Tekstil Makinelerinin Harmonik ve Güç Kalitesine Etkilerinin İncelenmesi

Son yıllarda enerji kalitesinin önemi artmaktadır. Bu çalışmada, bu faktöre olumsuz etkileri olan harmonikler ele alınmıştır. Harmoniklerin genel tanımlamaları yapılarak bunların enerji sistemi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla bir tekstil fabrikasında tüketilen enerji kalitesi ve harmonik ölçümü incelenmiştir. Kullanılan dokuma tezgâhı motorları ve invertörler dağıtım şebekesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etkiler güç kalitesini ve sistemin verimi düşürmektedir. Bu çalışma ile belirlenen tekstil fabrikasında çeşitli güç kalitesi parametreleri için gerekli ölçümler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kompanzasyon sisteminin harmonik oluşumunu etkilediği ve akım-gerilim dalga şeklinde bozukluklar meydana getirdiği gözlenmiştir. Şebekede oluşan bu harmoniklerin etkisinin azaltılması için harmonikli kompanzasyon sisteminin meydana gelen güç kalitesi sorunlarını çözeceği düşünülmektedir.

Investigation Effects of Textile Machinery on the Harmonics and Power Quality

In recent years, the importance of power quality has been increasing. In this study, the harmonics with negative effects on these factor are considered. The effect on energy system are analyzed by making general definitions of harmonics. For this purpose, harmonic measurement and energy quality consumed in the textile factory are analyzed. Used weaving loom motors and inverters negatively affect the distribution network. These effects decrease the power quality and efficiency of system. With this study required measurements were made for power quality parameters. As a result of commited analysis, compensation system affects harmonic formation and causes current-voltage waveforms irregularity. To reduce the effects of these harmonics, it is considered that harmonic compensation system will be solved the power quality problems.

___

  • Akpınar, E. (2007). Kompanzasyon ve Harmonik Filtreleme – 2, EMO İzmir Şubesi, 21-23.
  • HTITALIA PQA824 Kullanma Kılavuzu
  • http://www.derstekstil.name.tr/dokuma-hazirlik/konik-cozgu-makinesi.html (08.02.2017)
  • http://www.derstekstil.name.tr/dokuma-hazirlik/hasil-makinesi.html (08.02.2017)
  • Keçecioğlu, O.F., Tekin, M., Özalp, A., Sekkeli, M., Yılmaz, A.S. (2013). Medikal Yoğunluklu Dağıtım Şebekelerinde Güç Kalitesi İncelemesi, Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu, 98-102.
  • Kocatepe, C., Uzunoğlu, M., Yumurtacı, R., Karakaş, A., Arıkan, O. (2003). Elektrik Tesislerinde Harmonikler, Birsen Yayınevi, İstanbul.
  • http://www.kontrolkalemi.com (05.02.2017)
  • Koçyiğit F., Yanıkoğlu, E., Yılmaz, A.S, Bayrak M. (2009). Effects of Power Quality on Manufacturing costs in Textile Industry, Scientific Research and Essays, Vol.4(10), 1085-1099.
  • Koçyiğit F., Yanıkoğlu, E., Yılmaz, A.S, Bayrak M. (2008). Bir Tekstil Endüstrisinde Enerji Kalitesi Ölçümleri ve Enerji Kalitesizliğinin Tesise Maliyeti, Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu.