TRABZON VALĐSĐ HAZĐNEDÂRZÂDE SÜLEYMAN PASA’NIN MUHALLEFÂTI

Samsun’un en tanınmıs aileleri arasında yeralan Hazinedârzâdelerden olan Süleyman Pasa, XIX. Yüzyıl baslarında Osmanlı Devleti’nde önemli hizmetlerde bulunmustur. Onun en önemli vazifelerinden birisi, Trabzon Valiliğidir. Bu süre boyunca Süleyman Pasa, bir yandan Ruslara karsı yapılan mücadelede yer alırken, diğer yandan Tuzcuoğlu Memis Ağa gibi bir kısım ayân isyanları ile uğrasmıstır. Memuriyeti süresince önemli bir servet de edinen Süleyman Pasa, Samsun, Çarsamba ve Bafra gibi sehirlerde çesitli mülkler almıstır. Bu çalısmada Süleyman Pasa’nın kısa bir hayat hikâyesi verildikten sonra, muhallefat defteri değerlendirilmis ve böylece XIX. yüzyıl baslarında bir Osmanlı valisinin sosyo-ekonomik durumu ortaya çıkarılmıstır. Defterin içeriği ekte sunulmustur.

___

  • Yücel Özkaya, “XVII. yüzyılın İlk Yarısında Yerli Ailelerin Ayânlıkları Ele Geçirisleri ve Büyük Hanedanlıkların Kurulusu”, Belleten, XLII, Ekim 1978, sayı 168, Ankara 1978.
  • Yücel Özkaya, “XVIII. Yüzyılda Trabzon’un Genel Durumu”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Birinci Tarih Boyunca Karadeniz Kongresi Bildirileri 13-17 Ekim 1986, Samsun 1988.
  • Melek Öksüz, “XVIII. Yüzyılın İkinci Yarısında Trabzon’da Ayân, Eskıya ve Göç Sorunları”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, cilt 5, sayı 1, Erzurum 2005.
  • Basbakanlık Osmanlı Arsivi (BOA.), Dahiliye Nezâreti Mektubî Kalemi (DH. MKT), nr.1311/83;
  • BOA. Sadâret Mektûbî Umum Vilâyât, (A.MKT. UM), nr.289/29.