Bafra Ovası Sol Sahilinde Yetiştirilen Bazı Çeltik Çeşitlerinin Verim Ve Kalite Performanslarının Belirlenmesi

Araştırma 2011-2012 yıllarında Samsun Bafra ilçesine bağlı ve Bafra Ovası üzerinde yer alan Fener köyünde 3 farklı arazi uygunluk sınıfında (S1-uygun toprak tipi, S2-orta uygun toprak tipi ve S3- az uygun toprak tipi) ve 14 çeşidinde; olgunlaşma gün sayısı, yatma, bitki boyu, salkım uzunluğu,  salkımda tane sayısı,  salkım ağırlığı,  bin tane ağırlığı,  hasat indeksi,  kırıksız randıman ve tane verimi parametreleri incelenmiştir. Tane verimi Bafra S1, S2 ve S3 çevrelerinde sırası ile 700.73, 647.18 ve 610.30  kg da-1 olarak belirlenmiştir. Kırıksız randıman Bafra S1, S2 ve S3 çevrelerinde sırası ile % 62.99, 61.25 ve 56.72 olarak bulunmuştur. Çeltik yetiştirme alanlarında tane verimi (kg da1) bakımından değerlendirme yapıldığında,  S1 arazi uygunluk sınıfında Efe, Halilbey, Osmancık-97, Mis-2013; S2 arazi uygunluk sınıfında Efe ve Halilbey ve S3 arazi uygunluk sınıfında Mis-2013 ve Agusto çeşitlerinin yetiştiriciliğinin yapılması tavsiye edilmektedir. Bafra ovasında yaklaşık 120.000 dekar alanda çeltik yetiştiriciliği yapılmakta olup, yaklaşık %75 civarında Osmancık-97 çeşidi ekilmektedir. Araştırma sonucunda Efe çeşidinin tüm arazi uygunluk sınıflarında en yüksek verim vermiş olması Bafra için Osmancık-97 çeşidine Efe çeşidinin alternatif olabileceği ortaya çıkmıştır. Bafra’da arazi uygunluk sınıfında en yüksek verimi Efe çeşidi verdiği için Bafra S1 ve S2 çeltik üretim alanlarında Efe çeşidi öncelikle tavsiye edilmektedir.

___

  • Anonim, 2016. http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=45&ust_id=13( Erişim tarihi:15.10.2016).
  • Düzgün M, Negiş M, Konuk K, 1990. Çeltikte Çeşit Belirleme. Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Müdürlüğü Yayın No: 10:32.
  • Köycü C, Sezer İ, A Toksal, 1994. Çarşamba Ovasında Bazı Çeltik (Oryza sativa l.) Çeşitlerinin Bitkisel Özellikleri ve Tane Verimi Üzerinde Bir Araştırma. OMÜ Ziraat Fakülte Dergisi, 9, (1):1-11.
  • Sezer İ, C Köycü, 1999. Kızılırmak Vadisinde Yetiştirilebilecek Çeltik Çeşit ve Hatlarının (Oryza sativa L.) Belirlenmesi üzerine Bir Araştırma. Türkiye III. Tarla Bitkileri Kongresi Kitabı, 15-20 Kasım, Adana.
  • Sürek H, Beşer N, Kaya R, Yatkın O, Kuşku H, 2007. Son Yirmi Yılda Ülkemizde Çeltik Üretiminde Elde Edilen Genetik İlerlemenin Tesbiti. Sonuç Raporu Proje No: TAGEM/TA/04/03/06/001. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü.
  • Şahin M, Sürek H, Öner F, Üre T, 2011. Çeltikte Çeşit ya da Çeşit Adaylarının Performanslarının Belirlenmesi ve Stabilite Analizleri. IX. Tarla Bitkileri Kongresi, 12-15 Eylül Bursa, (1) 370-375.
  • Şavşatlı Y, Gülümser A 2006. Fideleme ve Serpme Ekim Yöntemlerinin Bazı Çeltik Çeşitlerinde Verim ve Kalite Karakterlerine Etkileri. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(2):154-159.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Trakya Bölgesi Koşullarında Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi

Hazım Serkan TENEKECİER, Adnan ORAK, Mehmet Ali GÜRBÜZ, Mithat Gür ÇUBUK

Çanakkale Doğal Meralarında Bulunan Trifolium spumosum L. ve Trifolium angustifoilium L.’un Bazı Morfolojik, Biyolojik ve Tarımsal Özellikleri

Altıngül ÖZASLAN PARLAK, Ahmet GÖKKUŞ, Ziya KARAKOYUNLU, Emine SÜRÜCÜ

Eskişehir Ekolojik Koşullarında Bazı Arpa Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma

Soner YÜKSEL, Saime ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, A.cevat SÖNMEZ, Savaş BELEN, Yılmaz YILDIRIM

Farklı Çevrelerde Yetiştirilen Silajlık Mısır Çeşitlerinin Kuru Ot Verimi İle Bazı Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerinin Çeşit Özellik Biplot Analizi İle Değerlendirilmesi

Kağan KÖKTEN, Mahmut KAPLAN, Mevlüt AKÇURA

Çukurova Koşullarinda Nohut (Cicer arietinum L.) Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri ve Kalite Değerleri

Dürdane MART, Meltem TÜRKERİ, Derya YÜCEL

Nazilli Koşullarına Adapte Olabilecek İleri Pamuk Hatlarının Verim ve Lif Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Mehmet ÇOBAN, Süleyman ÇİÇEK

Farklı Gama Işını Dozlarının İpek 607 Pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidinin M4 Popülasyonundaki Etkilerinin Belirlenmesi

Mehmet ÇOBAN, Süleyman ÇİÇEK, Levent YAZICI

Tek Faktörlü Çalışmalarda Alt Grup Tasarımlı Kontrast Analizi ve Pamuk Verilerine Uygulanması

Ercan EFE, Demet ÇANGA

Konya Şartlarında Seleksiyon ile Geliştirilen Aspir Hatlarının Verim ve Verim unsurları Bakımından Değerlendirilmesi

Hasan KOÇ, Ahmet GÜNEŞ, Seydi AYDOĞAN

Kuraklık Stresine Dayanıklı Nohut Genotiplerinin Geliştirilmesi

Derya YÜCEL, Dürdane MART, Meltem TÜRKERİ, Nigar ANGIN, Celal YÜCEL