R. K. Narayan’ın The English Teacher Adlı Romanına Postkolonyal Kuram Çerçevesinden Altmetinsel Bir Okuma

İnsanoğlunda doğuştan var olan yayılma, kontrol altına alma, tahakküm kurma itkisinin (emperyal istenç) tarih boyunca zamanın ruhuna uygun görüngü ve araçlarla devinim bulduğunu bir olgu olarak ileri sürülebiliriz. Fiziksel ve düşünsel bağlamda gereken yer ve zamanda gereken adımı atıp güç elde edenlerin, elde ettikleri gücü ötekiler üzerinde bir kontrol ve tahakküm aracı olarak kullanıp onları sömürmekten hiçbir zaman imtina etmedikleri de bir olgu olarak ortada durmaktadır. Denilebilir ki, kontrol altına alıp tahakküm kurma itkisi (emperyalizm) hep var olmuş fakat bu itkiyi kinetik halde görünür kılan sömürü araçları değişmiştir. Sömürü maliyetini azaltmak bu değişimin en önemli nedeni olarak gösterilebilir. Önceleri ötekini yok ederek varlıklarını kontrol altına alan emperyal itki zamanla, maliyeti daha az olan ve kolonyalizm, neo-kolonyalizm, kültür kolonyalizmi ve son olarak da meta-kolonyalizm diye adlandırılan araçlarla tahakküm kurmakta ve gereken yerde gereken adımı atamamış olanların varlıklarını kontrol altına almaktadır. Buna karşın, sömürülenler cephesinde de emperyal itkinin bu tahakküm kurma araçlarına karşı sömürünün boyut ve yoğunluğunu azaltan çeşitli aktif veya pasif direniş şekillerinin geliştirilmiş olduğu ileri sürülebilir. Emperyal itki sömürü araçlarını değiştirdikçe, sömürüye maruz kalanlar da karşı çıkış ve direnme tarzlarını değiştirmektedirler. Fanon, Thiong’o, Guevara, Malcolm X gibi aktif direnme araçlarını benimseyenlerin yanı sıra, Gandi, H.D.Thoreau, Mandela, Martin Luther King, L. Tolstoy gibi sivil, pasif ve şiddetsiz direnme araçlarını benimseyenler de sömürüye karşı belirli kazanımlar elde etmişlerdir. Mevcut makale, bu açıklamalar çerçevesinden hareketle R. K. Narayan’ın The English Teacher adlı romanını postkolonyal kuram temelinde alt-metinsel bir okumaya tabi tutmaktadır. The English Teacher adlı roman genel olarak Narayan’ın erken kaybettiği eşine duyduğu sevgi ve özlemi anlatan otobiyografik bir roman olarak değerlendirilmektedir. Makale bunu kabul etmekle beraber, Narayan’ın aynı zamanda romanı, uzun süredir devam eden İngiliz sömürü düzeninin üzerinde yarattığı kültürel baskıya karşı pasif bir direniş psikolojisi ile yazdığını, alt metinlerde tahakküm kurucunun sömürüyü algı ve düşünsel yönlendirmelerle (meta-kolonyalizm) durmaksızın sürdürdüğünü, bunun sonucunda da sömürülen bireylerin kültürlerine yabancılaştığı imasını ortaya koymayı amaçlamaktadır.

___

  • Ashcroft B., Griffiths G. and Tiffin H. (2007). Key Concept in Post-colonial Studies. 2nd ed., New York: Taylor & Francis e-Library.
  • Bulhan, H. A. (2015). Stages of Colonialism in Africa: From Occupation of Land to Occupation of Being. Journal of Social and Political Psychology, 2015, Vol. 3(1), pp. 239–256, doi:10.5964/jspp.v3i1.143.
  • Foucault, M. (1980), Power/Knowledge: Selected Interviews and Other Writings 1972–1977, Ed. Colin Gordon. New York, Pantheon Books.
  • Gandhi, M. K. (1920) The Collected Works of Mahatma Gandhi vol. 19,
  • Gramsci, A. (1971) Selections from the Prison Notebooks of Antonio Gramsci, New York: International Publishers.
  • Hegel, G. W. F. (1949). Phenomenology of Mind, Volume II (translated by J. B. Baillie). New York: Cosimo, S.( 715-726).
  • Heywood, A. (1994) Political Ideas and Concepts: An Introduction, London: Macmillan.
  • Laycock, S. (2012). All the Countries We've Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To. Stroud: History Press.
  • Narayan, R. K. (1980). The English Teacher. Chicago: The UCP.
  • Narayan, R.K. (2012). My Days: Amemoir. S.A: Pan Mcmillan
  • Özcan, A. (Ed.). (2014). Sömürgecilik Tarihi (Afrika-Asya). Eskişehir: AÜY.
  • Lang, B. (1970). Civil Disobedience and Nonviolence: A Distinction with a Difference. Ethics, Vol:80, No:2, pp. 156-159. Doi: 10.1086/291763. Url: https://www.journals.uchicago. edu/ doi/abs/10.1086/291763
  • Patnaik, U. (2017). ‘Revisiting the “Drain”, or Transfer from India to Britain in the Context of Global Diffusion of Capitalism’ in Shubhra Chakrabarti and Utsa Patnaik (eds.) Agrarian and Other Histories: Essays for Binay Bhushan Chaudhuri. Tulika Books: New Delhi.
  • Randle, M. (1994). Sivil Resistance. Roermond: Fontana Press.
  • Seeman, M. (1959). On The Meaning of Alienation. American Sociological Review, Vol. 24, No: 6, pp. 783-791. Published by: American Sociological Association.
  • Schock, K. (2015). Civil Resistance Today. Cambridge: Polity Press.
  • Sharp, G. (1973). The Politics of Nonviolent Action: Part One: Power and Struggle. Boston: Porter Sargent Publishers.
  • Szczepanski, K. (2019, Jan 14). How British Rule of India Came About-and How It Ended. (ThoughtCo). URL: www.thoughtco.com/the-british-raj-in-india-195275. Alıntılama Tarihi: 23 Temmuz 2019.
  • Taş, M. R. (2011) Alienation, Naipaul and Mr. Biswas. International Journal of Humanities and Social Science. Vol. 1 No. 11, Special Issue – August 2011.
  • Thiong’o, N. W.. (1986). Decolonising the Mind: The politics of language in African literature. London: Heinemann.