Olumsuz II. Abdülhamid İmajı Yaratımına Bir Örnek: Sultan Hamid’in Çapkınlıkları

Bu çalışma II. Abdülhamid aleyhinde kurgusal bir eser olan Sultan Hamid’in Çapkınlıkları romanının incelenmesi üzerinedir. Haftalık Mecmua isimli süreli yayında 1926 yılında bir yazı dizisi olarak yayımlanan roman iki yıl sonra kitap olarak da basılmıştır. Romanda dönemin siyasî anlayışına ve resmî tarihyazımına uygun olarak II. Abdülhamid’e dair bir imaj yaratımında bulunulmaktadır. Jön Türk muhalefetinden itibaren başlayan ve Cumhuriyet döneminde de devam eden II. Abdülhamid’in olumsuz bir siyasî simge hâline getirilmesinin edebiyat alanındaki yansıması olan eserde II. Abdülhamid karşıtlığının göstergelerini bulmak mümkündür. Bu çalışmada adı geçen roman olumsuz imaj yaratımı yönüyle incelenmektedir. Ayrıca Latin harflerine çevrilerek araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır.

___

  • Demirel, F., “Cumhuriyet in İlk Yıllarında Haftalık Mecmua’da Yayınlanan Okuyucu Mektupları”, Müteferrika, 37 (2010), 131-142.
  • Duman, H., Osmanlı-Türk Süreli Yayınları ve Gazeteleri (1828-1928), Cilt 1, Ankara: Enformasyon ve Dokümantasyon Hizmetleri Vakfı Yayınları. 2000.
  • Haydar Galib, “Sultan Hamid’in Çapkınlıkları”, Haftalık Mecmua (1926).
  • Toprak, Z., “Türkiye’de Müstehcen Avam Edebiyatı (1908-1928)”, Toplumsal Tarih, 285 (2017), 50-63.
  • Yılmaz, M., Erken Dönem Jön Türk Muhalefetinde İmaj Mühendisliği, İstanbul: Kitabevi. 2021.