KORONAVİRÜS SALGINININ BELEDİYE HİZMETLERİNE ETKİSİ: TRABZON ÖRNEĞİ

Bu çalışmanın amacı, COVİD-19 sürecinde genelde merkezi ve yerel yönetimlerde, özelde ise Trabzon’da belediye hizmetlerinin sunumunda meydana gelen değişimleri incelemektir. Literatürde salgınlar, dünya tarihinde yönetim ve yaşam değişikliklerine yol açan, geniş çaplı sağlık olayları olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de yönetim, merkezden ve yerinden yönetim olarak düzenlenmiştir. Yerinden yönetimin bir parçası olan belediyelerin sunduğu hizmetlerin, koronavirüs salgınından etkilenmesi de doğaldır. Bu bağlamda salgın sürecinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanları / yetkilileri ile yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca görüşme yapılan yetkililerin görevli oldukları belediye sınırları içindeki çeşitli meslek sahipleri ile anket yapılarak, mülakat sonucu elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Sonuçta koronavirüs salgınının, belediye hizmetlerinin sunumunda, halkın yaşam biçiminde bir takım değişikliklere yol açtığı tespit edilmiştir. Mülakat ve anket tekniğinin kullanıldığı karma yöntemle elde edilen bulguların, literatüre katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

___

  • BAYHAN, V. (2020). “Küresel Salgının Sosyolojisi ve Yeni Normal Dönemde Paradigma Dönüşümü”. Küresel Salgının Anatomisi: İnsan ve Toplumun Geleceği. Ankara: TÜBA – Türkiye Bilimler Akademisi: 815-836.
  • BUZGAN, T. - Ö. GÜNER (2020). “Dünya Sağlık Örgütü’nün Pandemilerdeki Etkinliği ve Post-Pandemik Dönemdeki Geleceği”. Küresel Salgının Anatomisi: İnsan veToplumun Geleceği. Ankara: TÜBA – Türkiye Bilimler Akademisi: 141-143.
  • CALAP, A. (2021). “Koronavirüs Salgının Rekabetçi Büyük Güçler Arasındaki İlişkilere Etkisi”. Turkish Studies - Economy XVI/1: 105-139.
  • GÜLÇİÇEK, C. (2021). Koronavirüs Salgınının Küresel Güvenlik ve Yönetişim Üzerindeki Etkileri. İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • KARA, H. Z. - F. ALSANCAK (2020). “Koronavirüs Pandemisinde Toplumun Yaşlı ve Engellilere Yönelik Düşünceleri Üzerine Bir Araştırma”. Pearson Journal of Social Sciences & Humanities. V/8: 133-143.