Seralarda Isı Kaybına Neden Olan Yapısal Sorunların Termal Kamera ile Belirlenmesi

Tarımsal üretim yapıları olan seralarda ısıtma yapılarak daha fazla ve aynı zamanda kaliteli ürün alınabileceği bilinmektedir. Soğuk mevsimlerde ısıtılarak üretim yapılan seralarda, ısıtma girdileri üretim giderleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Seralarda ısıtma giderlerinin en az düzeye indirilmesi ve tüketilen enerjiden en fazla etkinin elde edilmesi amacıyla teorik olarak öngörülen ve uygulanan bazı ısı tasarruf önlemleri, yeterli sızdırmazlık ve yalıtımın yapılmamasından dolayı istenilen etkiyi gösterememektedir. Bu amaçla, seralardaki yapısal sorunlardan kaynaklanan ısı kayıplarının belirlenmesi için termal görüntüleme yönteminin kullanılabilirliği bu çalışma ile irdelenmiştir. Termal kamera ile seralarda ısıtma yapılırken alınan görüntüler, analiz yazılımıyla detaylı olarak incelenerek ve ısı kaybına neden olan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, ısı kayıplarına neden olan yapısal sorunların termal görüntüleme tekniği ile tespit edilebildiğini ve bu sorunların en çok kapı altları ve kenar boşlukları, havalandırma penceresi kenarlarındaki açıklıklar, örtü malzemesinin çatı-ön duvar ve çatı-yan duvar birleşim noktaları ile iyi izole edilmeyen subasman betonunda olduğu göstermiştir

Seralarda Isı Kaybına Neden Olan Yapısal Sorunların Termal Kamera ile Belirlenmesi

ÖZET: Tarımsal üretim yapıları olan seralarda ısıtma yapılarak daha fazla ve aynı zamanda kaliteli ürün alınabileceği bilinmektedir. Soğuk mevsimlerde ısıtılarak üretim yapılan seralarda, ısıtma girdileri üretim giderleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Seralarda ısıtma giderlerinin en az düzeye indirilmesi ve tüketilen enerjiden en fazla etkinin elde edilmesi amacıyla teorik olarak öngörülen ve uygulanan bazı ısı tasarruf önlemleri, yeterli sızdırmazlık ve yalıtımın yapılmamasından dolayı istenilen etkiyi gösterememektedir. Bu amaçla, seralardaki yapısal sorunlardan kaynaklanan ısı kayıplarının belirlenmesi için termal görüntüleme yönteminin kullanılabilirliği bu çalışma ile irdelenmiştir.  Termal kamera ile seralarda ısıtma yapılırken alınan görüntüler, analiz yazılımıyla detaylı olarak incelenerek ve ısı kaybına neden olan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, ısı kayıplarına neden olan yapısal sorunların termal görüntüleme tekniği ile tespit edilebildiğini ve bu sorunların en çok kapı altları ve kenar boşlukları, havalandırma penceresi kenarlarındaki açıklıklar, örtü malzemesinin çatı-ön duvar ve çatı-yan duvar birleşim noktaları ile iyi izole edilmeyen subasman betonunda olduğu göstermiştir.
Keywords:

-,

___

  • Astarita, T., Cardone, G., Carlomagno, G. M. 2000. A Survey On Infrared Thermography For Convective Heat Transfer Measurements. Optics Laser Technology, 32 (7–8):593–610.
  • Aldrich, R.A., Bartok, J.W. 1989. Greenhouse Engineering. NRAES-33, 66, The Northeast Regional Agricultural Engineering Service, Cornell University, Ithaca, N.Y. 14853.
  • Baille, A., López, J.C., Bonachela S., González-Real M.M., Montero J.I. 2006. Nightenergy Balance In A Heated Low-Cost Plastic Greenhouse. Agriculturaland Forest Meteorology, 137(1-2):107-118.
  • Baytorun, N. 1996. Seralar. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 110, Ders Kitapları Yayın No: 29, (Çeviri), Adana, 406s.
  • Carlomagno, G.M., Cardone, G. 2010. Infrared Thermography for Convective Heat Transfer Measurements. Exp. Fluids, 49 (2010): 1187-1218.
  • Carlomagno G.M., Cardone G., Meola C., Astarita T. 1998. Infrared thermography as a tool for thermal surface flow visualization. Journal of Visualization, 1:37-50.
  • Çalışan, M., Türkoğlu, İ. 2011. Termal Kameralar ve Uygulamaları, Elektrik-Elektronik Bilgisayar Sempozyumu (FEEB 2011),46-50, Elazığ.
  • Değirmenci, A.İ. 2010. Türkiye’de Uygulanan Yalıtım Tekniklerinin Araştırılmasında Termal Kameranın Etkin Biçimde Kullanılması. Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi, 184 s.
  • Giacomelli, G.A., Roberts, W.J. 1993. Greenhouse Covering Systems. Hort Technology, 3:50-58.
  • Meola, C., Maio, R. D., Roberti, N., Carlomagno, G. M. 2005. Application of infrared thermography and geophysical methods for defect detection in architectural structures. Engineering Failure Analysis, 12(6): 875-892.
  • Thomann, H., Frisk, B. 1968. Measurement Of Heat Transfer with an Infrared Camera. International Journal of Heat and Mass Transfer. 11(5):819-826.
  • Yağcıoğlu, A. 2009. Sera Mekanizasyonu. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:562, Bornova, İzmir,64s.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kirazda Sonbahar Üre Püskürtmesinin Spur Yaprakların Büyüklüğü ve Azot Düzeyi Üzerine Etkisi

Hemin MUSTAFA, Semih ÇAĞLAR

Balık Unu Yerine Kısmen Kullanılan Akasya (Acacia karroo) Tohumu Ununun Sazan (Cyprinus carpio) Yavrularında Büyüme ve Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi

Fatma ÇOBAN, Mehmet ORUÇ, Hakan BÜYÜKÇAPAR

Akdeniz Meyve Sineğinin Feromon Tuzaklarla (Ceratitis capitata Wied.) (Diptera: Tephritidae)’nin Nar ve Hurmadaki Populasyon Takibi ve Zarar Oranının Tespiti

Aziz KASAP, Mahmut ASLAN

Tekne Turları Kapsamında Rekreasyonel Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesine Yönelik Bir Yöntem Yaklaşımı: Beyşehir Gölü Milli Parkı Örneği

Tendü GÖKTUĞ, Nihan ARPA

Malik Asit Uygulamalarının S.aureus Biyofilmleri Üzerinde Antibiyofilm Etkileri

Tuğba KÖKÜMER, Meltem YEŞİLÇİMEN AKBAŞ

Kuru Koşullarda Çerezlik Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Yetiştiriciliğinde Gidya Uygulamasının Bazı Toprak ve Bitki Özelliklerine Etkisi

Kadir SALTALI, Ömer YILDIRIM

Pıtrak (Xanthium strumarium L.) Bitkisinin Kültüre Alınma Potansiyelinin İncelenmesi

Cüneyt CESUR, Belgün ÇOŞGE ŞENKAL

Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Barınak Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Recep AYDIN, Olcay GÜLER, Mete YANAR, Abdulkerim DİLER, Rıdvan KOÇYİĞİT, Mehmet AVCI

Kahramanmaraş Kent Merkezinde Balık Eti Tüketim Analizi

Oğuzhan ERCAN, Ahmet ŞAHİN

Antepfıstığında Toprak İşleme Yöntemlerinin Yabancı Ot Yoğunluğu ve Ürün Verimine Etkisi

Hasan BİLİM, Tayfun KORUCU