Ailelerin bitkisel yağ tüketimleri üzerine bir araştırma: Samsun ili örneği

Bu araştırmada, Samsun ilinde yaşayan 150 aileden anketlerle elde edilen veriler kullanılarak bitkisel yağ tüketiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aileler harcanabilir gelirlerine göre 5 gruba ayrılarak analizler yapılmıştır. İncelenen aileler ortalama 4 kişiden oluşmakta ve 1600TL/ay gelire sahiptir. Aileler, gelirlerinin yaklaşık %20’sini gıda harcamalarında kullanmaktadırlar. En düşük gelir grubunda yer alan aileler toplam gelirin %8’ini almakta iken, en yüksek gelir grubundakiler %38’ini almaktadırlar. Araştırma alanı için Gini katsayısı 0.29 olarak hesaplanmıştır. İncelenen ailelerde yıllık kişi başına bitkisel yağ tüketimi 18 kg’dır. Bu ailelerde en fazla ayçiçeği olmak üzere zeytinyağı ve mısır yağı tüketilmektedir. Tüketim tercihlerinde ürünün sağlıklı olması yanında fiyatı da önemli rol oynamaktadır. Aileler, ayçiçeği yağını çoğunlukla yemek yapmak için kullanırken, zeytinyağını salata yapmak için kullanmaktadır.

A research on the vegetable oil consumption of households: a case of Samsun province

In the study was aimed to evaluate of vegetable oil consumption of 150 households in the Samsun province by using household food consumption survey data. The households were evaluated into the 5 groups compared with the income levels. Research results showed that the average households consisted of 4 individuals and average household income was 1600 TL month-1. Research results also showed that the households spend 20% of their total income on food. The households in the lowest income group had 8% of total income, while the households in the higher income group had 38%. Gini coefficient was estimated to be 0.29 for surveyed households. Annually vegetable oil consumption per capita was 18 kg in the sample households. The households’ majority consumed the sunflower oil, olive oil and maize oil. Healthy and price of vegetable oil were important factors on the consumption choice for the households. Sunflower oil was used for cooking in the households, while olive oil was used for salad make

___

  • Akbay, C., (2005). Kahramanmaraş’ta Hanehalklarının Gıda Tüketim Talebi Ekonometrik Analizi KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 8(1),114-121.
  • Akbay, C. ve Boz, İ., (2005). Kahramanmaraş ta Ailelerin Ev ve Ev Dışı Gıda Tüketim Talebi ve Tüketici Davranışlarının Ekonomik Analizi. KSÜ Fen Bilimleri Dergisi, 8(1),122-131.
  • Akbay, C., Tiryaki, G.Y., ve Gül, A., (2007). Consumer characteristics influencing fast food consumption in Turkey. Food Control, 18 (8),904-913.
  • Azabağaoğlu, M.Ö., İnan, İ.H., Gaytancıoğlu, O., ve Unakıtan, G.. (2003). “Tüketicilerin Bitkisel Sıvıyağ ve Margarin Satın Alma Davranışlarının Analizi”, Türkiye I. Yağlı Tohumlar, Bitkisel Yağlar ve Teknolojileri Sempozyumu, 22-23 Mayıs, İstanbul, TEAE Yayın No:107, 103-113,
  • Collins, M., (1986). Sampling. (Editors: Worcester, R.M. & Downham, J.), Consumer Market Research Handbook, London: McGraw-Hill.
  • Çabukel B.,Gönül K.,Yalçınkaya T., ve Mısır, E., (2009). Türkiye’de Bitkisel Yağ Sektörü ve Alternatif Bir Çözüm: Kanola Yağı, www.ituemk.org/dosyalar/2009_1.pdf, (erişim:01.07.2010).
  • Lorenz, M.O. (1905). Methods of measuring concentration of wealth. Publications of the American Statistical Association 9:209-219.
  • Onurlubaş, H., ve Kızılaslan, H., (2007). Türkiye`de Bitkisel Yağ Sanayindeki Gelişmeler ve Geleceğe Yönelik Beklentiler. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü yayınları No:157, 59 s., Ankara.
  • Slack, B., and Rodrigue, J.P., (2010). “Gini coefficient” http://people.hofstra.edu/geotrans/eng/ch4en/meth4en/ch4m1en.html (erişim: 17.08.2010)
  • Şengül, S., (2002). Türkiye’de kentsel ve kırsal kesimde gelir gruplarına göre gıda talebi. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21 (1), 257-282.
  • TÜİK, (2010). Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, Türkiye İstatistik Kurumu, sayı:134, Ankara
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mağaza Markalı Ürünlere Yönelik Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerine Bir Araştırma

Nurcan YÜCEL

Tedarik zinciri yönetiminin rekabet öncelikleri ve örgütsel performansa etkileri: türkiye’de bir alan çalışması

Arif Selim EREN, Nusret GÖKSU

Tercihli Ticaret Anlaşmalarının Yükselişi: Güney’in Perspektifinden Bir Bakış

Özgür ÇALIŞKAN

Algılanan davranışsal kontrol, ajzen’in teorisinde nasıl konumlanır? alternatif model analizleri

Elif KOCAGÖZ, Yunus DURSUN

Halkın Belediye Faaliyetlerine Katılma Duyarlılığı ve Hizmet Memnuniyeti: Karaman Belediyesi Örneği

Halim Emre ZEREN, Alper ÖZMEN

Dünya ve Türkiye üniversitelerinde girişimcilik eğitimi: karşılaştırmalı bir analiz

Hacı Mehmet YILDIRIM, Ayten AKATAY, Yasin KARADENİZ, Can KÖSE, Nazan YELKİKALAN, Öznur KONCAGÜL, Eray ÖZER

Sağlık Hizmetlerinde Hasta Memnuniyet Araştırması: Malatya Devlet Hastanesi’nde Bir Alan Çalışması

Müslüme AKYÜZ, Mustafa TAŞLIYAN

Örgütsel Etik İklimin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Mobilya Sanayi Büyük Ölçekli İşletmelerinde Görgül Bir Araştırma

Taşer Türkmen AKBAŞ

Liderlik “türleri” ve “güç kaynakları”na ilişkin mevcut-gelecek durum karşılaştırması: eğitim kurumu yöneticilerinin algılarına dayalı bir alan araştırması

İsmail BAKAN, Tuba BÜYÜKBEŞE

Modern Alışveriş Merkezlerinin Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisi ve Konya İlinde Bir Uygulama

V. Özlem AKGÜN