Uzaktan Algılama Teknolojisi ve Uydu Görüntüleri Yardımıyla Önemli Çevresel Su ve Kara Yüzeyi Etkilerin Gözlemlenmesi

Küresel ısınma, sanayileşme ve insanoğlunun çevremizi çok fazla etkilediği günümüz koşullarında, bu etkilerin belirlenmesi, izlenmesi ve kontrolü insan yaşamı ve sağlığı bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Çevresel etkilerin izlenmesi için birçok yöntem mevcuttur. Bu çalışmada, uzaktan algılama teknolojisi yardımıyla işlenen uydu görüntüleri ile önemli çevresel etkilerin nasıl gözlemlendiği ele alınmıştır. Bu etkilerin gözlenmesinde hangi yöntemlerin kullanıldığı ve yöntemlerin etkinliği üzerine bilgiler verilmiştir. Uzaktan algılama birçok alanda çok iyi sonuçlar vermektedir. Araştırma sonucunda uzaktan algılama teknolojisinin önemli çevresel değişimlerin gözlemlenmesi açısından da etkili bir yöntem olduğu ortaya konmuştur

Monitoring Significant Environmental Activities Using Remote Sensing Technology and Satellite Images

Küresel ısınma, sanayileşme ve insanoğlunun çevremizi çok fazla etkilediği günümüz koşullarında, bu etkilerin belirlenmesi, izlenmesi ve kontrolü insan yaşamı ve sağlığı bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Çevresel etkilerin izlenmesi için birçok yöntem mevcuttur. Bu çalışmada, uzaktan algılama teknolojisi yardımıyla işlenen uydu görüntüleri ile önemli çevresel etkilerin nasıl gözlemlendiği ele alınmıştır. Bu etkilerin gözlenmesinde hangi yöntemlerin kullanıldığı ve yöntemlerin etkinliği üzerine bilgiler verilmiştir. Uzaktan algılama birçok alanda çok iyi sonuçlar vermektedir. Araştırma sonucunda uzaktan algılama teknolojisinin önemli çevresel değişimlerin gözlemlenmesi açısından da etkili bir yöntem olduğu ortaya konmuştur.

___

  • Akkartal, A., Türüdül, O., Sunar Erbek, F. 2005. Çok Zamanlı Uydu Görüntüleri ile Bitki Örtüsü Değişim Analizi. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara
  • Bhattacharya, BK., Dadhwal, VK. 2003. Retrieval and validation of land surface temperature (LST) from NOAA AVHRR thermal images of Gujarat, India. Int. J. Remote Sens., 24 (6): 1197-1206.
  • Dihkan, M., Karsli, F., Güneroğlu, A. 2011. Karadeniz Kıyı Sularında Askıda Katı Madde Dağılımının Haritalanması. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 18-22 Nisan 2011, Ankara
  • Gillespie, AR., Rokugawa, S., Matsunaga, T., Cothern, JS., Hook, SJ., Kahle, AB. 1998. A temperature and emissivity separation algorithm for advanced space borne thermal emission and reflection radiometer (ASTER) images. IEEE Trans. Geosci. Remote Sens., 36: 1113-1126.
  • Jimenez-Munoz, JC., Sobrino, JA. 2003. A generalized single- channel method for retrieving land surface temperature from remote sensing data. J. Geophys. Res., 108: 4688-4694.
  • Li, ZL., Becker, F. 1993. Feasibility of land surface temperature and emissivity determination from AVHRR data. Remote Sens. Environ., 43: 67–85.
  • Lim, HS., MatJafri, MZ., Abdullah, K., Alias, AN., Rajab, JM., Mohd Saleh, N. 2008. Algorithm for TSS mapping using satellite data for Penang Island, Malaysia. Fifth International Conference on Computer Graphics, Imaging and Visualization.
  • Oruç, M. 2002. Zonguldak Bölgesindeki Doğal Olmayan Çevresel Değişimlerin Uydu Görüntü Verileri ile Analizi, ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı, Zonguldak, 105 s.
  • Piles, M., Camps, A., Vall-llossera, M., Corbella, I., Panciera, R., Rüdiger, C., Kerr, YH., Walker, J. 2011. Downscaling SMOS-Derived Soil Moisture Using MODIS Visible/ Infrared Data. IEEE Transactıons On Geoscıence And Remote Sensıng, Vol. 49, No. 9, September 2011.
  • Qin, Z., Karnieli, A. 1999. Progress in the remote sensing of land surface temperature and ground emissivity using NOAAAVHRR data. Int. J. Remote Sens., 20: 2367-2393.
  • Qin, Z., Zhang, M., Amon, K., Pedro, B. 2001. Mono-window Algorithm for retrieving land surface temperature from Landsat TM 6 data. Acta Geogr. Sin., 56: 456-466.
  • Sobrino, JA., Li, ZL., Stoll, MP., Becker, F. 1996. Multi-channel and multi-angle algorithms for estimating sea and land surface temperature with ATSR data. Int. J. Remote Sens., 17: 2089- 2114.
  • Şekertekin, A. 2013a. Uzaktan algılama verileri ile bölgesel çevre etkilerinin belirlenmesi: Zonguldak örneği, Yüksek Lisans Tezi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak, Türkiye.
  • Şekertekin, A. 2013b. Uzaktan Algılama Verileri Yardımıyla Yer Yüzey Sıcaklığının Belirlenmesi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 14. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 14-17 Mayıs 2013, Ankara