EĞİTİMDE EĞİTİMİN MANEVİ VE AHLAKİ SORUNLARI

Günümüz toplumundayeralan değişimler,bize, ahlaki- manevi değerlerüzerine düşünmeyimecburediyorve ne yazık ki, o değerlerbu gün unutulmaktadır.Araştırmamızın temelamacı eğitimdemanevi- ahlaki eğitimsorunudur.Bu makalede, ahlaki eğitim-öğretimin esası ve içerik meselesi; çeşitli toplum kuruluşlarının yetişmekte olan neslinahlaki gelişimine olan etkisi; bireyin ahlaki bakımdan eğitiminde dil, edebiyat ve tarihin rolü ele alınmaktadır.Bireyin ahlaki gelişimi genel olarak zor, çok iyi planlanması gereken bir süreçtir. Bu süreç, insan hayatının tümünün ayrılmaz bir parçası olduğu gibi, aile, toplum, kültür ve genel olarak insanlıktan da ayrı düşünülemez.

PROBLEMS OF SPIRITUAL AND MORAL UPBRINGING IN EDUCATION

This article stresses that in addition to the intellectual development, spirituality and morality are the important constituent elements of human lifestyle. It notes that in modern conditions we just have to be consolidated around our national priorities: justice, freedom, human life, welfare and dignity, family and spiritual traditions, love and loyalty, care for younger and older, patriotism, autonomy and independence of the state and international peace. These are our values; these are the foundations of our society and our moral guidelines. 

___

  • http://www.muallim.edu.az/yuxaribanner/tehsilqanunu/01.htm Amonaşvili Ş.A. Ballada o vospitanii.M.,2009 Amonaşvili Ş.A. Vera i lübov.M.,2009 Amonaşvili Ş.A. Razmışleniye o gumannoy pedagogike.M.,1996 Qriqoroviç L.A. Pedaqogika i psihologiya.M.,2001 Kisilöv A.F. “Vıbor.” Pedagogika. 2008.,Педагогика.№ 9.,: 22 Kolesnikova İ.A. “Vospitaniye k duhovnosti v epohuglobalnıh peremen”. Pedagogika. 2008:25,№ 9. Novaya filosofskayaensiklopediya.M. 2000.T 1-2 Rojkov M.İ.,Bayborodova L.V. Orqanizaciyavospitatelnogoprocessa vşkole.M.,2001 Elizade A.A. Müasir Azerbaycan mektebinin psiholojiproblemleri.Bakı,2004 Hamzayev M.A. Yaş ve pedagoji psihologiyameseleri. Bakı,2003