Örgütsel Kültürün Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Hakkâri Devlet Hastanesi Hemşireleri Üzerine Bir Araştırma

Bu araştırmanın amacı, Hakkâri Devlet Hastanesi’nde çalışan hemşirelerde örgütsel kültürün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Hastanede çalışan 102 hemşireden yüz yüze anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Cameron ve Quinn’in örgütsel kültür ölçeği ile Allen ve Meyer’in örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 25 nicel analiz programı ile analize tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda örgütsel kültürün baskın özellikler boyutunun devam bağlılığı üzerinde, baskın özellikler ile birlikte başarı kriteri boyutunun da normatif bağlılık üzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Örgütsel kültürün duygusal bağlılık üzerinde etkisi bulunamamıştır. Ayrıca, duygusal bağlılığın başarı kriteri, örgütsel liderlik ve baskın özellikler tarafından etkilenmediği görülmektedir.

___

  • Ahmad, K. Z. ve Bakar, R. A. (2003), “The Association Between Training and Organizational Commitment Among White‐Collar Workers in Malaysia”, International Journal of Training and Development, Vol.3, ss.166-185.
  • Akthar, C. S., Zainab, N., Maqsood, H. ve Sana, R. (2013). “Impact of Organizational Culture on Organizational Commitment: A Comparative Study of Public and Private Organizations”, Research Journal of Recent Sciences, Vol. 2, No:5, 1-8.
  • Allaire, Y. ve Firsirotu, M.E. (1984), “Theories of Organizational Culture”, Organization Studies, Vol. 5, No: 3, ss.193-226.
  • Allen, N. J. ve Meyer, J. P. (1990), “The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance, and Normative Commitment to the Organization”, Journal of Occupational Psychology, Vol. 63, ss.1-18.
  • Allen, N. J. ve Meyer, J. P. (1996), “Affective, Continuence, and Normative Commitment to the Organization: An Examination of Construct Validity”, Journal of Vocational Behavior, Vol. 49: ss.252-276.