Wlan Uygulamaları için Besleme Metotları Farklı Dairesel Mikroşerit Anten Benzetimi ve Üretimi

Kablosuz yerel alan ağlarında (WLAN) ve günümüz teknolojisi ile hızla artan kişisel iletişim araçlarında mikroşerit antenlerin (MA) kullanımı, yüzeylere kolay montaj, hafif ve kolay imalat nedeniyle yaygınlaşmıştır. Literatür incelendiğinde, MA'ların düşük güç, düşük verimlilik ve dar çalışma frekans bandı gibi ana dezavantajları olduğu görülmektedir. Bu dezavantajların etkilerini en aza indirmek için, çeşitli boyut ve şekillerde (genellikle daire, dikdörtgen ve üçgen) tasarlanmış MA'ların farklı besleme yöntemleriyle beslendiği gözlenmiştir. Bu çalışmada WLAN bandında (2.4 GHz) yayın yapan mikroşerit hat ve koaksiyel kablo ile beslenen iki adet dairesel MA (DAMA) elektromanyetik tasarım ve analiz metodunu kullanan CST programı ile tasarlanmış ve laboratuvar ortamında üretilmiştir. Üretilen DAMA’ların ölçümleri sonucu elde edilen veriler karşılaştırılarak farlı besleme metotlarının anten performansı üzerindeki etkileri gözlemlenmiştir.

___

  • [1] Mehmet Yerlikaya, Seyfettin Sinan Gültekin, Dilek Uzer, c-bant uygulamaları için geniş bant log-periyodik mikroşerit anten tasarımı URSI-TÜRKİYE’2018 IX. Bilimsel Kongresi, 6-8 Eylül 2018, KTO Karatay Üniversitesi, Konya.
  • [2] S. Cumhur Başaran, Yunus E. Erdemli, WLAN Uygulamaları için Yarık-Halka Monopol Anten Tasarımı, ELECO, 26-30 Kasım 2008, Bursa.
  • [3] Sena Esen Bayer Keskin, Cem Güler, Rukiye B.Aymaz, Gürtay Sezay Gürsoy, 2.4 Ghz Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarimi, Bayer Keskin vd./Kırklareli University Journal of Engineering and Science 5-1(2019) 1-14.
  • [4] Orhan Armağan, Mesud Kahriman, 2.45ghz, 3.7ghz Ve 5.8 Ghz Frekanslarda Çalişan Üç-Bant Yama Anten, Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 4(3), 189-193, 2016.
  • [5] Sertaç Erdemir, Asım Egemen Yılmaz, L1 Frekansinda Çalişan E-Şekilli Mikroşerit Gps Anteni Tasarımı, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 1, 2014.
  • [6] Emre Erdil, Özlem Aydın Çivi, Rf Mems Teknolojisi Ile Rezonans Frekansi Ayarlanabilir Mikroşerit Yama Anten, 2016.
  • [7] BALANIS C.A., Anten Teorisi Analiz Ve Tasarım 3. Basımdan çeviri, Ankara, Türkiye, 2013.