Psikolojik Dayanıklılığın Covid-19 Korkusu Üzerine Etkisi: Bir Alan Araştırması

Bir örgütün devamlılığı ve başarısı için çalışanlar oldukça önemlidir. Örgüt, çalışanları olduğu sürece hayatını devam ettirecek ve çalışanlarının başarısı sayesinde istediği konuma gelebilecektir. Örgütlerde çalışanın insan olması ve insanında iş hayatında ve özel hayatında birtakım zorluklarla karşılaşması muhtemeldir. Günümüz iş hayatında ise yüksek psikolojik dayanıklılığa sahip çalışanlar bu zorluklarla mücadelede daha etkin olduklarından örgütler için daha fazla değer taşımaktadırlar. Bu araştırmanın amacı, psikolojik dayanıklılık ve boyutlarının (kendini adama, meydan okuma ve kontrol) covid-19 korkusu ve boyutları (psikolojik faktörler, psiko-somatik faktörler, ekonomik faktörler ve sosyal faktörler) üzerine etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini Kahramanmaraş’taki bir alışveriş merkezinin (AVM’nin) 169 çalışanı meydana getirmektedir. Araştırma verilerini toplamak için anket tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 25.0 programında frekans analizi, güvenirlik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analiziyle test edilmiştir. Analiz sonucunda psikolojik dayanıklılık ve boyutlarının (kendini adama, meydan okuma ve kontrol) covid-19 korkusu ve boyutlarını (psikolojik faktörler, psiko-somatik faktörler, ekonomik faktörler ve sosyal faktörler) etkilemediği belirlenmiştir.

The Effect of Psychological Resilience on The Fear of Covid-19: A Field Research

Employees are very important for the continuity and success of an organization. The organization will survive as long as it has employees and will be able to reach the desired position due to the success of its employees. It is possible that the employee in the organizations is human and will encounter some difficulties in his/her business and private life. In today's business life, employees with high psychological resilience are more valuable to organizations as they are more effective in combating these difficulties. The aim of this research is to examine the impact of psychological resilience and its dimensions (commitment, challenge, and control) on fear of covid-19 and its dimensions (psychological factors, psycho-somatic factors, economic factors and social factors). 169 employees of a shopping center (SC) in Kahramanmaraş constitute the sample of the research. Questionnaire technique was used to collect research data. The research data were tested with frequency analysis, reliability analysis, correlation analysis and regression analysis in SPSS 25.0 program. As a result of the analysis, it was determined that psychological resilience and its dimensions (commitment, challenge and control) did not affect the fear of covid-19 and its dimensions (psychological factors, psycho-somatic factors, economic factors and social factors).

___

  • Motan, İ. ve Gençöz, F. (2009). Psikolojik dayanıklılığı nasıl ölçebiliriz? Bir Türk örnekleminde Kişisel Görüş Ölçeği’nin geçerlik ve güvenilirlik çalışması. Kriz Dergisi, 17(1), 1-11. Özdemir, L. (2020). Covid-19 pandemisinin BİST sektör endeksleri üzerine asimetrik etkisi. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(3), 546-556.