Türkiye İnşaat Sektöründe İstihdam ve İş Kazalarının Analizi

Artan nüfus ile birlikte insan ihtiyaçlarının karşılanmasında inşaat sektörü kendisine bağlı 200 den fazla alt sektör ile ekonominin lokomotifi olma özelliğini taşımaktadır. Sektör bünyesinde birçok meslek dalını kapsaması nedeniyle iş gücü kapasitesi oldukça yüksektir. İnşaat sektörü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en büyük ve tehlikeli sektörlerinden biridir.  Günümüzde gelişen teknoloji ile büyüyen ihtiyaçların sonucu olarak çalışanlar daha fazla iş kazasına maruz kalmakta, çalışanların sağlığına ve iş güvenliğine yönelik tehlikeler artmaktadır. Sektörde yaşanan kazalar her yıl çok sayıda yaralanma ve can kaybı ile sonuçlanmaktadır. İnşaat sektörü iş kazalarının sayısal çokluğu ve ölümle sonuçlanan kazaları bakımından diğer iş kolları arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu çalışmada 2008-2017 yılları arasında Türkiye genelinde ve inşaat sektöründe meydana gelen iş kazalarına ait veriler karşılaştırmalı olarak incelenerek analiz edilmiştir. Ayrıca, ülkemiz inşaat sektörü için hesaplanan kaza sıklığı ve ölümlü kaza sıklığı değerleri Avrupa birliği üye ülkeleri ile karşılaştırılarak mevcut durum mukayese edilmiştir.

Analysis of Employment and Work Accidents in Turkish Construction Sector

With the increasing population, the construction sector comes to the forefront in meeting the human needs. The sector is the locomotive of the economy with more than 200 sub-sectors connected to it. Labor force capacity is quite high as it covers many occupations in the sector. Construction sector is one of the largest and most dangerous sectors in our country as well as all over the world. Today, with growing needs and developing technology, employees are exposed to more work accidents. In addition, the hazards to the health and safety of employees are increasing. As a result of accidents in the sector, many injuries and deaths occur every year. Construction sector is in the first place in terms of numerical multiplicity of work accidents and fatal accidents compared to other business lines. In this study, between the years 2008-2017 were analyzed by examining the data on occupational accidents in Turkey and in the construction industry. Besides, occupational accidents in Turkey, compared with the member countries of the European Union.

___

  • [1] ILO-International Labour Organization, http://www.ilo.org/global/topics/safety-and-health-at-work (erişim tarihi: Nisan 2019).
  • [2] Intes Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası. İnşaat Sektörü Raporu, (Ocak 2019).
  • [3] T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Ulusal İstihdam Stratejisi, 5.İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı Mevcut Durum Raporu-İnşaat Sektörü”, (Aralık 2017).
  • [4] T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, “İnşaat Sektöründe İş Sağlığı Gözetim Rehberi”, (2018).
  • [5] Gürcanlı, G.E., “İnşaat Sektöründe Gerçekleşen Ölüm ve Yaralanmaların Analizi”, Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi (MSG), 13(48), (2013).
  • [6] Müngen, U., “İnşaat Sektörümüzdeki Başlıca İş Kazası Tipleri”, Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi. 469–2011/5, 32-39, (2011).
  • [7] T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu. Araştırma Raporu. “2014, 2015 Ve 2016 Yıllarına Ait İnşaat Sektöründeki Ölümlü İş Kazalarının Analizi Ve İstatistiki Bilgilerin Değerlendirilmesine İlişkin Rapor”.
  • [8] Bilim, A., Çelik, O.N., “Türkiye’deki İnşaat Sektöründe Meydana Gelen İş Kazalarının Genel Değerlendirmesi”, Ömer Halis Demir Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 7, Sayı 2, 725-731, (2018).
  • [9] T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. http://www.guvenliinsaat.gov.tr/ images/istatistik/İstatistik2017.pdf (erişim tarihi: Nisan 2019).
  • [10] T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği”, Resmi Gazete Sayı:28602, (2012).
  • [11] International Labour Office (ILO), “16th İnternational Conference Of Labour Statisticians, Geneva”, (1998).
  • [12] Eurostat European Commission, (2013). “European Statistics On Accidents At Work (ESAW)- Summary Methodology”. Eurostat Methodologies&Working Paper, 2013 Edition.
  • [13] Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), “İstatistik Yıllıkları”, Ankara.
  • [14] T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Çalışma Hayatı İstatistikleri”, Ankara.
  • [15] Eurostat - European Statistical Office, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Accidents_at_work_statistics (erişim tarihi: Mayıs 2019).