2021 YILI NİKSAR KALESİ KAZISI SERAMİK BULUNTULARINDA KAP TİPLERİ

Bu çalışmada Niksar Kalesi 2021 yılı kazısında ele geçen seramikler tür ve tipolojik (form) özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Seramiklerin tespit edebildiğimiz erken örnekleri Helenistik, geç örnekleri ise Osmanlı döneminin son yıllarına aittir. Seramiklerin çoğunluğu ise 11-14 yüzyıl aralığına aittir. Geniş bir zaman dilimine yayılan seramiklerde tabak, kâse, çanak, çömlek, testi ve konik-kürevi kaplar olarak 7 ana kap tipi tip belirlenmiştir. Tamamı çarkta üretilen seramikler yapım ve bezeme tekniği olarak sırlı ve sırsız olarak iki ana grup oluşturmakta olup her iki grupta astarlı ve astarsız örnekler bulunmaktadır. Seramikler iç kalenin doğu surunun önündeki yapı alanından gelmektedir. 2021 yılı çalışmalarında henüz yapıların zemin seviyesine inilememiştir. Bu kısım ana yapıya sonradan eklenen harçlı veya kuru duvar şeklinde özensiz olarak yapılmış duvarların döküntüsü ile atık malzemenin de yer aldığı, stratigrafi vermeyen karışık bir yapı özelliği göstermektedir. Değerlendirdiğimiz seramikler günlük kullanım amaçlı olarak KIV-c5, KIV-d5, KIV-e5, KV-a5, KV-a5, LIV-d1, LIV-e1, LV-a1 ve LV-b1 açmalardaki, şu an işlevini tanımlayamadığımız mekânlardan gelmiştir. Helenistik ve oma dönemi dışında seramikler teknoloji, biçim ve bezeme özellikleri açısından benzer özelliklere sahiptir.

___

  • Acara Eser, Meryem (2019), “Divriği Kale Kazısı Sırlı Seramiklerinden Kuş ve Balık Figürlü Örnekler”, SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 48, 41-60.
  • Acara Eser, Meryem (2020), “Divriği Kale Kazısı Sırlı Seramik Buluntuları: İlk Sonuçlar ve Yerel Üretim İzleri”, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 37/1, 136-153.
  • Altun, Ara (2007), “İznik Kazıları Işığında Osmanlı’nın Çini ve Seramikleri”, Anadolu’da Türk Devri Çini ve Seramik Sanatı (Ed. G. Öney ve Z. Çobanlı), İstanbul: Kültür Turizm Bakanlığı Yayınları, 308-325.