örgütlerin Yönetimi ve Türk İşletmelerine Bu Açıdan Öneriler” http://iktisat.uludag.edu.tr/dergi/1/tuz/melek.