AKKAYA BARAJI ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN DAYANIŞMA HAKKI OLARAK SORGULANMASI: NİÇEK

İkinci dünya savaşı sonrasında ortaya atılan ve Üçüncü Kuşak Haklar olarak ifade edilen çevre hakkı önemi giderek artan bir seyir takip etmektedir. Çevre hakkı ve insanlığın ortak mirasından yararlanma hakkı gibi konular insanoğlunun tek başma üstesinden geleceği sorunlar olmaktan çıkmış insanlığın ortak sorunu haline gelmiştir. Üçüncü Kuşak Haklan doğuran nedenlerin başmda bilimsel ve teknik ilerlemenin yarattığı sorunlar gelmektedir. Bu sorunların çözümü belli bir topluluk halinde yaşam anlayışını geliştirmiş toplu yaşamayı zorunlu kılmaktadır. Dayanışma hakları çözüm önerilerinin olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha insancıl bir toplum düşüncesinin yaratılması bu hakların gelişimiyle mümkün olacaktır. Devletin tek başma bu hakları yerine getirmesi mümkün gözükmemekte çözüm bireylerin ve oluşturdukları örgütsel yapıların devreye girmesiyle mümkün görünmektedir. Bu makalede adma sivil toplum kuruluşları (STK) denilen sivil örgütlenmeler ile Niğde Üniversitesi yerleşkesinin de içinde bulunduğu Akkaya Barajı çevre sorunları ve çevre haklan konusunda NİÇEK**, sorunların tespiti ve çözüm önerileri analiz edilerek tartışılmıştır. 

INQUIRY OF ENVIRONMENTAL PROBLEMS POSED BY AKKAYA DAM AND THEIR SOLUTION WAYS AS SOLIDARITY RIGHTS: NICER

After the second world war, environmental right considered as third generation rights were gained more importance. Overcoming environmental rights and sharing common human inheritance rights become general problem for everybody instead of thinking them as individual problem. Problems caused by scientific and technical developmental are the most important factors resulted in formation of third generation rights. Solving these problems obligated to live together in an community. Solidarity rights grown as inevitable parts of the solution perspects. It is possible to create more humanistic community by improving these rights. It does not look like that state alone provide these rights, solution might be likely that both act of the individuals and publich organizational foundation. In this aspect, we aimed to determine, discuss and offer solution ways of the problems caused by Akaya Dam, which was located in university campuse area, by motiveting coordination between University and civil public organizations (NICEK) in this study.

___

  • Akkaya Baraj Gölü ve Çevre Sorunları Çalıştayı, Çalıştay Bildirileri, Niğde 2010.
  • BÜYÜKKARAGÖZ Savaş-Şahin Kesici (2008), Demokrasi ve İnsan haklan Eğitimi, TDV, Ankara.
  • CANGI Arif Ali (2007), Çevre Politikaları, Politikanın Ürettiği Hukuk, 7. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, Yaşam Çevre Teknoloji, İzmir.
  • HEKİMOĞLU Mehmet Merdan, 1982 Anayasasına Göre İnsan Hakları Kavramı, sbe.balikesir.edu.tr/ edergi/ c,557 /13.04.2010.
  • KABOĞLU İbrahim Ö., İnsan Haklarının Gelişmeci Özelliği ve Anayasa Yargısı (İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinden Günümüze), www.anayasa.gov.tr./_l3.04.2010.
  • KARA Bülent (2008), Sosyal Haklar ve Özel Olarak Korunması Gereken Kişiler, S.D.Ü., Sos. Bil. Ens., İsparta, (Yaymlanmamış Doktora Tezi).
  • KILIÇ Selim (2001), Uluslararası Çevre Hukukunun Gelişimi Üzerine Bir İnceleme, C.Ü., İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, s. 2, Sivas.
  • KÜLKÖYLÜOĞLU Okan (2006), Çevre ve Çevre (İnsan- Doğa İlişkisi), Abant İzzet Baysal Üniversitesi Vakfı, Bolu.
  • ÖKMEN Mustafa (2008), Bir İnsan Hakkı Olarak Yerel Haklar ve Avrupa Kentsel Şartı, Yerel Siyaset Dergisi, İstanbul.
  • ÖNDÜL Hüsnü (1998), Kentli Hakların Kavramsal Temelleri, www.ihd.org.tr/ ÖZGÜR Hüseyin-Muhammet Kösecik (2005), “Sivil Toplum ve Yerel Yönetimler/ Yakup Bulut” Yerel Yönetimler Üzerine (Güncel Yazılar-1), Nobel yaymlan, Ankara.
  • GÖKMEN Sabri (2007), Genel Ekoloji, Nobel Yaymevi, Ankara.
  • TUNÇ Hasan-Fehmi Göven (1997), Çevre Hakkı ve 1982 Anayasası, A.Ü., Erzincan Hukuk Fakültesi, c. 1, s. 1, Erzincan. Türkiye’nin Çevre Sorunları, Türkiye Çevre Vakfı Yaymlan, Ankara 1998. http://groups.google.com.tr/group/nicek, 22. 05. 2010.